Het recht op ongelukkig zijn

0

Hebben we recht op ongelukkig zijn? Op regelmatig en ongegeneerd een dip in te duiken? Ik kan daar enkel volmondig ja op antwoorden. Ieder mens heeft het volste recht om zich op tijd en stond ongelukkig tot zelfs diep ongelukkig te voelen. Sterker nog: geen geluk zonder ongeluk, geen groei en inzicht zonder ongeluk. Geen verbetering en vooruitgang zonder ongeluk. Want, loutert lijden niet? Maar dan in de zin van uitzuiveren en uitzoeken. Want, waarom ben je ongelukkig en waar komt dat gevoel vandaan? Kan je het benoemen? Hoeveel lagen houden zich onder dat eerste gevoel schuil en kan je die gevoelens ook stuk voor stuk benoemen? Als je die lagen verder afpelt zoals de rokken van een ui tot je enkel nog de kern van het probleem overhoudt, wat zie en wat voel je dan? Hoe ga je met die realiteit om en hoe kan je haar ombuigen?

Verandering is altijd mogelijk

Want verandering is altijd mogelijk omdat het leven één immense reeks veranderingen is. Gunther Neefs mag dan wel zingen: het leven is geen cirkel maar een lijn, maar dit dient hier wel even bijgesteld te worden. Want het leven blijkt uiteindelijk een golfbeweging te zijn waarin hoogtepunten en dieptepunten elkaar afwisselen. Elke normale evolutie is opgebouwd uit hoogten en laagten, uit vooruitgang en terugval. Dat geldt niet enkel voor eb en vloed, voor de seizoenen, beschavingen en de economie maar evengoed voor ons welbevinden.

Geluk en ongeluk zijn tweelingzusjes

Geluk en ongeluk zijn tweelingzusjes die om beurten op het voorplan komen in ons leven. Het zijn momentopnamen. Gelukkig zijn is moeiteloos mee stromen met het leven, in harmonie trillen met wat in en buiten ons leeft. Geluk kent geen geschiedenis. Omdat het vervulling in zich draagt. Ongeluk daarentegen is het tegengestelde. Het is een periode waarin de harmonie in onszelf en/of om ons heen, verstoord is. Ongeluk of disharmonie is een immense energierover op elk vlak. Materieel, financieel, fysiek en emotioneel. Met ongeluk worden boeken, films, nieuwsberichten, duidingprogramma’s en wachtkamers van dokters en therapeuten gevuld.

Blijf streven naar herstel van harmonie

Voel je dus maar ongelukkig maar probeer met dat gevoel actief aan de slag te gaan. Ga op zoek naar de bron van het onevenwicht en treed er mee in verbinding. Blijven streven naar het herstel van de harmonie in jezelf en dus in je leven, is één van de moeilijkste maar ook meest vruchtbare opdrachten ter wereld. Daarom: laat je maar effe gaan. Want zoals de Nederlandse psychiater Esther van Fenema het zo mooi verwoordt: “We moeten leren hoe bevrijdend het kan zijn om je even shit te voelen.”
Intussen sterkte gewenst!

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer