Fomo of ‘Fear Of Missing Out’ mens

0

Ik bekijk haar en ik bekijk hem. Ik kan enkel constateren dat ze beslist een mooi en compatibel paar vormen. Ze zijn jong, zien er goed uit, hebben allebei een hogere opleiding, een goed betaalde baan en als kers op de taart: een eigen stek in zicht. Er zijn de fitness, de sauna en het sporten. Er zijn reizen, uitstapjes en etentjes, de feestjes met en zonder vrienden, cadeaus geven en krijgen. Met andere woorden: ze zijn succesvol en horen er helemaal bij als kinderen van deze tijd. En toch ogen ze opvallend vaak rusteloos en vermoeid.

Overvolle agenda’s, weet je wel? Er valt immers ook zo ontzettend veel te zien, te doen en te beleven. En ze willen niets van dit alles missen maar het des te liever allemaal zelf meemaken. Zeker nu het nog kan. Nu er nog geen kind is dat paal en perk stelt aan hun mobiliteit, flexibiliteit en vrijheid. En daarom kiezen ze ervoor om gulzig en gehaast te leven. Om zelfs gedeeltelijk geleefd te worden. Ze lijken wel vergroeid met hun gsm en pc en mailen, sms’sen, facebooken en twitteren er onvermoeibaar op los. Ach ja, ik vergat het linkedinnen en hyven nog te vermelden. Want wie doet wat en wanneer en wie niet? Welke film, winkel, restaurant of andere trendy place of manifestatie to be wordt een must have seen? En daar tussenin, snel eventjes de eigen mening ventileren en de ether insturen, recht naar al wie ervoor open staat.

Voor wie het intussen nog niet helemaal doorheeft: dit zijn de fomo’s, de ‘Fear Of Missing Out’ mensen en hun aantal groeit met de dag. Dankzij de multimedia en de uitbouw van (gedeeltelijk virtuele) sociale netwerken, blijven fomo’s in verbinding met alles en iedereen. Het continu op de hoogte blijven van de actualiteit, de laatste trends en hypes en het meer sociaal gekleurd nieuws in de persoonlijke sfeer, krijgen fomo’s niet zomaar cadeau. Daarvoor betalen ze wel degelijk een (soms hoge) prijs. Het fomo zijn werkt niet enkel verslavend maar eist ook zijn tol via tijd- en energieverlies. Gezien er hier snel geleefd wordt en opwinding en een bepaalde vorm van uitputting elkaar dus opvolgen zoals ups en downs, vermindert de fysieke weerstand van de fomo onvermijdelijk. Maar dat zal hem of haar een zorg wezen. Wat telt is bijblijven, de nieuwste kick ondergaan en het laatste nieuws opzuigen. Waarom tevreden zijn met tien verse prikkels als je er meteen vijftig kan krijgen? The sky is the limit, het leven is er om geproefd te worden en daarom zuigen fomo’s dat leven op via iedere porie van hun jonge lijf. Op termijn tast deze letterlijk adembenemend levenswijze, de fomo niet enkel fysiek maar ook psychisch aan door het verlies van de innerlijke rust en het innerlijk evenwicht. Het fomo zijn heeft dus duidelijk niet enkel voordelen.

Neem ook een kijkje bij
Excuustruus,excuusguus
Snorgasme
Dertigersdip

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer