Houdt mijn partner nog wel van mij?

0

Heel wat mensen vragen zich op één of ander tijdstip in de relatie wel es af: houdt mijn partner nog wel van mij. En hoe kan ik hierover zekerheid krijgen? Of moet ik het hem of haar gewoon vragen? Recht voor de raap, weet je wel. En ja, je kan je partner natuurlijk gewoon vragen: hou je nog van mij. Dan weet je direct waar je aan toe bent. Zelfs als je partner niet duidelijk antwoordt. Vooral als je partner niet duidelijk antwoordt. Velen onder ons echter, zullen die openlijke confrontatie liever vermijden. En dat kan want hier volgt prima nieuws. Er bestaan immers andere, minder directe manieren om er met zekerheid achter te komen of iemand nog steeds van je houdt of…niet.

Die goeie ouwe William Shakespeare wist en zei het immers al: “Wie zijn liefde niet toont, bezit geen liefde.” Dus volgen hieronder een paar manieren waarop je partner zijn of haar liefde toont via de wijze waarop hij of zij zich tegenover jou gedraagt.
Onderstaande aanwijzingen zijn eigenlijk stuk voor stuk testjes die je kan gebruiken om erachter te komen hoe het met de liefde van je partner naar jou toe is gesteld. En omgekeerd geldt dit natuurlijk ook, jawel.

Dit is ware liefde

 • 1. Je partner is attent wat betreft je noden en wensen. En het gaat hier niet om oppervlakkige dingen maar om meer belangrijke zaken die er voor jou echt toe doen. Anders gezegd: je partner ziet je wel degelijk duidelijk staan en handelt ernaar.
  Voorbeeld?
  Zij/hij onthoudt dingen die voor jou belangrijk zijn en speelt er op het juiste moment op in. Tot jouw grote maar ook blijde verrassing.
  Zij/hij zorgt ervoor dat er ’s middags of ‘s avonds eten op tafel komt als je het zo superdruk hebt dat het koken erbij inschiet.
  Ben je ziek of heb je een echte baaldag? Geen probleem. Je partner vangt dit op door het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, comfortfood aan te slepen en/of aandachtig naar jou te luisteren.
 • 2. Je partner is bereid om bepaalde compromissen te sluiten om je gelukkig te maken. Hij of zij is natuurlijk niet bereid om keer op keer over zich heen te laten lopen. Het gaat er hier veeleer om dat zij of hij met plezier water bij de wijn doet en je halfweg tegemoet komt om een situatie te creëren waarin of waarbij jij je goed voelt.
 • 3. Je partner focust zich op de toekomst met jou, niet op je verleden. Want we maakten allemaal beklijvende zaken mee of situaties waar we niet bepaald trots op zijn. En zeker vanaf een bepaalde leeftijd.
  De partner die echt van je houdt is bereid voorbij je twijfelachtige relaties, slechte keuzes en andere vergissingen te kijken die dateren uit de tijd voordat je hem of haar kende.
  Je partner voelt zich niet bedreigd of uit het lood geslagen door je eerdere huwelijk(en) of relaties. Omdat hij of zij beseft dat net die je maakten tot de persoon die je nu bent.
  Dat betekent dat je partner zich helemaal engageert tegenover jou en de relatie en samen met jou naar de toekomst durft en wil kijken.
 • 4. Je partner aanvaardt je helemaal zoals je nu bent. Hij/zij doet geen pogingen om je te veranderen, in het besef dat iedereen eigenaardige trekjes bezit. En ook schitterende kantjes. Hij of zij is bereid om onvoorwaardelijk voor het totaalpakket te gaan dat jij bent. En dat jou zo uniek maakt. Zij/hij leert leven met jouw specifieke karaktereigenschappen.
 • 5. Je partner zorgt voor jou op een geheel eigen manier die alleen hij of zij beheerst. Dat betekent dat hij of zij je na verloop van tijd begrijpt, zoals maar weinigen je begrijpen. Je partner weet/voelt wat jou boos maakt of onwel, angstig of gelukkig. Je merkt het omdat hij of zij een tafel voor 2 reserveert in jouw favoriete restaurant. Of, omdat je partner samen met jou een oplossing zoekt voor een energie rovend werk- of familieprobleem.
 • 6. Je partner aanvaardt je kinderen, familie, vrienden en kennissen. Hij of zij begrijpt dat je, vanaf een bepaalde leeftijd, verplichtingen, verantwoordelijkheden en bindingen hebt waaraan niet te ontkomen valt. De zogezegde randfactoren. Hij/zij begrijpt dus je zorg voor een bejaarde ouder of voor je kinderen uit je eerdere relatie(s), Hij of zij begrijpt dat dit deel uitmaakt van wie jij bent en hoe je in het leven staat. Hij/zij begrijpt dat jouw verplichtingen gedeeltelijk ook zijn of haar verplichtingen zullen worden.
 • 7. Je partner staat je bij in donkere periodes, want het leven kan plots een onverwacht dramatische wending nemen. Misschien raak jij je job kwijt of iemand die je zeer nabij is. Misschien word je plots geconfronteerd met een grote financiële tegenslag, een lichamelijk beperking of een ernstige ziekte. Je partner biedt steun en gaat de situatie samen met jou te lijf. Indien mogelijk. Hij of zij is empathisch en is er in goede en kwade dagen.

Als je het merendeel van deze stellingen kunt beamen, dan weet je gewoon dat je partner (nog steeds) van je houdt. Koester je partner, want oprechte liefde vinden, is niet voor iedereen weggelegd.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer