Panseksualiteit

0

Iemand is panseksueel als hij/zij zich op seksueel, romantisch of gevoelsmatig vlak, aangetrokken voelt tot mensen van alle seksuele identiteiten. De panseksueel kan zich dus zowel aangetrokken voelen tot heteroseksuelen, holebi’s en transseksuelen als tot transgenders, travestieten en androgyne/interseksuele types.

Eerst telt de persoon, pas daarna de seksuele geaardheid

Panseksuelen worden eerst en vooral aangetrokken tot de persoonlijkheid van iemand. Pas daarna hebben ze oog voor de seksuele geaardheid van de persoon in kwestie, die dus zelden prioritair is. Vandaar dat soms beweerd wordt dat panseksuelen “genderblind” zijn. Panseksualiteit wordt ook wel omniseksualiteit genoemd.

Mary Gonzalez

De Amerikaanse Mary Gonzalez kwam als eerste Amerikaanse politica uit de kast als panseksueel. In mei 2012 was ze de eerste democratische politica in Texas die werd verkozen, ondanks het feit dat ze zich liet bestempelen als holebi. Sindsdien heeft ze echter meer klaarheid én waarheid gebracht op het vlak van haar seksuele geaardheid. Ze beweert nu niet lesbisch maar wel panseksueel te zijn.
Volgens volksvertegenwoordiger Gonzalez is het eenvoudig. Ze gelooft niet in genderbewoording (of in al die vakjes) en zegt dat ze zich aangetrokken voelt tot alle seksuele identiteiten inclusief transgenders. Met andere woorden: ze kan vallen op mannen, vrouwen, holebi’s, transgenders, transseksuelen en travestieten.

Mary zegt (met een knipoog): ‘Toen ik de verschillende genders leerde kennen en ik binnen die gemeenschap begon te daten, was ik op zoek naar een woord dat mijn geaardheid kon omschrijven. Naar een woord dat het gehele spectrum zou omvatten. Op het moment dat ik mij verkiesbaar stelde, voelde ik dat het label “lesbisch” of “biseksueel”, niet klopte voor mij. Ik durfde echter nog niet uit de kast komen als panseksueel omdat ik bang was mijn (potentiële) kiezers af te schrikken met zo’n raar woord. Maar nu ik verkozen ben, kan ik hen alle dagen de gordijnen in jagen.’

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer