9 situaties die een prille relatie kunnen maken of kraken

0

Iedereen herkent dit wel: je zit in een beginnende relatie en je wil je nieuwbakken maatje de best mogelijke versie van jezelf voorschotelen. Zwakheden van divers kaliber worden bedekt of vermeden. Je slecht humeur of tegenzin slik je gewoon door. Kritiek wordt niet geuit. Heel vermoeiend allemaal. Vooral omdat je vroeg of laat toch in situaties belandt waarin je ware zelf automatisch en onvermijdelijk komt bovendrijven. Die situaties kunnen echte eye-openers zijn. Waarna de nog kwetsbare band het al dan niet overleeft.

10 situaties die een beginnende relatie kunnen maken of kraken

 • 1. De 1ste kus. Blijf alert als jullie getortel uitmondt in een eerste kus. Voel de sensatie, voel wat die kus met jou en met de ander doet. Stel je antennes op scherp en evalueer (eventueel erna) wat er onmiddellijk na die kus gebeurt. Met allebei. Dat die eerste kus zeer belangrijk is voor het verder verloop van de relatie, zal iedereen bevestigen. Omdat deze zoen ook het einde van de relatie kan inluiden.
 • 2. De 1ste maal dat jullie samen slapen. En nee, dit gaat niet over de eerste maal dat jullie seks hebben, maar wel over de eerste maal dat jullie gewoon samen slapen. In hetzelfde bed. Er kunnen hier immers vervelende zaken de kop opsteken. Zoals: continu en/of luid snurken, (te)veel kwijlen op de kussensloop en/of het laken tot zelfs op de partner toe. Er zijn ook nog slaapwandelen, dodelijke winden laten, liggen woelen, de ander wakker houden met non-stop gekwebbel of het hele dekbed naar zich toe halen. Ook mogelijk: het grootste gedeelte van de matras opeisen waarbij de ander zelfs naast het bed belandt. En natuurlijk wordt hier nog een andere factor actief. Hoe gedraagt de ander zich in bed tegenover jou. Zorgzaam? Hoffelijk? Geïnteresseerd? Warm? Plezant? Of humeurig, afwijzend, ongeïnteresseerd? Koel? Besef dat dit scenario vanaf een bepaalde dag dagelijkse of bijna dagelijkse kost kan worden. Want het probleem zit hier in het feit dat een dergelijk (slaap)gedrag o zo moeilijk om te buigen valt.
 • 3. De 1ste maal dat de ander voor je kookt en het zaakje mislukt… Dit wordt een wat moeilijk moment voor beiden. Kan evenwel geserveerd worden met een flinke snuif humor. En er is nog altijd de take-away.
  Of: de 1ste maal dat jij voor de ander kookt en hoe raad je het …het zaakje mislukt. Evengoed een lastig moment voor allebei. Kan eveneens overgoten worden met een humorsausje of bedekt worden met de mantel der liefde. Of niet. Ook mogelijk.
 • 4. De 1ste maal dat jullie samen een langere rit met de wagen maken. Hoe wordt er gereden? Probeert de chauffeur indruk te maken op de ander? Wordt er een showtje opgevoerd? En op wie vertrouwt de chauffeur? Op zijn of haar intuïtie? Op de GPS stem? Of al of niet op het advies van de partner? Wat doet de partner-passagier. Heel de tijd dirigeren? Corrigeren? Zich ergeren? Kritiek spuwen? Nerveus zijn?
 • 5. Je 1ste kennismaking met zijn of haar vrienden, ook die van vroeger. Dit blijkt vaak een een kantelmoment te zijn. In één of andere richting. Een heel oud spreekwoord waarvan de herkomst niet meer te achterhalen valt, luidt als volgt: “Zeg me wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie jij bent”. Onbewust weten we allemaal dat dit de waarheid is. En die waarheid kan wel es onverwacht hard aankomen.
 • 6. De 1ste maal dat jullie samen als een soort koppel naar een trouwfeest gaan. Hoe reageer jij of de ander wanneer één van jullie onwel wordt wegens teveel gegeten of gedronken en moet braken? Wanneer die nieuwe schoenen steeds meer gaan knellen? Wanneer de partner meer oog heeft voor iemand anders van het gezelschap? Wanneer je aan je lot wordt overgelaten? Wanneer de partner je niet duidelijk voorstelt als zijn of haar vriendin of vriend? Hoe gedraagt elk van jullie zich in dit sociaal gebeuren?
 • 7. De 1ste maal dat je toevallig of per abuis een sms of mail onder ogen krijgt van de ex of één van de exen van je nieuwe partner. Want dit lijkt het wel te zijn. Let hier vooral op je eigen reactie. Raak je ontredderd? Steekt wantrouwen vanaf nu de kop op? Ga je hem of haar ermee confronteren? Maakt het je nieuwsgierig naar zijn of haar verleden? Of maakt het je eigenlijk weinig uit. Je eigen reactie vertelt je hoe het gesteld is met deze relatie.
 • 8. De 1ste maal dat jij daadwerkelijk een leugentje om bestwil gebruikt. Omdat het je zoveel aantrekkelijker,interessanter, kortom beter maakt. Zoek uit waarom je het doet en wat je erbij wint als je de ander op het verkeerde been zet. En hoe jij je hierbij voelt.
 • 9. De 1ste maal dat jij je partner op een leugen betrapt. Hoe gaat degene die betrapt wordt ermee om? Door nog meer leugens te verzinnen, zichzelf klem te praten? En hoe reageer jij als partner die zonet de leugen ontdekte? Dit is zeker een leerzaam iets dat de relatie kan beïnvloeden.

Ook bruikbaar;
Authenticiteit in dating en relaties

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer