Als je deze bijdrage leest, is de kans groot dat jij in een lange afstandsrelatie verwikkeld zit, of worstelt één van de mensen waar je om geeft, ermee. Mag ik je dan meteen mijn innige deelneming aanbieden? Waarom? Omdat de contra’s hier meestal zwaarder doorwegen dan de pro’s. Althans volgens zij die het fenomeen bestudeerd hebben.
Maar goed, laten we positief beginnen en even de pro’s onder de loep nemen van de lange afstandsrelatie, hierna makkelijkheidshalve LAR genoemd.
Positieve aspecten van de lange afstandsrelatie
- 1. Een LAR zou de intimiteit tussen een koppel vergroten. De emotionele lading van het contact wordt immers groter omdat elk contact met de geliefde kostbaarder wordt. Net omdat het contact niet meer vanzelfsprekend is, ga je tegelijk elk moment ervan meer waarderen en koesteren.
- 2. Als jullie elkaar live terugzien dan halen jullie het maximum uit de fysieke ontmoeting. Dit sluit aan bij het bovenstaande. En het maakt niet uit of jullie samen boodschappen doen of van elkaars gezelschap genieten tijdens een diner met kaarslicht of vrijpartij. De dankbaarheid om de aanwezigheid van de ander kan jullie geluksgevoel maximaal laten pieken.
- 3. Jullie leren sneller en grondiger communiceren en sneller conflicten oplossen. Omdat de tijd waarin alles duidelijk moet worden zoveel korter is en jullie geen tijd te verspillen hebben. Dus stoten jullie maar direct door naar het essentiële. Duidelijk en snel communiceren is een vaardigheid waar je trouwens de rest van je leven je voordeel kan mee doen.
- 4. Een LAR vergroot je zelfstandigheid. Je mag je dan al één voelen met de partner, in het dagelijks leven moet je voor jezelf opkomen. Een realiteit die jou en je partner evenzeer, enkel ten goede kan komen.
- 5. Ben je getrouwd of in een jarenlange vaste relatie en word je geconfronteerd met een LAR? Onderzoek wees uit dat je in dit geval geen verhoogde kans op een scheiding of breuk maakt in vergelijking met partners die elkaar elke dag of week zien.
- 6. Een LAR leert je geduldig zijn. Want je krijgt zelden wat je wil hebben: de fysieke nabijheid van de ander. Zo leer je omgaan met tijdelijke frustratie zonder teveel van streek te raken. Geduld oefenen sterkt je in de confrontatie met de uitdagingen van het leven die vaak treinladingen geduld van een mens vragen. Een LAR vormt dus je karakter.
- 7. Een LAR schenkt je een unieke kans om te herbronnen. Omdat je in deze situatie gedwongen afstand moet nemen van je partner en de vitale facetten van de relatie. Dit is dus een megakans om je evenwicht terug te vinden en je prioriteiten te herbekijken. Je kan de vrijgekomen tijd op die manier uiterst zinvol besteden. En je kan nu dingen doen die er de laatste tijd wat bij ingeschoten zijn net omdat jullie een paar waren. Nu zijn jullie dat nog, maar er is veel vrije tijd bijgekomen. Tijd om wat vergeten contacten, passies en interesses nieuw leven in blazen. En nee, je pleegt geen verraad tegenover je partner, je wordt er enkel een gelukkiger en rijker mens van.
- 8. Een LAR is een handige manier om een eind te maken aan een relatie. Veel lange afstand relaties die op de klippen open, waren eigenlijk relaties die bijeengehouden werden via schuldgevoelens en/of gemak. Afstand is vaak wat er nodig is om een relatie/situatie in het juiste licht te zien en definitief uit een reeds zieltogende band te stappen.
- 9. Als jullie een echte LAR overleven, zullen jullie zeker en vast ook andere minder aangename toestanden die een relatie kan meebrengen, aankunnen. Laten we hierop klinken. Proost!
Negatieve aspecten van de lange afstandsrelatie
- 1. Laten we eerlijk wezen, een LAR is geen echte relatie omdat ze niet geworteld is in een regelmatige beleving in de fysieke wereld. Want wat jullie vandaag hebben, bestaat vooral dankzij de online wereld. Facetime en Skype vormen een prima façade voor een leugen die die zich enkel kan handhaven dankzij het hele virtueel gegeven.
- 2. Woorden verliezen op de duur hun kracht. Woorden,woorden,woorden….het is zo eenvoudig om te zeggen en te mailen: ik zie je graag, ik kan niet zonder je, je bent mijn alles, ik mis je zo ontzettend erg, etc. Maar op die woorden volgt geen actie. Steeds weer. Of jullie nu lange liefdesberichten uitwisselen of al skypend steeds weer herhalen hoe graag jullie elkaar wel zien, het maakt niet veel uit. Jullie of één van beiden, blijft maar op zijn of haar honger zitten. De woorden klinken steeds holler en eens het scherm wordt uitgezet, doet elke partner gewoon wat hij of zij wil.
- 3. Niets zal nog hetzelfde zijn eens jullie herenigd worden. Niets. Elk van jullie moest intussen noodgedwongen alleen verder wat een impact heeft op jezelf en jullie sociaal leven. Want een mens heeft anderen nodig. Bestaande banden krijgen soms een andere invulling, nieuwe contacten zijn een feit. Dit alles verandert beide partners. En niet altijd in de richting die optimaal is voor de overlevingskans van de relatie.
- 4. Communiceren wordt op de duur een steeds zwaardere opgave. Zo goed als zeker spreken jullie op basis van jullie agenda’s en plaatselijke tijd, vaste dagen en uren af waarop jullie contact met elkaar zullen hebben. Dat lukt in de praktijk niet altijd. Omdat één van jullie zich in teveel bochten moet wringen, het schema per ongeluk uit het oog verloor of simpelweg omdat er op dat moment iets anders om voorrang vroeg. Ook mogelijk: één van jullie sliep door het schema heen of was niet bereid alweer alles op te geven voor nog maar eens een skypesessie.
- 5. Een LAR eist echt heel veel van een mens. Omdat ze bevredigend noch gezond is. Want:
Je moet een schier eindeloos vertrouwen hebben in de ander. Omdat, ginder ver weg, er van alles kan gebeuren en vaak gebeurt. Je moet voortdurend rationaliseren of je wordt er tureluurs van.
-Je hebt totaal geen greep op de situatie en moet soms op onzalige tijdstippen voor je scherm zitten om de ander te bereiken.
-Je mist continu seks en fysieke intimiteit in het algemeen.
-Je raakt vermoeid omdat je hetzelfde scenario te vaak voor jezelf moet afspelen. Het scenario dat jullie samen in hetzelfde bed in slaap vallen. Niet dus, want helaas word je telkens alleen wakker. Of het scenario dat alles nog hetzelfde zal zijn wanneer de ander terugkeert. Niet dus, want zoveel is zeker. (zie hogerop)
-Je moet omgaan het feit dat jij je omwille van de LAR te vaak miserabel voelt. Zowel je welbevinden, humeur als vriendenkring lijden eronder en dat kan de bedoeling niet zijn. - 6. Je voelt het duidelijk: er zit geen positieve evolutie meer in de band die ter plaatse lijkt te trappelen of gewoon verder suddert.
- 7. Naarmate de tijd vordert, ga jij beseffen dat een LAR al die moeite (teleurstelling/frustratie/angst/wachten/) niet waard is. Want, wat verwacht je terecht van een relatie? Samenzijn, liefde, seks, vertrouwen, bescherming. In het heden en in de toekomst. En naar dit alles kan je dag in, dag uit steeds weer fluiten.