Seriële monogamie

0

Seriële monogamie betekent dat men meerdere partners na elkaar heeft in het leven. Partners waaraan men trouw blijft voor langere tijd. We spreken hier dus wel degelijk telkens over een één op één relatie. Deze relaties kunnen bijvoorbeeld een of twee jaar duren maar ook vijf, acht of twaalf jaar. Tussentijds is men dan meestal gedurende een korte of langere tijd opnieuw single. Waarna men hoopvol in een volgende relatie stapt.

Seriële monogamie is eigentijds

Vandaag zien we meer en meer hoe de relatieformule “seriële monogamie” veld wint. Ze past immers helemaal in deze tijd waarin mensen zich veel en vlot verplaatsten en daarbij volop de kans krijgen om steeds weer nieuwe contacten te leggen. Bovendien wordt echtscheiding momenteel getolereerd en hebben beide partners in een relatie doorgaans eigen inkomsten. Dat betekent dat de noodzaak om bij de ander te blijven omwille van het financiële en/of het vermijden van een sociaal stigma, geen prioriteit meer vormt.

Bijkomende info omtrent seriële monogamie

  • Seriële monogamie, die uiteraard net zo vaak voorkomt bij vrouwen als bij mannen, is nogal eens gelinkt aan een soort emotionele onvolwassenheid.
  • De relatie is meer op het fysieke dan op het emotionele gestoeld. Als de vonken en het vuur verdwenen zijn na onbepaalde tijd, gaat men balen van de sleur die als een sluipend gif de relatie begint te ondermijnen. En dan zit er voor de betrokkene(n) blijkbaar niets anders op dan uit te kijken naar ander en beter. Waarna de geschiedenis zich herhaalt.
  • Er is hier meestal bindings- en/of verlatingsangst aanwezig. Dat betekent dat men zelden tot echte emotionele intimiteit wil of kan komen met de ander. Het betekent ook dat men in de onmogelijkheid verkeert om de relatie naar een noodzakelijk volgend niveau te tillen.
  • Mensen die er een relatiepatroon van seriële monogamie op na houden, voelen zich doorgaans beter als deel van een paar dan in hun eentje.
  • Ze zijn vaak romantisch en geloven telkens weer dat de nieuwe partner de ware is. Voor altijd, dat spreekt! Als dan toch blijkt dat dit niet zo is en de klad in de relatie komt, blijven ze niet bij de pakken zitten. Want ze zijn moedig, sterk en avontuurlijk. En niet te beroerd om hun zoektocht naar “the one” of de ware, verder te zetten.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer