Hoe ga je het best om met een narcist

0

Stel dat je er (via schade en schande) achter bent gekomen dat je partner, vriend of vriendin, familielid of collega veel kenmerken van een narcist vertoont. Je hebt alvast mijn innige deelneming, maar daar raak je natuurlijk geen stap verder mee. Belangrijk voor jou is: hoe pak ik deze schaamteloze egoïst aan. Want iedereen zal het toegeven: een narcist(e) op de juiste manier aanpakken is een moeilijke tot zelfs delicate opdracht. Maar al doende leert men.

Indien mogelijk: neem (liefst voorgoed) afstand en wel zo snel mogelijk. Dit in je eigen belang. Anders worden je evenwicht, gezondheid en welbevinden aangetast. Want de destructieve narcisten laten gewoontegetrouw een spoor van emotionele vernieling achter.

En inderdaad, afstand nemen van een narcist is niet makkelijk omdat ze eveneens een charmante, soms zelfs wat betoverende kant hebben. Wat uiteraard één van hun voornaamste tools is om slachtoffers te rekruteren.

Moet je noodgedwongen contact blijven houden? Bescherm jezelf en je grenzen. Train je in het immuun worden voor hun egocentrisme. Reken hier enkel op jezelf. Op de narcist moet je niet rekenen omdat hij/zij niet aan zelfreflectie (kan) doen en evenmin ooit (kan) veranderen. Want deze psychische afwijking/aandoening is uiterst moeilijk te corrigeren.

Enkele tips om jezelf te beschermen bij regelmatig contact met een narcist

 • Accepteer dat je met een narcist te maken hebt. Dus met iemand met een persoonlijkheidsstoornis en dat je daarom altijd op je hoede moet zijn en blijven.
 • Stel je bewust onafhankelijk en vastberaden op. Toon geen zwakte. Bewaak je grenzen. Zo zorg jij ervoor dat hij/zij je niet meer of toch veel minder vaak, kan raken. Op die manier blijf jij beter in balans en win je aan kracht. Heb je 10 beurten bij een gedragstherapeut nodig om zover te geraken? Zeker doen! Je zal de  opgedane inzichten en lessen immers in je verder leven kunnen meenemen. En gebruiken, want reken maar dat het aantal narcisten in onze ik-gerichte maatschappij zal toenemen.
 • Geef de narcist geen aandacht, complimentjes of schouderklopjes meer. Dat is immers zijn/haar favoriete brandstof, weet je nog wel. Tonnen aandacht en applaus heeft deze drama queen of drama king nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Weiger dit ongezond spelletje mee te spelen. Zo word jij al wat minder interessant voor hem of haar.
 • Ga nooit (indien mogelijk) een discussie aan met een narcist. En maak nooit ruzie met een narcist. Zij/hij staat dan helemaal in het brandpunt van jouw belangstelling. Dit geeft haar/hem een goed en bevestigend gevoel. Net wat hij of zij verlangt. Het eindigt ermee dat de narcist daarna weer helemaal opgeladen is en jij energetisch en emotioneel leeggepompt achterblijft.
 • Geef de narcist geen koekje van eigen deeg.  Want dan moet je spelletjes gaan spelen. En vergeet niet dat narcisten ervaren spelers zijn. Je kan het van deze listige en geoefende players, maar zelden winnen.
 • Probeer dus zo weinig mogelijk te investeren in een narcist. Draai je focus weg van deze gulzige energievreter en richt je aandacht bewust op jezelf.  Eenvoudigweg omdat jij het waard bent.
 • Toon geen emotionele opwinding, teleurstelling, verdriet, woede enz., bij confrontatie met het meestal negatief gedrag en de puberale eisen van de emotioneel onvolwassen narcist. Weiger hem/haar de portie drama waar hij of zij weer es een hele poos kan op teren.
 • Probeer een narcist niet te helpen.  Jouw hulp betekent dat jij je energie, tijd en aandacht nog maar eens aan de narcist schenkt. En dat terwijl de narcist een soort zwart gat is dat alles opslokt wat hem of haar kan voeden. En geloof al de beloftes en mooie praatjes van een narcist nooit, want hij/zij is en blijft een hopeloze recidivist.

Als je deze aanpak volgt, zal je merken dat de narcist steeds minder vaak jouw gezelschap zal zoeken. Omdat de narcist voelt dat er bij jou geen drama of applaus meer te halen valt. Hij/zij gaat dan op zoek gaat naar een ander slachtoffer om zich in vast te bijten en om bij te tanken. Missie geslaagd, nietwaar?

Wil jij je toch losmaken van een narcist? Of een narcist ter verantwoording roepen?

Besef dat jij dit in je eentje niet kan. En dat weten narcisten maar al te goed. Daarom spelen ze hun machtsspelletjes bijna altijd wanneer ze met hun slachtoffers alleen zijn. Ze dulden immers geen pottenkijkers of getuigen.

 • Probeer hoe dan ook, zo vroeg en zo discreet mogelijk uit de greep van de narcist  te raken. Wees daarom alert op symptomen die erop wijzen dat je met een narcist te maken hebt. Omdat voorkomen beter is dan genezen.  Lees daartoe: Narcist – Kenmerken
 • Verzamel bewijzen tegen hem of haar. Schrijf daarom de feiten op wanneer ze zich voordoen, voorzien van de datum en het uur. In een soort dagboek, zeg maar. Een gebeurlijke en natuurlijk stiekeme geluidsopname via gsm is ook prima bruikbaar tijdens een confrontatie.
 • Zorg er verder voor dat je de confrontatie met een narcist enkel aangaat wanneer je 1) kalm en goed voorbereid bent en 2) het gezelschap krijgt van 1 of 2 personen die je kunnen bijstaan. Tegen deze overmacht is de narcist niet opgewassen en moet hij of zij noodgedwongen kleur bekennen. Dit via vluchten, nog meer leugens verzinnen of woedend worden.

Wil je daarentegen iets gedaan krijgen van een narcist?

Hier kunnen we kort zijn

 • Streel zijn of haar ego via het geven van (liefst terechte) complimentjes. Beetje aandikken kan geen kwaad. Het vergroot en versnelt het uiteindelijk resultaat in jouw voordeel. Raakt de narcist hierdoor zichtbaar in een goede stemming, dan is dit het juiste moment om te vragen wat je wil gedaan krijgen.
 • Of zeg ‘even voortbordurend op jouw prima idee van daarnet, indien we dat nu eens zus of zo zouden aanpakken? Hoe zie jij dit?’. Probeer het zover te krijgen dat hij of zij op de duur gelooft dat jouw voorstel uit zijn of haar koker komt.

Nog meer info vind je hier: Narcist als partner

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer