Ghosting in dating

0

Er worden actueel diverse bijdragen gepleegd over het fenomeen “ghosting”, een zogezegd nieuwe trend in dating. Zogezegd, inderdaad. Want niks nieuwe trend. Toen ik 16 jaar geleden anderhalf jaar lang intensief de datingtoer op ging, werd ik meermaals geconfronteerd met deze puberale verdwijntruc. Ik tilde er niet te zwaar aan. Er zwom immers nog meer vis in de zee, toch! En gelukkig maar. Maar op een dag stelde ik tot mijn verbazing vast dat verdwenen personen soms plots weer opdoken. Ik weet niet hoe het met de dames zat, daar ik me op de mannen concentreerde. Maar wellicht doen vrouwen inzake ghosting niet onder voor mannen. Het gros van de mannen deed in die tijd niet aan ghosting. Zij die het toen wel deden, waren meestal speelvogels die na een aantal weken of maanden opnieuw actief waren op dezelfde datingsite(s). Al dan niet via een bewerkt profiel en doorgaans zonder foto. Maar de essentie bleef herkenbaar en zo kwam ik hen vaak op het spoor.

Wat is ghosting

Ghosting gebeurt wanneer iemand een vriend/in of date (herhaaldelijk) wil contacteren en merkt dat het niet meer lukt. Omdat de betrokkene alle contact verbreekt. Een woordje uitleg ontbreekt hier uiteraard altijd, zodat mensen met veel vragen kunnen blijven zitten. Bij dating kan het profiel zelfs compleet van de datingsite verdwenen zijn. Het lijkt dus alsof de ander van de aardbol verzwolgen is. Je weet ook meteen waar je precies aan toe bent met die persoon. Je bestaat als het ware niet meer voor haar of hem. Ghosting staat uiteraard voor onverschilligheid, de tegenpool van liefde.

Ghosting is van alle tijden

Ghosting is er al altijd geweest. Vroeger waren het louche figuren die plots verdwenen. Met het geld of goed van de ander. Of mannen die met de noorderzon vertrokken nadat ze (alweer) een vrouw zwanger hadden gemaakt. Wat trouwens vandaag nog steeds gebeurt. Maar ghosting heeft zich natuurlijk ook uitgebreid naar de sociale media. Onder een iets andere vorm weliswaar, maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer: het contact wordt zonder pardon eenzijdig verbroken. Je gsm-nummer kan geblokkeerd worden door een ander en op Facebook word je ontvriend. Natuurlijk is deze realiteit ook terug te vinden op datingsites en dating apps waar het als ghosting omschreven wordt. Op datingsites krijgt de gebruiker bijvoorbeeld de optie om verder actief te zijn op de site terwijl dit onzichtbaar blijft voor de andere gebruikers. 50% van de datende mensen is al het slachtoffer geweest van ghosting. Maar, 50% van de daters geeft ook toe al dader geweest te zijn in een ghostingverhaal.

Waarom datende mensen aan ghosting doen

  • Omdat het lopend datingcontact op een ontmoeting afstevent. En men dus bang is om al dan niet te vinden wat men hoopt te vinden. Waarna het menens wordt of op een dikke teleurstelling uitdraait. Dit zijn 2 opties die men niet aantrekkelijk vindt. Omdat degene die aan ghosting doet enkel een plezant tijdverdrijf, luisterend oor of pikanterietje voor ogen heeft.
  • Uit egoisme. Hij of zij heeft er genoeg van en besluit, zonder aan de ander te denken, dat dit de veiligste, snelste en elegantste manier is om het contact te beëindigen.
  • Omdat hij of zij denkt een betere of interessantere match ontdekt te hebben en zich daarop gaat focussen. Lukt dit niet dan komt het profiel – al dan niet aangepast – weken of maanden later opnieuw boven water.
  • Omdat het een veilige manier is om iemand te dumpen. Er komt geen verlies bij kijken, gezien er niet geraakt wordt aan het privéleven van de dumper. Want degene die aan ghosting doet verliest bij deze gang van zaken geen vrienden, familie of andere waardevolle connecties.
  • Omdat hij/zij na een recente en zware teleurstelling er eventjes de brui aan geeft. Of, zelfs voor altijd de datingsite verlaat.

Het effect van ghosting op hij of zij die geghost wordt

  • Indien er reeds 1 of meer live ontmoetingen zijn geweest en men daarna zonder enige reden het slachtoffer wordt van een ghosting, kan dat pijnlijk of zelfs traumatisch zijn. Zeker indien tijdens de laatste date niets erop wees dat er een haar in de boter zat.
  • Heeft men elkaar nog nooit live ontmoet? Ook dan kan het slachtoffer zich vernederd, verraden en/of teleurgesteld voelen. Zeker indien de gedumpte persoon een eerder zwak zelfbeeld heeft.
  • Heeft iemand een ander geghost en heeft hij of zij het lef het slachtoffer een tijd nadien opnieuw te benaderen met een zwak of doorzichtig excuus? Je kan als slachtoffer terecht woedend worden maar doet er best aan niet te reageren op het verzoek van de ander. Wees verstandig en laat het stil blijven aan jouw kant. Zo geef je het ettertje een koekje van eigen deeg.
  • Het slachtoffer van een ghosting kan zich zorgen maken. Zeker indien het datingprofiel blijft bestaan op de site en er niets meer beweegt. Want, wat indien de ander een ongeval heeft gekregen? Of overleden is of een erge ziekte heeft? Allemaal vragen die vanzelfsprekend onbeantwoord blijven. Het slachtoffer blijft hier met heel wat vragen zitten. Het ging schijnbaar best goed. Wat is er dan gebeurd? Daar is meestal maar één juist antwoord op te vinden: ghosting.

Ook nuttig om lezen in dit verband
Wanneer ziet je date je niet zitten

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer