Als je in de “friendzone” belandt

0

Ik ben ervan overtuigd dat flink wat bezoekers van deze blog een man of vrouw kennen die hopeloos vastzit in de “vriendenzone” van iemand waarmee ze best een stap verder zouden willen gaan. Misschien heb je het zelf al meegemaakt of bevind jij je op dit moment in deze situatie. En niettegenstaande het mij nog niet overkomen is, kan ik me perfect indenken hoe frustrerend dit moet zijn.

Wat is de friendzone of vriendenzone

De friendzone of de vriendenzone, is een toestand waarin er een vriendschappelijke relatie bestaat tussen twee mensen. Letterlijk iedereen kan op een bepaald tijdstip in het leven in de friendzone belanden. Maakt niet uit of je een man of vrouw bent, hetero of holebi, jong of oud. Toch draait het hier veelal om een man en een vrouw die het uiteraard prima met elkaar kunnen vinden. Helaas verlangt één van de twee in deze relatie naar meer. Wat maar niet gebeurt en wellicht nooit zal gebeuren. Omdat eens men in de friendzone belandt, er meestal geen weg meer terug is. Het frustrerende is dat er samen opgetrokken wordt en dat er samen leuke dingen ondernomen worden waardoor die twee dus regelmatig in elkaars gezelschap vertoeven. Tot één van de twee iemand ontmoet waarmee er wel een liefdesrelatie wordt opgebouwd. Waarna die relatie met de ander vaak uitvoerig wordt besproken omdat ze immers vrienden zijn. En een nieuwe of bestaande relatie met vrienden bespreken is niet meer dan normaal, toch? Waarna de overblijvende partij een enorme emotionele opdoffer krijgt en beseft dat al zijn of haar moeite, geduld en hoop hier echt een maat voor niets zijn geweest.

Wanneer zit je in de friendzone

Het kom er immers op aan zo snel mogelijk te ontdekken of je al dan niet in de vriendenzone van iemand zit. Want eens je erin zit is het o zo moeilijk om er weer uit te raken. Volgende signalen wijzen erop dat je in de friendzone zit.

Je zit in de friendzone als je vriend of vriendin:

 • nooit echt aanstuurt op tijd met jou alleen maar zelfs vaker dan je lief is anderen uitnodigt als jullie afgesproken hebben;
 • nooit fysiek contact met je zoekt;
 • nooit probeert te flirten met jou;
 • je aanmoedigt om op zoek te gaan naar de juiste partner;
 • je probeert te koppelen aan iemand;
 • je vaak om raad vraagt en haar/zijn problemen uitvoerig met jou bespreekt;
 • nooit stress vertoont in jouw nabijheid maar daarentegen helemaal zichzelf is, honderduit tettert en geen blad voor de mond neemt;
 • je vaak belt om zijn of haar verhaal eventjes te doen. Kwestie van gewoon eens te ventileren bij een begrijpende ziel, weet je wel;
 • met jou en zonder gêne over de man of vrouw praat waarop hij of zij verliefd is;
 • tegenover jou uitweidt over zijn/haar liefdesleven en zegt: ik vraag me echt af of ik ooit de juiste partner zal vinden…
 • troost zoekt bij jou na een stukgelopen relatie;
 • zich weinig of niet opdirkt als jullie samen uitgaan;
 • jouw hulp vraagt bij kleine en grotere klussen;
 • vaak zijn of haar zin doordrijft en het hem/haar niks uitmaakt of jij daar al dan niet gefrustreerd van raakt;
 • of…als anderen vragen waarom jullie na al die tijd nog steeds geen paar zijn.

Hoe voorkom je dat je in de vriendenzone raakt

Het groot probleem is hier meestal dat degene die meer wil dan enkel vriendschap te lang wacht om dat duidelijk te maken. Soms denkt men vanuit een soort laksheid, ach dat groeit wel. Tot blijkt dat er helemaal niets (meer) groeit. Maar net zo vaak ontbreekt de durf om het juiste gebaar te maken, tot het te laat is. En dat gebrek aan durf kan zelfs van twee kanten komen. Want onderzoek bracht het volgende aan het licht: bij een goede vriendschap tussen een man en een vrouw bestaat in de helft van de gevallen, de wederkerige wens om van een vriendschapsband naar een liefdesrelatie te gaan. En toch gebeurt dit niet om bovenvermelde redenen. Maar ook uit angst zich kwetsbaar op te stellen en afgewezen te worden of uit angst ook de vriendschap van de ander definitief te verliezen.

Daarom:

 • Wacht niet te lang vooraleer duidelijke signalen te geven dat je meer wilt dan enkel vriendschap.
 • Probeer alert te blijven wat betreft de signalen van de ander naar jou toe. En indien die er zijn, speel erop in.
 • Durf je nek uit te steken. Lukt dat niet?
 • Werk dan eerst aan je zelfvertrouwen.
 • Probeer de ander op de juiste manier aan te raken. Maar ga daarbij voorzichtig en beheerst, dus stap voor stap te werk. Even een hand op de arm of schouder en wat later een hand op de rug of knie zijn krachtige signalen indien ze regelmatig herhaald worden. Neem er je tijd voor. Het moet allemaal losjes en ongedwongen lijken maar zal uiteindelijk meestal een belletje doen rinkelen bij de ander. Als jullie elkaar al wat langer kennen, kan er wat geplaag bijkomen dat over kan gaan in wat geduw en getrek dat de ander de kans schenkt om er al of niet op in te gaan. Zo weet je ook meteen waar je staat.
 • Praat openlijk over je gevoelens voor de ander. En inderdaad, dit is slechts voor de moedigen, want de kans op een weigering en/of het teloorgaan van de vriendschap is immers 1 op 2.

Hoe raak je uit de vriendenzone

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden.
Zoals reeds gesuggereerd kan je de koe bij de horens vatten en de ander rechtstreeks je liefde verklaren. Hier is echter (veel) durf voor nodig omdat dit wel eens het einde van een aangenaam contact zou kunnen inluiden.
Je kan jezelf ook begeerlijker maken door te gaan daten en daar ook met je vriend/vriendin uit de vriendenzone over te praten. Als de man of vrouw in kwestie ook maar iets meer voelt voor jou dan vriendschap zal de alarmbel wellicht luid gaan rinkelen.

Vergeet evenmin dat je al datend daadwerkelijk de juiste partner kan ontmoeten. Waarna jij alle friendzonetoestanden definitief achter je kan laten.

Vriendschap tussen oudere man en een beduidend jongere vrouw

De vriendschap tussen een oudere man en een jongere vrouw verdient toch extra aandacht. Omdat ze vrij vaak voorkomt. Ik ken een man van bijna zeventig die al 20 jaar volhardend maar tevergeefs probeert in het bed te raken van een nu vijftigjarige vrouw. Ik ken ook een man van net zestig die er zich al 15 jaar lang bij neerlegt dat hij nooit verder zal raken dan vriendschap bij zijn achttien jaar jongere vriendin. Die hem dat trouwens al van bij het begin duidelijk heeft gemaakt. Desondanks loopt hij zich het vuur uit de sloffen voor haar. En ik ken een man van eenenzeventig die een vrouw van zesenvijftig onlangs een auto cadeau heeft gedaan. In de hoop van…jawel. Maar daar zal niets van in huis komen. Omdat de vrouw in kwestie hem (en nog een andere oudere man die naar haar hart dingt) dat al meermaals luid en duidelijk gezegd heeft. Ze heeft de sleutels van de wagen overigens wel met een brede glimlach aanvaard. Voor dit type man bestaat een woord, jawel: de moedel. Laat ik er nog bij vermelden dat de drie dames waarvan hierboven sprake, zeker niet onknap zijn. Want dat helpt uiteraard om van een man een trouwe moedel te maken.

Meer weten over de moedel? Klik dan op deze link:
Moedel

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer