Gevangen tussen 2 liefdes? Deze 3 vragen helpen je bij het kiezen!

0

Wat moet je doen als je niet kan kiezen tussen twee partners? Als je hoofd en hart het niet eens worden en jij dus blijft weifelen tussen twee liefdes en deze situatie je bezwaart, vermoeit en verwart? Dit is een probleem waar veel mensen op één of ander tijdstip in hun leven, mee te maken krijgen.
Want intieme relaties zijn vaak rommelig. Omdat ze boordevol complexiteit en onzekerheden zitten die het beste of het slechtste in ons activeren. En wie moet kiezen tussen 2 liefdes, worstelt met de essentie van aantrekking, liefde, engagement en integriteit. De onderstaande 3 vragen zijn hulpmiddelen om antwoorden te vinden die je keuze kunnen vergemakkelijken.

Twee willekeurige scenario’s ter verduidelijking

Greet is zes jaar getrouwd met Ron. Dat Ron een prima kerel is, staat buiten kijf. Maar helaas delen ze nog maar weinig met elkaar. In de relatie met Ron voelt Greet zich vooral gefrustreerd en alleen. Gelukkig heeft ze reeds anderhalf jaar stiekem een vitaliserende relatie met Jonas. De chemie tussen Greet en Jonas overtreft hun stoutste dromen. Jonas vertelde haar dat hij helemaal klaar is om met haar een nieuwe start te nemen. Daarom moet ze natuurlijk eerst een eind maken aan haar wettelijke band met Ron.

Lukas heeft reeds geruime tijd een relatie met zowel Stefano als met Simon. Lukas bewondert de intellectuele nieuwsgierigheid van Simon en voelt zich goed bij diens vrienden en familie. Tegelijk vindt Lukas dat Simon te weinig punch bezit en vandaar ook te weinig onderneemt. Simon is uiteindelijk meer een man van woorden dan van daden. Anderzijds is daar Stefano. Lukas voelt zich fors aangetrokken door Stefano’s avontuurlijke en onvoorspelbare aard. Maar Lukas staat hier in dubio omwille van Stefano’s hang naar alcohol en het feit dat Stefano reeds een bewogen liefdesleven achter de rug heeft. Lukas voelt dat hij de twee mannen niet al te lang meer aan het lijntje kan houden en dat een keuze zich opdringt. Zo niet, raakt hij hen misschien wel allebei kwijt.

Zowel Greet als Lukas bevinden zich dus op een kruispunt in hun leven en zullen moeten beslissen welke richting ze inslaan. Wie en hoe moeten ze kiezen? Relatietherapeute en auteur Alexandra Solomon, reikt ons 3 vragen aan die ons kunnen helpen om een keuze te maken wanneer we moeten kiezen tussen twee partners. Indien we in staat zijn om met deze drie vragen op een eerlijke manier aan de slag te gaan, zullen ze meer licht op de zaak werpen en de keuze makkelijker maken.

De 3 vragen van Alexandra Solomon indien je moet kan kiezen tussen 2 liefdes

 • Vraag 1: In welke relatie krijg ik de grootste kans om de eerlijkste en beste versie van mezelf te mogen te zijn? Je kan hier nu tal van lijstjes met pro’s en contra’s betreffende de kwaliteiten van de twee verschillende partners opmaken, maar dan ga je voorbij aan het feit dat “jij” plus “de ander” gelijk is aan “wij”. Met andere woorden: personen en dus ook relaties zijn geen statische gegevens. Ze fluctueren en veranderen op elk moment. Vaak zelfs fundamenteel. Er is steeds een interactie tussen de twee partners aan de gang die uiteindelijk de kwaliteit en de dynamiek van de relatie bepaalt. Dus: in welke relatie van de twee kan jij het meest en het makkelijkst gewoon jezelf zijn?
 • Vraag 2: Wat weerhoudt me ervan om een keuze te maken? Dit is de kernvraag natuurlijk die leidt tot antwoorden zoals:
  Ik kan niet kiezen omdat ik bang ben, neurotisch, egoïstisch, lui, dom, enz.
  of
  ik kan niet kiezen omdat ik voel dat geen van beiden de ware is, vanwege hun gedrag, en omdat ik eigenlijk niet meer geloof in samenleven, enz.
  De voornaamste reden echter blijkt hier toch altijd angst te zijn. Angst om niet te voldoen, te mislukken of gedumpt te worden. Angst om teleurgesteld/ontredderd/alleen achter te blijven of na onbepaalde tijd verveeld en uitgekeken te raken op de partner.
  Omtrent angst
  Angst is een beperkende factor. Omdat angst in staat is ons te overweldigen, te verlammen en te verhinderen om vooruit te gaan.
  Angst is meestal ook een stem of boodschap uit het verleden, meer bepaald uit de vroegste jaren van ons bestaan.
  Angst weerhoudt ons er van te leven en aldus onze eigen veerkracht te testen, ervaring op te doen en te groeien.
  Angst is in al die gevallen een slechte raadgever.
  Angst kan aangepakt of bedwongen worden via bepaalde hulpmiddelen zoals het lezen van de juiste boeken of de hulp van een goede therapeut(e).
 • Vraag 3: Indien één van mijn geliefden met deze keuze zou worstelen en mij hieromtrent om raad zou vragen, wat zou mijn antwoord dan zijn? Tegenover een vriend/in of geliefd familielid ben je eerlijk en meevoelend tegelijk. Omdat je de vraagsteller lief hebt, word je op slag de beste versie van jezelf. Haal je een vriend, vriendin of familielid voor de geest, alsof die nu bij jou zit en je hetzelfde probleem waar jij mee kampt, voorlegt. Je beschikt over alle elementen in deze zaak en je kan dus een gefundeerd antwoord formuleren. Volg de raad die je de ander zou geven.

Ook goed om weten:
6 tekenen dat je verliefd bent op of een relatie hebt met de ware
Liefdestest: aardse liefde of liefde met een grote L

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer