Narcist als partner

49

Leef jij samen met iemand die continu op zichzelf gericht is? Die uiteindelijk veel meer neemt dan geeft en weinig hart lijkt te bezitten? Iemand die emotionele spelletjes speelt en/of je straft als je durft in te gaan tegen wat hij of zij vooropstelt of dicteert? En die jou ook de indruk geeft dat dit de normaalste zaak van de wereld is? In dat geval heb je misschien wel een relatie met een narcist.

Narcis

Narcissus of Narcis, was een aantrekkelijke jongen waarop de bergnimf Echo stapel raakte. Hij beantwoordde haar liefde echter niet, waarop Echo weg kwijnde tot enkel nog haar stem overbleef. Als straf voor zijn afwijzing van Echo liet de god Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Omdat hij zijn liefde niet kon bevredigen stierf Narcissus uit pure frustratie. Op die manier kreeg hij een koekje van eigen deeg. Narcis bleek echter onsterfelijk want hij leefde en leeft nog steeds verder. En wel in alle mannen en vrouwen die zichzelf als het middelpunt van de wereld beschouwen. Dergelijke mensen worden narcisten genoemd. Het woord ‘narcist’ staat vanaf hier in deze tekst zowel voor een vrouw als voor een man. Bovendien kent narcisme geen leeftijd.

Narcisme als ziektebeeld

We hebben allemaal narcistische trekjes. Reken maar. Uit zelfbescherming of om overeind te blijven in de jungle van alledag. Maar er zijn grenzen aan dat egocentrisme en die respecteren we meestal. Narcisten helaas niet, want zij huldigen het principe: me, myself and I. Ze gaan dus door ten koste van alles en iedereen, zolang zij er maar beter van worden of er zich beter bij voelen. Ongehinderd door enig schuldgevoel of ook maar een greintje empathie. Dit alles gebeurt meestal onbewust. Want narcisme is uiteraard een ziekte en narcisten zijn patiënten. En dit terwijl het gros van de narcisten de rest van de wereld als onevenwichtig beschouwt. Narcisme is een ziekte die veelal zware, pijnlijke gevolgen. Vooreerst voor wie gedwongen met een narcist leeft of werkt. Verder voor de narcist zelf die niet in staat is echt verbinding te maken met de mensen om zich heen. Narcisten passen zich sociaal vlot aan en lijken charmant, verleidelijk, geestig, intelligent, minzaam en nog zoveel meer. Jawel. Maar dit is maar een deel van het verhaal. Het complete, voor anderen gevaarlijk plaatje wordt pas duidelijk wanneer men langere tijd in de nabijheid van een narcist vertoeft. Dan pas openbaart deze aandoening zich in haar volle omvang.

Is jouw partner een narcist(e)?

Je voelt dat de band met je aanvankelijk fantastisch lijkende en aantrekkelijke partner, niet werd wat je ervan verwachtte. Want emotioneel raak je geen stap vooruit in deze relatie omdat je er zelfs totaal geen greep lijkt op te hebben. Stel je daarom eens volgende vragen. Worden mijn leven en de relatie voelbaar gedomineerd door de behoeften en wensen van mijn partner? Is het evenwicht tussen geven en nemen grondig verstoord? Geef ik (te)veel en de ander (te) weinig of…vrijwel niets? Komt er veel empathie van mijn kant en onwaarschijnlijk weinig empathie van haar/zijn kant? Kan ik maar geen compromissen sluiten met mijn partner? Lukt het me zelfs niet om met haar/hem een volwassen gesprek te voeren over wat me hier dwars zit? Met andere woorden: blijft de relatie eenrichtingsverkeer? Wees er dan van overtuigd dat jij mogelijks je hart verloor aan een narcist.

Tip

Indien mogelijk: neem voorgoed de benen en wel zo snel mogelijk. Dit in je eigen belang. Anders worden je evenwicht, gezondheid en welbevinden aangetast.
Moet je gedwongen blijven? Bescherm jezelf en train je in het immuun worden voor hun egocentrisme.

Meer info omtrent narcisme vind je hier:
Narcist – Kenmerken
www.vindeentherapeut.be   –   www.vindeentherapeut.nl

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

49 reacties

 1. na 3 jaar denk met een narcist te doen hebben en het is een hel maar hou van hem

 2. Dankzij mijn eigen “depressie” en het goochelen naar info heb ik ontdekt dat ik met een
  narcist leef.
  Al 20 jaar 🙁
  Wat uiteindelijk op een depressie is uitgedraaid.
  Ik ben momenteel verplicht gedwongen te blijven, maar zie dit niet meer zo lang zitten…

 3. ik heb dikwijls het idee gehad dat er met mijn man iets gaande was maar kon er mijn vinger niet opleggen. na wat zoeken stootte ik op narcisme. dat is het dus! vreselijk wat ik soms moest doorstaan. en ik dekte alles maar toe met mantel der liefde. niet alleen voor de kids maar omdat ik mijn hart aan hem verloren had. het zou wel overgaan dacht ik steeds. niet dus!!!!
  momenteel kan ik nog geen kant uit, financieel dan. maar mijn dag komt! ik wil opnieuw gelukkig zijn ! ik heb ondanks alles nog heel veel liefde te geven.
  liefste echtgenoot….ik tel af naar de dag dat ik de deur achter mij kan toetrekken en dat ik voorgoed van jou verlost ben!!!

 4. ja, ik leef met een narcist
  effectief is hij er de eerste jaren in geslaagd me door de diepste hel te jagen.
  Want ik was zo dom, alles op te geven en bij hem in te trekken (hij was toch zo lief…)
  Maar dat veranderde de dag dat ik dus totaal in zijn macht was.
  Intussen heb ik veel geleerd door hem te observeren, en momenteel handel ik, zonder dat ik het artikel gelezen had: hoe te leven met een narcist, hem op die wijze.
  En dat werkt effectief…en ja de dag dat hij het zonder mij zal moeten stellen die is in voorbereiding.
  Het is juist, dat bedriegt je constant, enz…maar geen van zijn “vriendinnen”hield het langer als een paar maand uit na veel wekelijkse bezoeken bij hen.
  Het is eigenlijk wel een beetje raar, ik stel me heel neutraal op, ergens afstandelijk, en
  zo heb ik mijn evenwicht terug gevonden.
  Dus ik kan dat “hoe omgaan met een narcist 100%) aanraden. Effectief men moet soms wel heel voorzichtig zijn met deze mensen

 5. Hallo,
  Hoe meer ik over “narcist” lees hoe meer ik begin te beseffen dat ik eigenlijk 7 jaar heb samengeleefd met zo iemand.
  We zijn recent sinds juni uit elkaar en hij blijft mij nog altijd het leven zuur maken ,eerst met dreigberichten en dan met slijmberichten enz enz.
  We hebben een zoontje van 1 jaar ,waar hij trouwens nooit naar omgekeken heeft kwa verzorging voeding enz.
  Ik ben blind en dom geweest dat besef ik maar al te goed ,ik deed alles voor hem en hij had me in zen macht en tijdens het verbreken van de relatie probeerde hij me terug te krijgen doordat hij zogezegd ging zelfmoord plegen,dat ik toen politie naar hem toestuurde om een kijkje te gaan nemen omdat hij totaal niet reageerde ,maar menneer deed doodgewoon de deur open alive and kicking en zag er zelfs goed uit zei toen de politie ,omdat hij zogezegd 5 dagen en nachten niet meer had gegeten en gedronken en dat hij zei dat hij bloed overgaf.
  Pffff het maakt me echt razend ,ik kan van hem een boek schrijven zelfs meer dan 1.
  Ik geef mijzelf nog altijd de schuld hoe het in godsnaam is mogelijk geweest dat ik daar 7 jaar ben bijgebleven.
  Hij rookt joints en liegt en blijft liegen ,heb zelfs de bewijzen dat hij liegt ,maar hij draait iedereen rond zijn vinger.
  Ik heb hem nu door ,en begrijp niet dat de rest dat niet ziet hoe hij eigenlijk is?
  Man man man.
  Ons zoontje heeft een trauma van zijn geroep en getier er altijd was in onze relatie.
  Ik word er gek van dat de mensen dit niet inzien hoe hij is ,ik heb er 7 jaar mee samengeleefd .Tsjah ….

 6. Ik ben 22 jaar samen met mijn man en dacht dat ik gestoord was geworden, begreep mezelf niet, werd emotioneel en verdrietig, geen vrienden meer, eenzaam, werd gekleineerd en alles wat mis ging in zijn leven was altijd mijn schuld, en geloof me, voelde me heel schuldig en slecht, werd bedrogen met andere vrouwen en financieel zit ik aan de afgrond en zit ook nog eens in belgie en kan niet terug naar nederland, leef heel geisoleerd en pas van gisteren weet ik dat het aan hem ligt.er is een steen van mijn hart gevallen

 7. ben er ook juist achter gekomen na 26 jaar en ga hem verlaten zal niet makkelijk zijn maar is zet door het is genoeg geweest

 8. wat ik hier lees overkomt mij ook , ik wil uit deze relatie stappen mijn ga over lijken

  hoe meer ik erover lees hoe groter mijn besluit dat ik vertrek van hier

 9. Beste ,

  Ik heb 7 jaar met een narcistisch vrouw geleefd. Enfin , ik ben er uiteindelijk nog maar een aantal dagen achter dat dit narcisme noemt. Ik was er me van bewust dat ze ziek was , maar kon het kind geen naam geven. In mijn zoektocht naar een antwoord kwam ik bij narcisme terecht. Ik kan niet vertellen wat een openbaring dit was. Ik moest lachen bij het lezen van de kenmerken omdat ze zo schrijnend het relaas weergaven van wat ik meegemaakt hebt. elk puntje elk detail waren een weerspiegeling.
  Ik durf gerust te stellen dat dit eindelijk het begin is van mijn genezingsproces.
  De ervaringen die ik heb met haar , tarten aan het onbeschrijfelijke. De meedogenloosheid voor haar slachtoffer(s) is onbegrijpelijk. De leugens die ontspinnen voor haar gedrag kennen in dit verhaal verschrikkelijke gevolgen. Op een avond worden zijn we te gast bij de buren. Omdat ik vond dat ik voldoende gedronken had , ga ik naar huis. Zij blijft nog even zitten , verteld ze me. Toen ook de andere buren , de uitnodigende buurman( 70 jaar) verlaten , blijft mijn vrouw (47jaar )nog zitten. Ze keert later op de avond terug .
  De morgen daarop tref ik in onze keuken een ware ravage aan. Ik vermoede onmiddellijk dat ook mijn vrouw ernstig wat gedronken had. Dit werd trouwens bevestigd door het feit dat ze wat graag tijdens het ontbijt om een asperine vroeg. Ze zei me dat buurman zijn handen wel erg losjes stonden. Ik antwoord dat iedereen wel voldoende gedronken had.
  Ze blijft de rest van de dag normaal. De dag daarop zit ze huilend in haar bed. Ik vraag haar wat er scheelt. Ik krijg geen antwoord. Later zegt ze me dat het ernstig is geweest , waarop ik achter meer uitleg vraag , die ik niet krijg. Ik heb een vermoeden , maar geen feit. De zondag sluit ze zich volledig op en is weinig spraakzaam. Maandag gaat ze normaal werken , maar komt s’middags niet thuis en trekt met enkele vriendinnen de kroeg in. Haar vriendin belt me en zegt dat ik geen idee heb van wat er gebeurd is. Zij zelf is dronken. Dinsdag 4 dagen na de feiten gaat ze naar de dokter en laat ze vaginale letsels vaststellen. Donderdag gaat ze klacht indienen bij de politie wegens ” verkrachting “. De daarop volgende dagen begint de hel pas echt . Ik krijg geen uitleg , en woede aanvallen zijn schering en inslag. De feiten en omstandigheden , doen mij twijfelen aan haar verhaal , waardoor haar woede nog groter wordt. Wij leven op dat ogenblik gescheiden. Uitnodigingen om zich bij de wet arts aan te bieden worden steevast genegeerd en geweigerd . Na een 10 tal dagen wil ze terug communiceren. Ze beweerd verkracht te zijn , eist van me dat ik de andere buren inlicht over de feiten , niettegenstaande sommige details van haar verklaring volgens mij onjuist zijn en een reden vormen van twijfel. Haar woede om mijn ongeloof en het steeds hierop terug komen hebben een einde gesteld aan onze relatie. Na 14 maanden ruzie’s , leugens , kleineringen , schuldgevoelens staan we nu voor de rechtbank voor het proces van de buurman. Zij beweerd niet dronken te zijn geweest. Het leven en de ellende om een relatie te hebben met een narcist en de verregaande gevolgen. En dit is nog maar het tipje van de ijsberg.

 10. Ik heb met ongeloof vele verhalen gelezen.
  een vriendin van me zei me op te zoeken Narcist.
  Als ik de verhalen lees is het juist of ik mijn eigen leven als een film voorbij zie gaan.
  28 jaren heb ik ondergaan,ik ben uit een diepe put omhoog geklommen.
  Ik heb 2 dochters uit dit huwelijk ,en hoopte nu op rust .
  Nu ik deze verhalen las kom ik ook nog tot een ander inzicht ,dat mijn dochter er ook aan lijd.
  het is nu 10 jaar geleden dat ik mijn ex heb verlaten maar de hel is verder gegaan met mijn dochter.
  Ze heeft me alles afgenomen,wat ik ook deed niets was goed alles draaide om haar.
  omdat ik niet wilde doen zoals zij het wilde heeft ze nu met mij gebroken en heeft ze me mijn 2 kleinzonen afgenomen ;
  Ja hoe kan je een goede oma zijn als je je nog moet bewijzen als moeder.
  Ik heb alles voor mijn kinderen gedaan ,en ik weet dat ik een goede moeder was en ben.
  Dit is nu haar keuze,ik heb met pijn in mijn hart tegen mezelf moeten zeggen niet weer opnieuw.
  het ergst is van je man kan je weg gaan ,maar van je eigen kind??? geloof me dat is een hel.
  Ik wens alle mensen die deze weg nog moeten gaan en ondergaan heel veel sterkte en dat ze er zeer sterk mogen uitkomen

 11. Opzoek naar antwoorden, het waarom en hoe komp ik steeds terecht bij een narcist2
  2 jaar en 3 zomers verdraag ik dit en heb volgehouden doordat de oorzaak bij mij ligt.
  Ben ineengeslagen.. elk weekend.
  Na de zoveelste keer er een eind aan te maken, laat ik me niet meer overhalen.
  Al is het mijn fout , wat ook het gerecht vond na al de aangiften van slagen en verwondingen; Ik krabte eens terug in zijn hals, nadat die me voor de zoveelste keer wilde wurgen. Ik kon het niet meer aan en het gerecht maakt hem nog sterker. Nu is de maat vol; mijn fout? Ok maar zo leef ik niet meer. Na verschillende interventies voor mijn veiligheid ben ik weer de dramaqueen en hij het slachtoffer xant ik zet hem opstraat; Politie bellen ? waarom om me te laten vernderen door hun dat het het altijd hetzelfde is met de vrouwen, n,iets mee an te vangen?? Hij is 3 keer binnen gemogen onder politiebegeleiding om zijn spullen te nemen, maar hij neemt niets. Zo kan die elke dag wat anders vragen. en na zijn geplande feestjes terug komen. Politie zei hier is niets meer te vinden laat het zo , kijk niet rond, dat heeft ze al weggewerkt, laat een deurwaarder komen. Alles lag er , hij had het maar moeten meenemen. Heb dan die avond alles buiten gezet, en hij heeft het laten ophalen , maar de auto die op mijn naam staat , krijg ik niet terug daarvoor moet ik naar een advocaat volgens de politie. Hij is vrijdag op weekend vertrokken, hoor niets , al 3 dagen.. de stilte voor de storm.. hoop dat ik het dit keer overleef

 12. Heeft iemand ervaring met het gerecht, de politie of wetgeving uit ervaring?

 13. Ik heb een korte maar krachtige relatie achter de rug. Hij is iemand die ongelooflijk lief was en aandacht gaf en me verraste met uitstapjes en lieve berichtjes. Maar ik vond het zo overdreven. Na 2 weken sprak hij er al over dat hij mij niet meer kwijt wilde en wilde constant bevestiging dat ik ook nooit meer weg zou gaan. Hij sprak negatief over zijn ex-vriendinnen die hem de laan uitgestuurd hadden, maar die hem met een ander bedrogen hadden.
  Hij was iemand die materialistisch ingesteld was. Hij huurde een appartement van 1000 EUR per maand en kon het amper betalen. Hij woonde daar nu al drie jaar, zo vertelde hij. En de bedoeling was dat hij al lang een partner had gevonden om mee samen te wonen en zo de kosten te delen zodat hij geen 1000 EUR meer moest betalen aan huur. Want zijn dochtertje had ook een paardje van hem gekregen en dat kostte 300 EUR per maand om op de manège te zetten. Dan wilde hij niet dat ik mij inschreef op Facebook en hij zou zich uitschrijven van Facebook. Maar hij desactiveerde zich alleen maar en hij toonde zijn Facebook. Ik schrok van de vrouwen die erop stonden en waar hij me nooit iets van had gezegd. Hij gaf er vaag een uitleg aan dat dat allemaal getrouwde vrouwen waren en mama’s zijn van de kinderen op de manège?!?!
  Mijn kleding becommentarieerde hij als zijnde té sportief. Zijn dochter kreeg kleding van een bekend merk. Hij vroeg mij of ik geen maatpakjes droeg naar het werk. Hij had het moeilijk met complimenten te geven. Maar soms kon hij me ophemelen door te zeggen dat ik er knap en stralend uitzag en dat ik mij goed kleedde. Tijdens ons weekend in Amsterdam was zijn mobieltje stuk. Na het weekend zou hij er meteen een nieuwe kopen via zijn werk. Maar hij heeft het nooit gedaan en achteraf werkte het ding toch. Er waren zoveel tegenstrijdigheden en telkens wist hij er zich uit te praten, maar kwam bij mij toch zwak over. Hij stuurde constant mailtjes, sms’jes en wilde mij elke dag wel zien. Hij verdroeg het niet alleen te zijn. Hij wilde ook niet dat ik nog naar de Italiaanse cursus ging, waarom wel, ik had het niet nodig want ik verstond toch voldoende. Als ik bij een klant op mijn werk op bezoek was geweest, en ik sprak positief over die persoon (man), dan vroeg hij of ik hem ook knap vond… jaloezie! Hij maakte al plannen om samen te wonen en had al alles in zijn hoofd geregeld hoe het moest verlopen met zijn dochter bij ons te laten wonen in co-ouderschap. Hij sprak er ook van dat we wel best zouden moeten trouwen als we samen een huis gingen kopen. Hij zei regelmatig dat hij niet lang zou wachten om mij ten huwelijk te vragen.
  Dit allemaal op 7 weken tijd! Want langer heeft de relatie niet geduurd. Waarom niet? Ik had al eens gelezen over een narcist, dankzij een vriendin van mij die ermee geleefd had en er literatuur over had laten zien. En ik wist dat ik er heel waarschijnlijk met één te doen had.
  O ja, hij zocht ook al een jaar werk, want hij kon niet om met de general manager op zijn bedrijf, een vrouw. Ze toonde geen begrip voor hem en hij verveelde zich dood in zijn job, niet uitdagend genoeg. Ook had hij het omzetcijfer zo ontzettend naar omhoog gekrikt en nog kreeg hij geen extra loon. Het ging vaak om geld en functies die zijn vrienden hadden. Toen ik hem ontmoette was hij Export Sales Director en had mensen onder zich, maar uiteindelijk bleek op de website te staan Export Manager en hij vernoemde nooit een naam van een persoon die hij onder zijn leiding had, want het bedrijf telde maar een 4 of 5tal bedienden waaronder de general manager. Hij had een laag zelfbeeld.
  Toen ik de relatie beëindigde (aan de telefoon, wat hij mij heel kwalijk genomen heeft, maar hij zat mij constant op mijn werk te bellen, dat ik niet anders kon dan via de telefoon te zeggen), was hij ontzettend vijandig. Hij draaide alles om wat ik gezegd had in het meest negatieve dat er maar kon zijn. Ik was plots geen prinses meer, maar een echt monster. Na twee dagen liet hij mij weten dat hij een mooie vrouw die op zijn facebook stond gecontacteerd had en dat ze 4 jaar jonger was dan mij en dat de vonk was overgesprongen. Is dit een narcist? Ik meen van wel hé!

 14. Zo…. Nu ik alle ernstige verhalen lees van vele mensen… Ben ik hartstikke blij dat ik al naar 10 maanden het zelf heb kunnen uitmaken met mijn ex vriend… Ik werd helemaal gek… Vergat mezelf, werd gekleineerd, alles lag altijd aan mij… Bijna fysiek geweld, agressie was er vooral van zijn kant, hij manipuleerde me altijd, geldproblemen, waarschijnlijk ook een verborgen drugs probleem, altijd waren andere meiden beter terwijl ik zo me best deed voor hem. Ik ben geknokt voor deze relatie die niet kon werken. Ik heb alles gegeven omdat ik het zo graag wilde met hem! Ik was zo verliefd op de lieve jongen wie ik dacht mijn soulmate te zijn… En dat alleen waren de 3 eerste maanden… Al snel ging het bergafwaarts met een insluipende wending. Hij was achterdochtig als ik ergens na toe ging, zodra hij geen controle meer had ging het mis en kregen we ruzie. Ik mocht eigenlijk niet veel meer ergens heen, alleen met hem. Hij had suprieure gedachtes en met de sex werd het ook steeds minachtigender. Alleen hij was belangrijk. En hij had mij nodig voor zichzelf om zichzelf te kunnen voeden, hij maakte me helemaal geestelijk afhhankelijk van hem. Wat ben ik blij dat ik een helder moment heb gehad en inzag dat dit echt echt niet langer meer kon.. En heb het toen gelijk uitgemaakt. Wat was het een hell…… Ik snapte er gewoon niks van. Ik snapte niks van hem.want er waren wel degelijk lieve momenten en leuke! Maar steeds voor kortere duur en steeds minder. Ik hield oprecht van hem…. En hij niet van mij. Ik zag niks in… Want ik was verliefd op deze foute jongen die iets interessants had en ik nooit achterkon komen wat het was…. Met hulp van mijn ouders en vele vrienden blok ik zijn nummer en knok ik voor mezelf om niet terug te gaan naar hem, want dan maak ik mezelf kapot. Maar toch kan ik hem niet helemaal weerstaan en is het verleiding om weer bij hem te willen zijn. Het is als afkicken van drugs…. Alsof ik ook wakker ben geworden uit een vage nachtmerrie en droom tegelijk. Het gevoel is niet te bschrijven. Maar ik ben weer opzoek naar me oude zelf, vol met leegte ben ik achtergelaten en met een onbegrijpend gevoel.

 15. Ik heb het vermoeden dat mijn tweede man ook een narcist is. Wil eigelijk dat stempeltje niet opleggen maar ik ben over narcisme gaan lezen en ook de reacties hier omdat ik ergens een vermoeden heb dat mijn man die narcistische persoonlijkheidstoornis heeft. Er zijn momenteel problemen in mijn huwelijk en hierdoor ook met mijn dochter. Door deze problemen voelde ik me ontzettend gespannen en heb ook door die spanningen slecht geslapen. Was ontzettend bang dat ik weer in depressie zou raken want in mijn eerste huwelijk ben ik nl al enkele keren in depressies geraakt. (waarschijnlijk door het denk narcistische gedrag van mijn 1e man, hij noemde me zelfs een keer iemand die er uitzag als een lijk die rijp was voor het gesticht op het moment dat ik in giga depressie zat). Ik heb dan ook enkele jaren een anti depressiva geslikt gehad.

  Nu met mijn tweede man loop ik met hem tegen problemen aan ook door wat ik zie gebeuren in zijn gedrag, waardoor mijn dochter zich niet veilig voelt thuis en bang van hem is. Hierdoor ben ik gaan nadenken en vooral ook door wat hij van mijn dochter vind. Dat ze een rotkind is (zoals hij zegt) Dat hij als hij door haar en mij in depressie zou raken hij zelfmoord zou plegen.(dat heeft hij tegen mijn dochter gezegt) Dat hij vind dat hij niet genoeg aan zijn trekken komt in de intimiteit (wat hij al langer steeds zegt naar mij toe en zelfs zegt waar anderen bij zijn) Ik denk aan sexueel gefrustreerd zijn wat ik onder narcisme op internet heb gelezen nl. Dat hij zegt dat hij beter met mijn dochter getrouwd had kunnen zijn omdat hij vind dat ze beter schoonmaakt als ik. Hij praat heel erg negatief over mijn dochter en niks positiefs over haar kan benoemen. Mijn dochter is 13 en van mijn 1e man. Alleen al de uitspraken die mijn 2e man zegt vind ik zorgelijk en terecht dat mijn dochter dan bang van hem is en zich hier thuis niet veilig voelt. Ik heb intussen al wel hulp ingeschakeld voor mij en mijn dochter. Mijn man is er tussen uitgegaan hij zit nu bij familie, zomaar van ene op andere dag en hij blijft voorlopig ook weg. Ik kan hem niet toelaten eigelijk in mijn huis want dat geeft enorme spanningen en voel me er haast schuldig onder. Ik heb nl besloten om van mijn tweede man te gaan scheiden want ik wil zo niet verder met hem en rust voor mij en mijn dochter. Ik heb de reacties hier nog niet allemaal gelezen, maar als jullie nog tips hebben in wat ik het beste hierin kan doen hoor ik het graag.

  groetjes S

 16. ik schrik van de reacties hier op de site. Wat klinkt het allemaal eng ! Ik vermoed dat mijn vriend, met wie ik 5 jaar samen ben, een narcist is. Hij is zeer knap, joviaal, flamboyant, perfect gekleed in maatpak, en ruikt uren in de wind. Maar in feite is zijn parfum een maskering van het feit dat hij zich nauwelijks wast. In mijn bijzijn peutert hij in zijn neus, bekijkt het ding en steekt het in zijn mond of veegt het af aan mijn kledij. Al 5 jaar spreekt hij over zijn “goddelijk lichaam”, terwijl hij wel 110 kg weegt. Hij noemt zichzelf een “jonge blonde god”. Alles draait uiteindelijk rond hem; hij is echt egocentrisch. Ik weet niet of hij mij bedrogen heeft, maar hij heeft mij al heel veel gekleineerd en belachelijk gemaakt. Hij is zeer negatief over alles en iedereen. Alleen hij maakt geen fouten. Hij is carrière-gericht en ambitieus. Zijn werk voldoet echter nooit, hij zit altijd bij de verkeerde mensen. Als ik over iets klaag, zegt hij dat dat komt omdat we niet samenwonen. Hij heeft totaal geen empathie. Kan mij laten wenen zonder er zelf slecht bij te voelen. Hij was razend omdat ik de verjaardag van zijn zoon vergeten was. Maar hij was zelf vergeten dat het ons 5-jarig samenzijn was die dag. Vond het flauw van mij dat ik hem daarop wees. ZIjn zoon was uiteraard belangrijker. Vorige zondag heeft hij mij moedwillig besmet met zijn stevige verkoudheid (eerst innig gezoend met mij en daarna gezegd “voila, nu zul je ook ziek zijn”). Ik vind dat erover. Als ik het goed begrijp en hij heeft een besmettelijke ziekte (welke dan ook), vind hij het geen probleem om die aan mij door te geven !! Ik moet dus zijn bacillen met een glimlach in ontvangst nemen ? Ik mag ook niet vertellen voor welke politieke partij ik gestemd heb, of hij wordt kwaad. Ik wil het uitmaken, maar ben bang voor zijn reactie.

 17. Luc Daniels on

  ja dit is 100% mijn vrouw… het zijn echt verhalen die zich bij ons afspelen… probleem voor mij is dat we samen een kind hebben… wat doe ik?

 18. Lieve mensen,

  Laat je dit alsjeblieft niet meer overkomen!! Kies je eigen pad, ookal is dat op dat moment ver beneden je stand.. Ik maak hetzelfde mee..Pas op voor narcisten en weet heel goed wat je zegt en doet en onthoud wat hij/zij heeft gezegt. Neem een dagboek en schrijf alles op.

 19. slachtoffer van het fenomeen nps on

  Beste lezers,

  Jullie zijn naar alle waarschijnlijkheid al op verscheidene websites terecht gekomen en hebben een en ander gelezen over narcisme. Zo ook mijn ex. Die verwijt mij nu ook dat ik zou leiden aan nps.

  Wat ik jullie allemaal kwalijk neem is dat deze aandoening echt niet via wat overeenkomsten die op het internet vermeldt staan te diagnosticeren is. Jullie zijn nu allemaal blij met wat je gelezen hebt en dat je je partner, gelet op de overeenkomsten die je hebt gezien of sterker nog denkt te zien, een stempel kan geven.

  Ga eens bij jezelf te raden of jij je als partner goed gedraagt. Of jou niks te verwijten valt. Heb je ooit stilgestaan bij de gedachte dat je partner wellicht zielsveel van je houdt en zich geen leven kan voorstellen zonder jouw en het daarom niet met je uitmaakt, maar dan wel een uitlaatklep nodig heeft om jouw fouten, die jouw partner op opkropt en niet kwijt kan, te verwerken.

  Als ik het persoonlijk mag maken. Ik ben totaal niet egoïstisch. Zeker niet dominant. Gemaakte financiële afspraken moeten de beschuldiging dragen dat ik mijn partner financieel zou hebben uitgekleed staven. De huur kwam voor rekening van mijn partner. Alle overige kosten draag ik met een auto voor de deur. Tel je uit winst (neem daarbij in acht dat men huurtoeslag ontvangt). Hoe heb ik dan ooit jou financieel uitgekleed?

  Na de beschuldigingen heb ik de volgende dag gesprekken gevoerd met psychiaters. Hoe moeilijk dat ook voor mij was alle dingen die ik ooit fout heb gedaan in deze relatie op tafel gelegd en de psychiater de vraag voorgelegd of hij/zij op basis van deze informatie met enige terughoudend tot een voorlopig oordeel zou kunnen komen dat ik aan nps zou leiden. Ik werd letterlijk uitgelachen.

  Als er problemen zijn in je relatie, probeer met de ander te praten (in mijn relatie kon ik niet praten, alles wat ik zei daar moet ik elke keer over nadenken, want het kan dermate van invloed zijn dat mijn partner wederom in depressie raakt. Mijn partner heeft moeite met contact leggen en durf niet naar buiten. Eenvoudig een telefoontje plegen naar een bedrijf was te moeilijk. We hebben van alles ondernomen en verschillende hulporganisaties bezocht. Alle honderd keren was ik erbij. Ik stond bij mijn partner en liet mijn partner nooit allen gaan. Heb mijn partner gesteund. Maar ik zou leiden aan nps. Een nieuwe woning. Even voor de duidelijkheid we zijn beide studenten. Ik ben naast mijn studie een baan gaan zoeken fulltime. Was niet nodig, maar ik wou mijn partner een mooi huis bieden. Mijn inkomen ging letterlijk op aan de woning qua inrichting. Niks was te gek. Was het een dure grap? Prima dan spaarden we toch even. Maar ik zou aan nps leiden.

  Mijn partner wilt niks doen het liefst de hele dag in bed liggen met de laptop. Ik probeer van alles om mijn partner uit bed te krijgen. Familie bezoeken? Naar de bios gaan? Zullen we gaan rondrijden en nieuwe plekjes ontdekken? Maar ik zou aan nps leiden.

  Kortom, volg jij het nog? De trefwoorden zijn hier toch: dominant, egocentrisch( alleen maar nemen en nooit geven) . De narcist probeert je te isoleren. Arrogant? Dat ben ik. Neem het me maar kwalijk.

  De moraal van mijn verhaal is, dat ik het heel goed kan begrijpen dat er partners zijn die aan nps leiden, maar probeer alles wat je over narcisme leest en wat je dan gaat vergelijken met je eigen relatie c.q. partner onder een vergrootglas te plaatsen. Hou in je achterhoofd dat het internet is ( we kunnen allemaal informatie op in internet plaatsen). Informatie op internet wordt niet gecontroleerd en/of verwijderd. Voordat je overgaat tot het beëindigen van je relatie, observeer je partner goed, maak desnoods notities of opnames en ga ermee naar een specialist op dit gebied.

  Doe alsjeblieft niet wat mijn partner doet, het advies ten harte nemen en keihard wegrennen. Ik hou zielsveel van mijn partner. Het is mijn eerste relatie. We zijn al 14 jaren bij elkaar. Ik heb nooit echt met mijn partner kunnen praten om uit te leggen waarom ik doe wat ik doe. Vanwege de depressies etc. durfde ik het niet aan. Ik wou niet dat de ergste fase die we achter de rug hadden, weer terug kwam.

  Het gevolg nu is dat we niet meer normaal kunnen communiceren. Ik kan mijn partner niet meer bereiken. Ik heb als laatste strohalm een brief geschreven en mijn gevoel blootgegeven.

  Het speelt nu al vier weken en het voelt anders dan ale vorige keren dat er sprake was van een soort van time out. Het laatste wat ik mezelf zie doen is een relatie aangaan met iemand anders. Sterker nog: mijn partner fungeert als fundament voor mijn leven. Als het fundament wegvalt stort alles in.

  Ik heb eerder zelfmoord uitlatingen gedaan, maar nu ben ik stil en denk: de pijn is zo over, nog slechts een paar dingen regelen.

  Denk na voor je gaat handelen, overweeg relatietherapie. Maak het niet uit om vervolgens keihard weg te rennen omdat je denkt te weten, vanwege hetgeen wat je gelezen, dat je partner een narcist is.

  Ps. Excuses voort eventuele fouten die het lezen bemoeilijken.

 20. Mijn excuses hé !!!
  Maar hier word ik wel heel kwaad van, en als iemand weet wat een narcist is en een borderliner dan ben ik het wel!
  Ben 36 jaar met zo iemand getrouwd geweest.
  En ja hij heeft zelfs na dat ik weg was een zelfmoord in scene gezet om mij terug te krijgen is daarna voor een 2é keer gecolloqueerd door de politie.
  Dus kom mij niet af dat het maar verhalen zijn en dat wij het moeten relativeren!!
  Zelf ben ik door de sociale dienst door verwezen naar similes een vzw voor persoonlijkheid stoornissen waaronder NPS dus weet ik wel degelijk waar deze verhalen over gaan.
  En IK ben blij dat ik na zoveel jaar de stap heb gezet, kan alleen maar aanraden… ren voor je leven want we hebben er maar één
  Groetjes

 21. Acht jaar leef ik nu onder het bewind van mijn charmante narcist. Ik merkte pas na een half jaar of een jaar dat dit een vreemde relatie is. Je mist iets, maar je weet niet precies wat. Tot je informatie vindt op het internet en dan vallen je acuut de schellen van de ogen! Ik zou het liefst bij hem weggaan, maar dan zou ik hem alimentatie moeten betalen, want ik ben kostwinner. Dat nooit!! Ik blijf op de been door af en toe stoom af te blazen bij vriendinnen. Bovendien houd ik afstand van hem, en den ik strategisch over mijn rol in de relatie. Als je kalm blijft en afstand houdt, worden ze gek!!!
  Leuk is anders, maar hem maandelijks te moeten betalen, nee, dat vind ik nog erger.

 22. Beste slachtoffer van het fenomeen nps,

  Mijn eerste raad aan jou is: ren ver weg van deze site!
  en laat vooral de ECHTE slachtoffers hier hun gevoel plaatsen.
  Door jouw bericht worden zij NOGMAALS terechtgewezen en op hun plaats gezet.
  Met welk recht kom jij de mensen die al genoeg mee gemaakt hebben hier ook eens op hun plaats zetten? De reden dat jouw partner gaan lopen is, zal wel genoeg redenen hebben. Ook al voel je jezelf niet een narcist, iemand gaat niet zomaar weg. Ga in therapie, doe iets aan jezelf, maar ga de rest hier niet de les spellen. Wij zoeken hier steun bij elkaar en hoeven niet gewezen worden op onze fouten. Daarvoor hebben we onze narcistische partners wel hoor! Die doen dat genoeg. Wie zegt dat wij geen relatietherapie geprobeerd hebben? Slachtoffers van narcisten hebben alles geprobeerd! Hebben alles gegeven wat ze hebben! Tot hun laatste beetje en zijn dan in een depressie beland zoals velen hier, ik ook. Het is ‘maar’ internet, daar heb je volledig gelijk in. Maar het gevoel dat je overvalt als je ‘Eindelijk’ die stempel kan kleven op wat er mis gaat, waarom je nooit iets goed doet. En waarom je eigenlijk best wel een leuk mens bent en opeens nix meer waard bent… Dat het ECHT niet aan jezelf ligt.. dat gevoel kennen alleen mensen die echt samen geleefd hebben met een narcist. Denk je dat wij onzelf niet genoeg in vraag stellen?? Denk je niet dat wij dagelijks gewezen worden op wat we allemaal ‘verkeerd doen’. Dus ga met je onzin ergens anders en stop met mensen te kwetsen. Je tekst heeft me woedend gemaakt, met wat voor een pretentie jij dit hier durft te komen schrijven kan er bij mij niet in. Een plekje waar wij ons veilig voelen kom jij een beetje onveiligheid zaaien. Kijk eens naar jezelf! en laat ons vooral gerust! slachtoffer.. bullshit

 23. Ik ben ook blij met deze website even lezen, dat ik niet alleen sta. Ik heb nog mazzel. Was na overlijden van mijn echtgenoot overspannen geraakt. Maar door gewerkt. Van kwaad tot erger gegaan. Toen ik mijn nieuwe partner ontmoette heel gelukkig en ook nog een schat van een dochter. Ondertussen helaas wel afgekeurd, maar dat is ook mijn geluk. Kreeg therapie en hun helpen me nu bij mezelf te blijven en rustig. Dat is soms best lastig.
  Om een voorbeeld te geven was pas geleden jarig en toen ik beneden kwam kreeg ik te horen wat ik nou zeurde een of ik het ontbijt niet eens zou regelen. Toen ik zei dat ik jarig was een eigenlijk toch wel wat bijzonders had verwacht kreeg ik te horen dat er nou nooit eens met hem rekening werd gehouden en dat ik altijd maar aandacht wilde etc. Mijn vierjaardag ging niet door. Meneer wenst excuus van mij omdat ik geen rekening hield met hoe hij zich voelde. En hij ging hier extreem ver in. Tot de dag van vandaag wenst hij een excuus. Ik ben rustig bezig mijn vertrek voor te breiden.
  Of hij een narcist is weet ik niet zeker. Ggz zegt alleen dat dit geen gezonde relatie voor mij is. Ik ben gestopt met over al op reageren en nu merk ik eigenlijk pas hoe die steeds aandacht en ruzie zoekt. Het interesseert hem niet hoe het met het gezin gaat. Mijn dochter van 2 is veel rustiger als die er niet is. Hij begint zelf jaloers te reageren als ze dora kijkt. Dan allerlei rare opmerkingen van zijn kant.
  Ik heb hem gevraagd of die wel eens van narcisme bgehoord had. Dat had die zijn moeder had dat ooit als diagnose. Gelukkig had hij het niet. Ik stond versteld.

 24. Beste slachtoffer van het fenomeen nps on

  An,

  Ik denk dat jij het begrip nps niet helemaal helder op jouw netvlies hebt.

  ik geef al toe dat ik fouten heb gemaakt. Jij weet niet eens welke fouten, maar je hebt een oordeel. Kenmerkend voor een narcist HET ZOU NOOIT AAN HEM LIGGEN. (sommige dingen liggen aan mij, maar sommige dingen aan jou en sommige dingen aan ons. Ik ben nog nooit vreemdgegaan in mijn relatie. De fouten die ik maakte hielden verband met stoom afblazen omdat je partner waar je van houdt en dus niet zomaar 123 bij vertrekt een levensstijl heeft die totaal niet bij jou als persoon past. Heb jij enig idee hoe zwaar dat is. Ik ben een extreem net persoon en kan totaal niet tegen vuil, rommel of drukte dus ik moest het wel doen anders raak ik geïrriteerd.

  Toen zij in een depressie zat heb ik alles wat je maar kan bedenken voor haar gedaan. Toen zij bijna 110 kg woog bleef ik bij haar ondanks dat ik haar niet zo heb leren kennen. Ik had weg kunnen rennen. Ik fungeerde als brug tussen haar en de buitenwereld en sterker nog haar familie, anders zagen zij haar niet. Ik stimuleerde haar om te gaan sporten, gezond te eten. Ik ging ervoor zorgen dat we geen slecht eten in huis haalden. Dus alvorens te oordelen goed lezen wat iemand schrijft. Dit zijn allemaal handelen die ver van een narcist zijn doen en laten staan.

  Maar ik ben een narcist. Als iemand het recht heeft om zijn mond te openen om te zeggen ik ben een slachtoffer dan ben ik het zeker. Niet een slachtoffer in dezelfde context als jou/jullie. Ik vind het heel erg voor je dat je een narcist als vriend/man meent te hebben. Met de nadruk op meent, want of hij het is, is nog maar de vraag. Die jij nog altijd niet, met totaal geen enkele expertise of wat overeenkomsten kan beantwoorden.

  nu even ingaan op jouw punten:

  Ik zet niemand op zijn/haar plaats. Ik tracht mensen te bewegen om goed te overwegen wat zij doen. Een relatie moet je niet zomaar op het spel zetten vanwege een aantal overeenkomsten op het internet. Als jij juiste en BETROUWBARE informatie hebt ingewonnen en nog steeds van mening bent het is een narcist, neem dan als laatste strohalm de stap om naar een specialist te gaan. Ik vraag je als volledige vreemde om echt na te denken voordat je handelt.

  In therapie gaan? Waarom? drie specialisten heb ik gesproken en zijn alle drie van mening dat het niet eens nodig is om een onderzoek te ondergaan. Mijn handelingen komen niet in de buurt van nps, maar puur iemand die misschien zijn wilde haren nog niet kwijt is of de partner meet niet op aan zijn verwachtingen. Ik ben geneigd naar het laatste, maar wou er altijd voor vechten, maar het is over en uit. En ja gelukkig geen zelfmoordpogingen ondernomen, maar dat komt door mijn familie.

  Ik schrijf het voor jullie eigen bestwil. Ik kan ook site maken en schrijven wat voor type vrouwen er bestaan en mannen daarvoor waarschuwen, maar dat is pure flauwekul.
  Ga naar een specialist en laat de mensen die daarvoor zijn opgeleid en verstand hebben het uitzoeken. Ga niet zelf op onderzoek uit want door de bomen zie je het bos niet meer. Laat een loodgieter geen juridische uitspraken doen want dat gaat mis.

  Tot slot volgens mij zit jij teveel in de rol van slachtoffer, maar dat is vrouweigen right.
  Girls play the victim so well.

  Nogmaals, bedenk goed wat je zegt en doet omtrent narcisme. Het is een enorme zware betiteling.

 25. Slachteoffer van het fenomeen NPS,

  Je valt zo door de mand. Juist zoals jij reageert laat zien dat je wel degelijk de narcistissche partner bent, gewoon lachwekkend (zover er om gelachen kan worden)

  Als ik mijn ex (zeker weten een persoon met NPS) zou vragen zijn mening en verhaal hier te plaatsen dan zou het akelig dicht bij jouw vehaal komen. Ik zat het te lezen en ik dat ” he dat zijn de woorden van mijn ex”

  Dus je bevestigd hiermee zo dat je de narcist bent dus hou op om slachtoffer te spelen hier.

 26. ALEXIS SMET on

  OP 27 MEI 2006 HEB IK DE MAN VAN MIJN LEVEN MIJN ALLER GROOTSTE LIEFDE LEREN KENNEN.HELAAS IS HIJ DE ALLER GROOTSTE NARCIST DIE IK KEN.HIJ HEEFT MIJN LEVEN VERWOEST DOOR ZIJN NARCISTISCHE GEDRAG.IK WERD REGELMATIG SLECHT BEHANDELD.ZIJN LEUGENS BEDROG VALSHEID SADISME HEB HET ALLEMAAL MEEGEMAAKT.WAT IK NOG ALTIJD NIET SNAP IK HOU NOG ALTIJD ZOVEEL VAN HEM HIJ ZIT IN MIJN BLOED IK KAN HEM NIET UIT MIJN HOOFT EN HART BANNEN OMDAT MIJN LIEFDE VOOR HEM GROTER IS DAN DE WERELD.MAAR IK BESEF OOK DAT DAT NIET WEDERZIJDS IS.IK HEB ALLES VOOR HEM GEDAAN ALLES.HIJ HAD MIJ HEMEL OP AARDE BELOOFD NIKS IS WERKELIJKHEID GEWORDEN.HET WAREN ALLEMAAL LOZE BELOFTEN.KEER OP KEER TRAPTE HIJ MET ZIJN BEIDE VOETEN OP MIJN LIEFDE VOLLE GEVOELIGE HARTJE EN TELKENS VERBRIJZELD.EN ACHTER MIJN RUG GAAT HIJ OOK NOG OM MET EEN GOEDKOPE ZWARTE OERLELIJKE THAI.DAT WENS IK ECHT AAN NIEMAND TOE EN ZEKER ALS JE ZE SAMEN TEGENKOMT DAN STERF JE GEWOON LIJDEND CREPEREND EN KRIJSEND MAAR NIEMAND ZIET OF HOORT HET.DIT DUURT AL 8 JAAR MAAR ELKE DAG BEETJE BIJ BEETJE STERF IJ EN TOCH NOG HOU IK ZOVEEL VAN HEM.IK SMEEK GOD CONTINU OM HULP OM HEM EEN BETERE MENS TE MAKEN MAAR HELAAS ER KOMT GEEN VERBETERING.DUS LIEVE MENSEN DIT IS MIJN VERHAAL BEN EEN ZWAAAR TOEGETAKELDE GAST DIE DIT TOT DE DOOD GAAT BLIJVEN MEEMAKEN.

 27. Hallo, ik woon al maanden met zo’n persoon. Ik heb verschillende keren geprobeerd om te breken, helaas dit eindigde in geweld. Ik mag hem niet verlaten omdat hij ‘echt’ van mij houdt en zonder mij wilt hij niet leven. Hij woont bij mij in en wilt maar niet vertrekken. Ik moet naar hem luisteren, doen wat hij zegt, willen wat hij wilt, dit alles omdat hij mij niet kwijt wilt en dat hij van mij houdt (zegt hij dan). Ik schaam mij om te zeggen dat ik met zo iemand samen ben. Hij controleert alles, maar dan echt alles wat ik doe. Hij weet het ook veel beter dan mij. Hij weet beter dan mij hoe ik me voel en wat ik wil. Hij weet beter dan mij dat ik gelukkig zal worden met hem, dat ik van hem zal houden. Hij weet beter dan mij dat hij de man is van mijn leven. Het enigste wat ik moet doen is willen. Hij zegt als ik wil dan voel ik. Helemaal oneens. Ik weet wat ik van mijn leven wil en wat ik voel, maar blijkbaar weet hij het beter dan ikzelf, hij weet alles beter. Ik word gedwongen, geslagen, gecontroleerd, uitgescholden en noem maar op. Ik ben stilletjes uit aan het branden. Hij herkent zichzelf niet als narcist, hij aanvaard niets als ik hem terecht wijs, wat hij zegt is de waarheid en ik lieg voortdurend (zegt hij). Als ik hem niet wil kussen, wordt hij kwaad, als ik niet met hem naar bed wil, wordt hij kwaad. Hij dreigt mij ook met mijn eigen leven en het leven van mijn familie en vrienden. Hij zegt wat ik moet doen, met wie ik al dan niet mag praten. Ik hou het niet meer lang vol. Maar ik ben de slechterik. Ik ben depressief geworden door hem, ik heb geen levenslust meer door hem. Ik moet doen wat hij wilt, ik moet willen wat hij wilt, iets anders bestaat niet voor hem.

 28. lerenvanelkander on

  Ik heb alles gelezen en wil graag een reactie achterlaten voor de zgn ‘Beste slachtoffer van het fenomeen nps’. Uit die persoons bericht zijn 2 dingen mij erg opgevallen :

  tiepische narcistische uitspraak : (denkt alleen aan zijn status )

  “Toen zij bijna 110 kg woog bleef ik bij haar ondanks dat ik haar niet zo heb leren kennen. Ik had weg kunnen rennen.”

  tiepisch narcistisch gedrag : (controledwang, ik bepaal wat jij doet)

  “Ik stimuleerde haar om te gaan sporten, gezond te eten. Ik ging ervoor zorgen dat we geen slecht eten in huis haalden.”

  Verder wil ik tegen iedereen zeggen, leer van elkander en van elke situatie in uw leven. Dat is het pad naar de beste wijsheden. Het pad waar god ons heen leid. Aanvaard en u zult zien dat de realiteit verscheidene vormen kent. Niet elke waarheid is de universele waarheid. De enige waarheid is wat je zelf vind.

 29. Beste ””Slachtoffer””

  Idd.. net jouw uitspraken maken nog maar eens duidelijk dat je een narcist bent..
  arm zieltje.. jij was haar contactpersoon met de buitenwereld, tis gvd jouw fout dat ze geen contact meer heeft!!!

  ondertussen zijn de nodige onderzoeken gepasseerd en mijn ‘gemeende’ narcist is narcistisch verklaard door meerdere specialisten..

  dus laat de mensen die hier hun verhaal kwijt willen gerust en doe iets aan jezelf!

 30. Ik lees al deze verhalen,herken ook veel kenmerken van narcisme in mijn relatie.maar toch heb ik nog wat twijfels of mijn partner narcist is.2 jaren zijn wij same,maar dag na dag ga ik er onderdoor.hij woont bij mij,ik mag niet meer gaan werken maar moet wel alle rekeningen betalen,zodat ik nu in schuldbemiddeling moet gaan.behalve de huur daar betaald hij de helft van.heb me ook van facebook moeten verwijderen.als ik naar de kapper ga vind hij dat niet nodig,terwijl hij 3 keer per maand gaat.zijn familie zijn beter dan de mijne.de liefde van mijn dochter koopt hij door haar nieuwe spullen te kopen.ik had haar een paar schoenen gekocht en in die week kocht hij haar nog 2 paar nieuwe schoenen.hij gaat dagelijks sporten om er goed uit te zien.en als ik praat dat ik wat wil afvallen omdat ik mij niet goed voel in mijn vel is dat ook niet nodig hij vind mij goed zoals ik ben.mijn kledij moet ik ook aanpassen,zoveel mogelijk bedekken.ik heb geen vrienden en vriendinnen(meer)alles heb ik opgegeven.samen met hem ga ik niet meer buiten want dan loop ik in een vizier,zodra ik mijn hoofd naar links of rechts draai kijk ik naar andere mannen volgens hem,terwijl hij de vrouwen bijna uitkleed met zijn ogen en charmes(?)ook kan hij meningen van andere mensen niet aanvaarden.zoals hij het zegt of denkt zo zal het zijn ookal weet hij dat hij geen gelijk heeft.
  Geweld gebruikt hij niet,maar geestelijk maakt hij me wel kapot,zijn spelletjes.
  Zijn dit de kenmerken dat ik samenleef met een narcist?

 31. Wat ik spijtig vind is dat er wel heel wat uitleg staat over narcisme maar zelden staat er vermeld waar.. hoe en door wie een narcist kan behandeld worden. Het zou fijn zijn als ook hier meer aandacht voor is, Ik heb wel begrepen dat dit moeilijk is, maar.. je moet je even voorstellen als een narcist op zoek is naar hulp… het wel erg teleurstellend moet zijn om telkens te moeten lezen dat je als partner deze narcist beter kan verlaten.
  Vergeet niet dat narcisten ook mensen zijn.

 32. Ik ook leef met narcistische partner ben 3 e vrouw kwam bij mij binnen en kreeg hem niet meer buiten zijn kenmerken waren me isoleren van zijne kant thuis niks doen nog gene vuilbak vooraan zetten me constant verdrietig maken de put ingooien en weer uithalen geen gemeenschap 3 keer in tjaar zal wel genoeg zijn voor me de financiën doen achter mijne rug geld afhalen aan automaten binnenland alsook buitenland geen initiatief nemen om ook maar iets gezellig te doen samen liegen als de beste alles zeer goed kunnen uitleggen en vroeger nooit iets verwezenlijkt altijd schulden gehad maar achter mij kon hij hem wegsteken mij maakt dit verdrietig al die jaren mij hiervoor ingezet niet geloven in het slechte altijd ne mens helpen maar eer je het beseft ka je leven veranderen op 1 dag ( je wereld stort in )maar ik ga mij niet laten gaan ik ga in de toekomst leven voor mezelf en mijne zoon sterkte lotgenoten

 33. hallo, ik ben ondertussen zo’n 10 jaar samen met men vriend en we hebben 2 kindjes samen. Alles begon met een drankprobleem zo’n 6 jaar geleden!Het gaat van kwaad naar erger!het enige dat nu nog telt voor hem is zichzelf! hij doet zen eigen zin zonder daarbij te denken aan mij en de kindjes!Ik sta er dus eigenlijk continue alleen voor!!Als hij na zen werk thuis komt is het meestal uren later en is hij nog eens dronken ook!Daardoor barst de hel dan los, hij verwijt mij alles,bedreigd me en kleineert me …. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik het niet meer kan opbrengen om bij hem te blijven ik ga eraan kapot!!Ik moet denken aan men kindjes ook het is niet gezond om telkens als kind je ouders te zien ruzie maken!!Waar naar toe weet ik nog niet! Maar nu dreigt hij om mij te vermoorden samen met de kindjes als ik weg wil van hem!! Wat moet ik in hemelsnaam doen om te zorgen dat men kindjes en ik veilig blijven?? Ik voel me een persoonlijk dienstmeid ik moet alles doen voor hem!! En als ik dit niet doe goh dan breekt hij me af ben ik niets waard en een grote null! Nog iemand in zo’n situatie??

 34. De vele commentaren waren zeer leerrijk. Mijn vrouw studeert orthopedagogie en heeft jaren geleefd met een narcist. Onlangs maakte ze een paper van partnergeweld in België waarin haar getuigenis staat. Alle elementen die u beschrijft komen er in voor. Uiteindelijk heeft ze zelfs kerkelijk van hem kunnen scheiden. Veel sterkte aan iedereen die nog vast zit. Maar het is mogelijk om los te komen, en mijn vrouw heeft dat bewezen want ze heeft bijna alle aspecten meegemaakt, behalve dreiging van vermoorden van de kinderen. Maar hij heeft ze dan wel op een andere manier gebruikt en misbruikt.

 35. Waarom is er GEEN hulp voor vrouwen met een narcistische partner???????? We zijn in 2015 en deze vrouwen krijgen geen gehoor! Sterker nog … de situaties zijn soms zo ingewikkeld en onrealistisch dat je het zelfs tegen een psycholoog of psychiater niet kan uitleggen. Laat staan dat hij u begrijpt. Zelf ben ik van mijn narcist vanaf maar er zijn er zovele die er niet in slagen!

 36. Marie heeft gelijk, een gespreksgroep zou welkom zijn. Zo ’n lieve man kan toch geen probleem zijn ?”

 37. Wij, die daadwerkelijk met een narcist te maken hebben gehad, zijn daar grote slachtoffers van.
  Ik heb ondersteuning gezocht, 4 maanden lang een kreet laten horen en zelfs een psychiater om hulp gevraagd teneinde mij medisch te ondersteunen. Iedereen zei me dat ik met een narcist te maken had. Ik heb geprobeerd hem te helpen maar hij beweerde dat ik degene was die gek was, niet hij.
  Ik ben al meer dan een jaar van hem af, maar voel me helemaal leeggezogen.
  In anderhalf jaar tijd slaagde hij erin mij financieel ten gronde te richten. Hij ging aan de drugs, ik ging door de hel. Hij was een meester-manipulator, leugenaar en bedrieger die anderen kleineerde en proberen me alles af te nemen wat me lief was. Heb je kinderen, dan worden die er ook de dupe van. In tegenstelling tot wat men beweert, zijn narcisten wel degelijk agressief en gaan vervelend doen over het kleinste detail. Ik ben daadwerkelijk het slachtoffer van een narcist en ik kan boekdelen vol schrijven over wat mij aangedaan is. Toen hij me uiteindelijk bedreigde met een groot kapmes, heb ik er net op tijd de politie bij gehaald die zei dat het erg had kunnen aflopen voor mij. Dat ik er misschien niet meer zou zijn geweest.
  Ik sukkel nog steeds met sommige dingen, ook financieel. En dat terwijl hij zich nog steeds voordoet als slachtoffer en iedereen om zijn vinger weet te winden. Sommige hulpverleners hebben afstand genomen van hem omdat hij geen hulp accepteert en dat ook nooit zal doen. Dames, let dus op. Narcisten hebben altijd een leugen klaar en zijn ongelukkige mensen die vreemdgaan. Ze gaan op zoek naar prooien die ze kunnen leegzuigen. Pas achteraf kom je erachter hoeveel slachtoffers een narcist wel heeft gemaakt. Via sms en e-mail bleef hij me maar stalken met de vraag: waar is mijn sterke vrouw toch gebleven? Ik heb mijn kracht moeten gebruiken om mijzelf weer rechtop te krijgen, wat heel veel moeite gekost heeft. Ik heb nu eindelijk weer wat energie, maar ben er nog lang niet. Ook omdat hij tot voor kort nog via anderen mijn leven probeerde te beïnvloeden. Maar dat lukt niet meer, want die fase ben ik voorbij, hoewel de angst op de achtergrond blijft hangen. Maar ik moet verder en heb hem dus los gelaten. Ik ben bezig mezelf weer op te bouwen. Ik blijf knokken voor mezelf en mijn gezin. Dan maar liever geen relatie meer. Mijn veiligheid en die van mijn kinderen gaat voor alles.

 38. Vera vervliet on

  Was het maar waar dat een narcist kan geholpen worden, maar spijtig genoeg kan dit niet omdat dit een stoornis is in hun hersenen (hebben geen medeleven, het ontbreekt). Daarom kan een narcist niet genezen, lieve mensen…Ze denken anders en ze kunnen geen liefde geven… Ze houden niet van je maar ze hebben je graag om langzaam het bloed uit je te zuigen (energie). Het is een trauma dat ze meemaakten in hun jeugdjaren. Waarschijnlijk was een van de ouders een narcist, ook sociopaat genoemd. Het enige wat je kan doen is ALLE CONTACT met hen vermijden en zeker geen discussie aangaan wat soms moeilijk kan zijn, maar het helpt !!!!

 39. Een narcist is als n ziekte,een gezwel die langzaam groeit en nooit meer verdwijnt.Ik leef samen met zo’n gezwel.Meer kan ik er niet over zeggen ik wil er vanaf maar hij gaat niet weg.Hopelijk vertrekt ie uiteindelijk omdat er bij mij niks meer te halen valt,ik ga hem niet meer voeden in zijn gedrag.Dat vreet aan hem,hij word nog gekker.aik ben onafhankelijker en leef mijn eigen leven,dat vind ie vreselijk. Toch hoop ik dat er snel n eind aan komt,ik wil dit niet meer ik wil echt vrij zijn.

 40. Narcist ..borderliner …ik had met beiden een relatie …ze maken je kapot ..het ergste …je denkt dat het aan jezelf ligt …ik kan alle verhalen hierboven helaas beamen …ik denk dat ik nooit kan beschrijven wat ik in werkelijkheid met hen meemaakte …alleen mensen die het ook doorgingen ..weten waarover we praten …hoe het voelt …ik kan alleen maar zeggen ..idd , als je sterk genoeg bent ..red jezelf …maar ik weet dat vraagt enorm veel van je …..

 41. Marijke Janssen on

  Als je doorhebt dat je met een narcist ben getrouwd kan ik je een ding zeggen iemand in vertrouwen nemen die je helpt en zo snel mogelijk vertrekken. Ik ben 37 jaar met een narcist getrouwd geweest, dus herken alle verhalen. Het was de hel op aarde ik gun het niemand. Ik ben 67 en 5 jaar gescheiden. Ik ben weer de oude van voor mijn trouwen en geniet elke dag. , Ik fiets veel , wandel, doe aan genealogie lees graag , kortom ik heb een rustig en leuk leven. Het beste wat ik in mijn leven gedaan heb is scheiden

 42. Mijn moeder is hertrouwd en eerst dachten wij dat ze terug het geluk gevonden had, maar nadien kwamen er de verwijten en dergelijke. Wij dachten eerst dat het de man zijn karakter was. Een moeilijk karakter bijvoorbeeld. Maar hij heeft intussen al meer energie uit mijn moeder gehaald dan wat anders. Financieel kan ze echt geen kant op. Ze is 67 jaar en eigenlijk op pensioen maar omdat ze een heel klein pensioen heeft (150 euro) gaat ze noodgedwongen nog kuisen en dit met interimcontracten. Pas toen ik onlangs begon te surfen kwam ik op narcistische neigingen uit. Hij probeert ook al het contact met haar vrienden te verbreken en zet zelfs mij op tegen mijn moeder. Ik laat dit uiteraard niet toe. Het wordt moeilijk om haar bij hem weg te krijgen.

 43. SmileyFace on

  Hallo,

  ik zoek mensen die ook graag weg willen uit een narcistische gevangenis en die dus snappen wat dit als gevolgen heeft (gehad). Concreet om samen iets te huren, en vooral omdat het lijkt of niemand anders je begrijpt behalve lotsgenoten en voor steun om er samen terug sterk uit te komen.
  Indien interesse mag je me altijd contacteren op 0492/08,28,67

  Succes nog iedereen!

 44. Pingback: HOE GAAT EEN NARCIST TE WERK? – VKoN Volwassen Kind/Slachtoffer van een Narcist(e)

 45. Ik zit momenteel in een relatie van bijna 15jaar, we hebben 2 kinderen samen en hij is/was de liefde van mijn leven! Ik wordt er 30 dit jaar maar hoe meer ik opzoek hoe meer ik op de site kwam over een narcist!
  En ik lees hier dezelfde problemen als bij mij!
  Ik heb het zo moeilijk voor die stap te zetten en te vertrekken! Er komt toch zoveel bij kijken! Maar het geroep, getier kan niet meer!
  De verwijten die ik alle dagen nr mijn hoofd krijg, kan ik niet meer slikken!
  Ik ben in alles de schuldige, maar hij heeft een dubbel leven met mails, datingsites, afspraken maken met andere damens. En toch verwijt hij mij alle dagen dat ik vreemd ga! Het enige dat ik doe is gaan werken, op tijd thuis komen, de kids, en mijn huishouden.
  Hij verwacht zoveel van mij! Alles zou ik doen vr hem, omdat ik hem heel graag zie!
  We hebben een huis samen gekocht, 2 kids!!
  Oooo help..iemand die dit nog heeft?

 46. Rietje Derks on

  Hallo iedereen,
  Na 8 jaar in relatie. De eerste 4 jaar waren magisch, hij nam me overal mee naartoe, veel reizen, leerde veel mensen kennen. Samen hadden we 5 kinderen, feitelijk als samengesteld gezin. Het was een leuke tijd om de kinderen samen te zien opgroeien. Ik voelde mij ongelofelijk gelukkig en dit na een scheiding van 12 jaar met de papa van m’n kids.
  Na deze tijd vloeide de relatie door in tevens een professionele samenwerking, elke dag werd erger en erger. De vernederingen, het verdragen van alle schuldgevoelens voor al zijn slechte beslissingen, enfin uiteindelijk zelfs niet meer vergoed worden voor mijn diensten, stond ik helemaal aan de grond. Heb na ondertussen bijna 4 jaar mij terug uit de put geholpen, weliswaar door steun van mijn familie, hij heeft me tijdens al deze tijd niet geholpen. Het is zeer ver gegaan. Ondertussen verschoof hij ook de weken van de kinderen waardoor zij elkaar niet meer zagen. Ik vond dit een vreemde beslissing, maar de reden voor hem was dan ook weer dat wij elkaar elke dag zogezegd zouden zien, wat ik dat geval ook weer niet slecht was. Ik dacht steeds dat het om onze vroegere professionele samenwerking ging dat ondertussen ook was afgerond, maar het bleef maar verder gaan. Steeds als het mij goed gaat, blaast hij me weer af. Sinds kort ben ik er dan ook op dat ik met een echte perverse narcist leef. Ik was zo triestig, zo boos. Ik hield van hem, bracht dit ook zo over maar uiteindelijk is dit niet wederzijds. Dat ik om zo iemand al mijn liefde heb gegeven, zoveel heb gedaan, km’s heb gereden om steeds weer op tijd en stond op de plaats te staan waar hij mij verwachte, en uiteindelijk zijn deze 8 jaar voor niets geweest. Deze week heeft hij dan ook weer een beslissing genomen om ergens op vakantie te gaan, weliswaar zoals gewoonlijk zonder overleg. Mijn kinderen ondertussen wat ouder en wensten een strandvakantie, hij heeft iets georganiseerd, alles behalve waar een strand te vinden is. Ik heb hem dan ook duidelijk gesteld dat de kinderen een andere wens hadden en ik aan het uitkijken was naar een andere oplossing, sindsdien heb ik niets meer van hem gehoord. zo typisch. Ik denk dat de tijd van gaan is aangebroken en mij te verlossen van deze verschrikkelijke ervaring, Ik wil echter niet wachten tot als hij mij verlaat, ik wil dit liever zelf doen zoals ik ook met de papa van mijn kinderen helaas heb moeten doen. In de hoop toch weer een gelukkig leven met iemand te kunnen opstarten want ik ben ervan overtuigd dat niemand dit soort leven moet ondergaan.

 47. changingthechapters on

  Ik heb al 7,5jaar een relatie met een narcist. Sinds 1,5jaar woon ik (effectief) samen met hem. Ik ben een maand geleden voor de 1ste x professionele hulp gaan zoeken, en ga hem deze week uit mijn huis proberen te krijgen. Aangezien mijn omgeving mij wel steunt, maar niet echt begrijpt.. Zoek ik lotgenoten die hun verhaal kwijt willen en naar mijn verhaal willen luisteren. Samen staan we sterk. changingthechapters@gmail.com

 48. Ik hoef mijn verhaal niet te doen want alle voorgaande mails vatten samen hoe het leven met een narcist als een hel is. Ook ik ben 23 jaar hopeloos verliefd geweest maar ontdek nu dat er geen greintje liefde meer over is. Hoe een zeer lieve man in een monster is omgetoverd! Ik zal het nooit begrijpen hoe ik het zo lang kon volhouden. Het meest moeilijke is dat niemand mij gelooft als ik nu mijn verhaal doe. De buitenwereld heeft geen idee wat narcisme is. Hoe kan familie het geloven als ik er zelf 23 jaren heb overgedaan om tot dit inzicht te komen?

Reageer