Dokter Helen Fisher over “liefde op het 1ste gezicht”

0

Het is je wellicht al overkomen. Of zelfs meer dan eens. Je drinkt bijvoorbeeld ergens een glas of je staat op een feest netjes aan te schuiven om voor jezelf wat hapjes te kiezen en plots gebeurt het. Er staat iemand voor, achter of naast je waarmee je toevallig een paar woorden wisselt en patsboem, het is helemaal raak. Bijna onmiddellijk word je overspoeld door het onbenoembaar, betoverend gevoel dat je misschien wel naast de ware staat. Beetje gek toch? Of juist niet? Is het mogelijk dat je zo snel een zo ingrijpende werkelijkheid verwerkt?

Vooreerst moet ik hier toch even aanstippen dat er inzake liefde op het eerste gezicht twee soorten mensen rondlopen. Zij die wel en zij die niet geloven in liefde op het eerste gezicht. De non-believers zijn meestal mensen die het -en jammer genoeg- nooit hebben meegemaakt. De believers daarentegen zijn meestal diegenen die door dit fenomeen van hun sokken werden geblazen. Eén of zelfs meerdere keren in hun leven. Ikzelf ben een believer op dit vlak en uiteraard om de net vermelde reden.

Maar het is dus nog altijd beter om het licht van een deskundige terzake te laten schijnen op een universeel natuurverschijnsel als “liefde op het 1ste gezicht”, En inderdaad, dokter Helen Fisher is hier alweer de geknipte autoriteit voor.

Dit beweert dokter Fisher over “liefde op het eerste gezicht”

  • We mogen niet vergeten dat we geprogrammeerd zijn om in een oogwenk een potentiële partner te scannen. Dat is een eigenschap die we wellicht miljoenen jaren geleden ontwikkeld hebben. In die tijd was het razendsnel herkennen van een vriend of vijand vaak een kwestie van leven of dood voor de mens. Vandaag is het geen absolute noodzaak meer om een sterke medestander aan onze kant te hebben. Maar geheel volautomatisch weten we intuïtief binnen de 3 eerste minuten van een gesprek of iemand al dan niet een goede match voor ons kan zijn.
  • En volgens dokter Helen Fisher hebben we amper 1 seconde (ja, één) nodig om erachter te komen of we iemand fysiek aantrekkelijk vinden. Te groot, te klein, te dik, te dun, te oud, te jong, te slordig of daarentegen te afgeborsteld, weet je wel? Tijdens deze 1 seconde-scan gaat het allemaal in één luttele moeite door.
  • Onmiddellijk daarna volgt het tweede beslissend controlepunt: de stem. Die wordt binnen enkele seconden beoordeeld. Vrouwen bestempelen snelle praters vaak als intelligenter dan trage praters en vinden mannen met diepe, volle stemmen aantrekkelijker. Ook als ze dat niet zijn. Mannen houden meestal niet van vrouwen met hoge, dunne, schrille stemmetjes maar geven de voorkeur aan een vrouw met een ietwat lager stemtimbre. Een te lage, doorrookte stem bij vrouwen, valt dan weer een pak minder in de smaak.
  • Volgende ronde: de gebruikte woorden/taal. We houden doorgaans van mensen die hetzelfde taaltje spreken als wijzelf. Anders gezegd: van mensen die dezelfde woordenschat gebruiken als wij en dus een min of meer gelijkaardige intelligentie bezitten.
  • We hebben het vaak ook meteen voor hen die onze religieuze en sociale waarden delen. En we voelen ons het best bij mensen met dezelfde economische achtergrond.
  • Dit alles leiden we dus onmiddellijk af uit onder andere: de kledij, het kapsel, het taalgebruik, het al of niet aanwezig zijn van bepaalde horloges, juwelen, aktentassen, handtassen of tattoos.
  • Maar kan deze verzorgd geklede man met zijn diepe, welluidende stem en passende lengte je geven wat je verlangt? Kan deze niet-onknappe, smaakvol geklede en aangenaam klinkende vrouw je schenken wat je nodig hebt? Hoe dan ook, binnen de 3 minuten voel je vanbinnen zelfs een ja of nee opwellen als het ook andere gewichtige zaken betreft. Zoals politieke voorkeur of het al dan niet verlangen naar kinderen. Dokter Fisher raadt dan ook aan om je instinct te vertrouwen en dus te volgen wanneer je een directe en overduidelijke klik voelt met iemand.
  • Maar zoals eerder gezegd, voelt niet iedereen de instant aantrekking. Daartoe verwijst dokter Fisher naar de enquête van dokter Ayala Malach-Pines, verbonden aan de Ben-Gurion Universiteit in Israel. Dokter Ayala Malach-Pines bevroeg 493 mensen over hoe hun langdurige relatie ontstaan was. Tot haar verbazing vernam ze dat maar 11 procent van de ondervraagden meteen verliefd raakten op hun vaste partner. De anderen gaven het contact nog bijkomende kansen omdat ze de partner “ergens wel tof vonden”. En daar groeide dus vaak een langdurige, vaste relatie uit.
  • Volgens psychologen zit het zo: hoe vaker je iemand ontmoet die jou direct min of meer bevalt, hoe groter de kans is dat je die persoon uiteindelijk gaat bekijken als slim, leuk, knap, gezellig en vertrouwd.
  • Het is dus verstandig bij gerede twijfel altijd voor een 2de en zelfs 3de date met iemand te gaan. Soms duurt het zelfs jaren vooraleer twee mensen elkaar echt gaan waarderen. Maar ongeacht of het liefde op het eerste gezicht is of liefde die langzaam rijpt, die allereerste 3 minuten tijdens een ontmoeting, zijn altijd bepalend voor het al of niet tot stand komen van romantiek in een relatie.

Misschien is dit ook iets voor jou:
Wat je moet weten over “grote aantrekkingskracht”
De Helen Fisher test

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer