De rol van een foute partner in jouw leven

0

Waarom mensen bij een foute partner blijven

Iedereen weet dat je met een foute partner maar beter zo snel mogelijk breekt. Helaas is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen is immers in staat om hier rechtlijnig te handelen. Geen wonder dus dat de meest voorkomende redenen waarom mensen bij een foute partner blijven, buiten de verstandelijke sfeer liggen. Onder meer hierom blijven mensen bij een foute partner:

  • grote aantrekkingskracht, ondanks alles;
  • angst om opnieuw alleen te zijn en dat misschien wel de rest van je leven te blijven;
  • angst om het niet alleen te kunnen redden, vooral als er kinderen bij betrokken zijn;
  • sterke, onderliggende patronen die de band in stand houden;
  • de pluspunten van de relatie (meestal materieel – financieel) wegen voorlopig zwaarder door dan de minpunten.

Haal het beste uit een foute band

Je kan de band met een foute partner tijdelijk in stand houden op voorwaarde dat je min of meer weet wat je doet en je eigen gedrag en motivatie regelmatig onder de loep neemt. Je kan zeggen van:

  • Ik blijf net zolang in deze band tot een meer passende partner mijn pad kruist. En wel omdat dit contact me nog voordelen oplevert op één of zelfs meerdere vlakken. Zo kan een foute partner je eenzame uren opfleuren, je mee op reis nemen en je introduceren in nieuwe kringen en materies. Foute partners kunnen je af en toe een goed gevoel geven, je seksuele noden lenigen, werkjes voor je opknappen en je vergezellen indien nodig. En, last but not least, ze kunnen je tips, info en ideeën cadeau doen of je aan een baan helpen. Zeker niet onbelangrijk en daar is helemaal niets mis mee.
  • Ik blijf voorlopig in deze relatie omdat dit contact me veel leert. Vooral over mezelf. En dat is natuurlijk een duidelijk pluspunt. Omdat foute partners meestal als leermeesters fungeren, helpen zij jou om je wensen en behoeften naar een nieuwe partner toe, te verfijnen. Dankzij de houding van een foute partner leer je steeds beter wat je wel en niet meer verlangt van een partner en een relatie. En, wat jij wel en niet kan inbrengen in de relatie. Eens die lessen geleerd, zal het eenvoudiger worden om je los te maken van de vrouw of man in kwestie, en open te staan voor anderen.
  • Ik blijf in deze relatie omdat ik een zeer sterke band voel met deze vrouw of man, ja zelfs een soort begrip en mededogen. En dit, niettegenstaande ik er geen logische verklaring voor vind. Dit gegeven komt heel vaak voor en kan natuurlijk uitmonden in levensgrote frustratie. Want je wil wel weg uit de relatie, maar je kan het simpelweg niet. Omdat het aanvoelt alsof onzichtbare krachten je vastklinken aan de ander van wie jij teveel slikt en/of die jou aldoor op je honger laat zitten. Indien dit punt van toepassing is op jouw relatie betekent dit dat je samen nog dingen af te werken hebt. Dat er tussen jullie nog puin moet geruimd worden en dat kan enkel zolang jij bij die persoon blijft. Wanneer je dat gevoel hebt en de band leefbaar blijft, kan je maar beter doorbijten. Blijf in de relatie tot je voelt dat alles min of meer uitgewerkt is en afgerond. Op dat moment zorgt het leven meestal voor nieuwe openingen onder de vorm van bevrijdende inzichten, gebeurtenissen of kansen. Waarna jij met een min of meer schone lei kan herbeginnen. Alleen of met een andere partner. Maakt de band je echter ziek en vleugellam, dan moet je die verbreken voor je geestelijk en/of lichamelijk welzijn. Maar besef dat de eventuele nieuwe partner(s)  die je daarna zal aantrekken, je zo goed als zeker dezelfde problemen zullen aanreiken. Om je op die manier alsnog de kans te geven je gevoelens, gedachten en daden te veranderen. Waardoor jouw persoonlijke groei en evolutie toeneemt.

Waarom zelfs een foute partner toch de juiste blijkt te zijn

Achteraf en dus ruimer bekeken, is een foute partner dus vaak de juiste partner in een bepaald stadium van je leven. Omdat deze leraar of lerares onbewust transformerende krachten bezit via de harde lessen die hij of zij je geeft. En omgekeerd. Spreekt vanzelf. Aanvaard en absorbeer je deze lessen, dan ontwikkel je nieuwe inzichten. Eerst en vooral omtrent jezelf en verder omtrent je voorbije en toekomstige relaties. Grijp deze kans om te groeien!

Sluiten hierbij aan:  Waarom we steeds weer een foute partner kiezen   –    Herken een foute partner  –   Waarom we bij de foute mensen blijven

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer