Tongzoen

0

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over de tongzoen, ook wel French kiss genoemd, die gemiddeld 30’ duurt. Driekwart van de mensen kust met de ogen dicht.Toch wordt de tongzoen lang niet altijd echt ’beleefd’. Bijvoorbeeld omdat één van de partners tijdens het kussen aan een ander denkt (jawel) of zich zorgen maakt over zijn of haar kustechniek. En alweer driekwart van de mensen vindt de allereerste tongzoen niet echt iets om over naar huis te schrijven.

Intiemer dan seks

De meeste moderne liefdesverhalen in het westelijk halfrond gaan pas goed van start na een eerste (tong)kus. Want kussen blijft een van de meest intieme ervaringen die twee mensen kunnen delen. Die allereerste, goed uitgevoerde kus die je uitwisselt met de juiste persoon, vergeet je nooit meer. Smaakt hij naar meer? Dan bezit die kus de kracht om jouw leven een sterke impuls plus een nieuwe richting te geven. Bij velen scoort kussen beduidend hoger op de schaal van intimiteit dan seks. Precies om die reden kussen prostituees zelden of nooit op de werkvloer. Het zijn vooral vrouwen die het kussen, naast strelen en stoeien, prefereren boven het echte werk.
Een tongkus is nooit zomaar een kus. Telkens twee mensen elkaar kussen, komt er in hun lichaam een peloton mechanismen of neurochemische reacties in actie die in verschillende richtingen werken.Want alles wel beschouwd, blijft een gesmaakte kus dé manier waarop moedertje natuur er ons allemaal in luist. Is de aantrekkingskracht groot genoeg? Dan belanden de twee innige kussers verbazend vaak in bed.

Activeert genetische scan

Tijdens die eerste kus worden de wederzijdse feromonen actief via het speeksel, het zweet en andere lichaamsvochten. Zij trekken een proces op gang dat eindigt met een genetische scan van het kussende paar. Die scan levert een exact matchingpercentage af met het oog op de productie van een evenwichtig nageslacht. Die hele, verbazend vernuftige operatie is voltooid in slechts luttele seconden. Meer heeft ons ingenieus lichaam niet nodig om ons te laten aanvoelen of we goed of verkeerd bezig zijn. Bekeken uiteraard vanuit het standpunt van de natuur die onvermoeibaar aanstuurt op seks en nakomelingen. En reken maar dat zij, ook hier, meestal het laatste woord heeft.

Ook dit doet een tongkus met jouw lichaam

• je bloeddruk stijgt;
• je ademhaling versnelt;
• je stofwisseling versnelt;
• je speekselklieren worden actiever;
• je hartslag gaat naar honderd slagen per minuut;
• je bloedsomloop versnelt, waardoor al je cellen meer zuurstof krijgen;
• je hersenen scheiden endorfine af, een stofje dat een beetje als morfine werkt en pijn wegneemt door hem te vervangen door fijne gevoelens;
• je huid krijgt een tijdelijke lifting cadeau, waardoor ze er strakker en roziger uitziet;
• je immuunsysteem wordt sterker.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer