Gids voor vrouwen met een vaste relatie

0

Heb je een vaste partner en loopt de relatie wat stroef? Hopelijk brengt deze korte handleiding je op enkele goede ideeën.

 • Koester enkel realistische verwachtingen
  De snelste weg naar ontevredenheid en frustratie in een relatie is het koesteren van onrealistische verwachtingen. Verwacht niet van een vogel dat hij gaat blaffen of van een hond dat hij gaat zingen. Anders gezegd: verwacht van je partner niet wat hij niet bezit en je bijgevolg niet kan geven. Hem ergens toe dwingen zal op termijn niet het gewenste resultaat opleveren. Want als een man zich geforceerd voelt in één of andere richting, zal hij meestal weerstand bieden en/of de benen nemen. En daar sta je dan. Bovendien zullen je eisen en gezeur de sfeer tussen jullie grondig verpesten. Want een echte man zal maar bij jou blijven, zolang je hem een goed gevoel bezorgt. En over dat goed gevoel gesproken. Veel vrouwen vragen zich af waarom hun man/vriend na een tijd samenzijn afstand begint te nemen. Is het mogelijk dat jij intussen niet meer lijkt op de vrouw waarvoor hij vroeger graag moeite deed? Ben je zijn bewondering blijven voeden en dus zijn aandacht blijven vangen? Of heb jij je daarentegen laten gaan, denkend: ach…ik heb hem beet, waarom zou ik me nu nog uitsloven? Tja. Je kan deze houding vergelijken met het besturen van een voertuig. Eens je van de kleine, bochtige wegen af bent en op de snelweg belandt, ziet alles er makkelijker uit. Maar dat betekent niet dat je niet meer alert hoeft te zijn. Want je wagen rijdt niet vanzelf en voor je het weet, beland je op de pechstrook of raak je betrokken bij een ongeluk. Er moet hier sowieso blijvend moeite en energie geïnvesteerd worden. Liefde is een werkwoord, remember? En niet enkel volgens Alfons van Steenwegen. Superster Barbra Streisand is nu circa 15 jaar gelukkig getrouwd met acteur James Brolin. (zie foto s bukley / Shutterstock.com) Een paar jaar geleden hengelde Ophrah Winfrey naar Barbra’s recept voor een succesvol huwelijk. Barbra antwoordde dadelijk zonder aarzelen: een goede relatie is iets waar je dagelijks moet aan werken, hard werken. Zo eenvoudig is het of…zo moeilijk.

 • Problemen ‘uitpraten’, met je man, levert lang niet altijd het gewenste resultaat op. Wel integendeel.

  Je man confronteren met een situatie of met zijn gedrag brengt je soms verder van huis. Vrouwen die mannen dwingen tot een gesprek kunnen de relatie zelfs stuk praten. Mannen raken overdonderd door het emotionele en door teveel woorden en suggesties. Ze weten vaak niet wat ermee te doen. Soms klappen ze finaal dicht na zo’n babbel en gaan ze zelfs afstand nemen. Wees verstandig en geef hem op dat moment de nodige ruimte en tijd. Want enkel voldoende tijd en ruimte zorgen ervoor dat hij alles in een objectiever licht kan zien. Vertrouw erop dat hij vervolgens de juiste beslissing zal nemen om de kwestie aan te pakken. Uiteraard op zijn manier.

 • Blijf nooit bij een man, in de hoop dat hij op een dag toch voor jou zal kiezen.
  Hebben jullie sinds een jaar (of zelfs meerdere jaren) ‘iets’ met elkaar maar vertoont de man nog steeds geen tekenen van een volwassen engagement naar jou toe? Weet dan dat je kan blijven wachten tot… hij iemand ontmoet waarvoor hij deze gevoelens na een poos wel kan opbrengen. En daar sta je dan, opnieuw alleen. Het is beter te stoppen met je relatieleven ‘on hold’ te zetten door bij zo’n man te blijven. Het leven is te kort om kostbare tijd te verliezen via het aanmodderen met iemand die maar geen ‘wij-gevoel’ krijgt bij jullie contact. Zorg voor jezelf. Ga verder en kijk uit naar een meer passende partner. Je verdient beter.

 • Het type man dat jij keer op keer aantrekt is precies het type man dat jij verdient. Correctie: dat jij denkt te verdienen.

  En dat is precies de reden waarom je vaak (zoniet altijd) bij hetzelfde type man belandt. Diep binnenin leeft bij jou de overtuiging dat je dit soort man verdient. Kijk naar wat je doet en niet naar wat je zegt. En wat doe? Je laat jezelf toe opnieuw met een man scheep te gaan waar je geen geluk bij vindt. Indien je er vanbinnen echt van overtuigd zou zijn dat je een passende partner verdient, zou je geen genoegen kunnen nemen met iemand die niet beantwoordt aan je (redelijke) wensen. Je hoeft hier geen sloten water bij de wijn te doen en genoegen te nemen met iemand die ver af staat van de partner die jij verlangt. Kom je dit keer op keer tegen? Neem dan een duik in jezelf. Zoek waar de onbewuste overtuiging die haaks staat op wat jij bewust verlangt, zich bevindt. Zolang die overtuiging en je bewust verlangen niet op één lijn zitten, zal het zeer moeilijk tot quasi onmogelijk zijn om het juiste maatje aan te trekken.
 • De partner die zich het minst engageert in de relatie, controleert de relatie.
  Het betreft hier vooral het emotioneel engagement. Dat spreekt. Wanneer jij dus gevoelsmatig meer betrokken bent bij hem en zijn leven dan omgekeerd, heeft hij de touwtjes in handen. Dat betekent dat jij de controle over de relatie plus een stuk van je welbevinden, onbewust uit handen geeft. You’re a puppet on a string, weet je. Dat betekent echter ook dat jij de meest kwetsbare bent en diegene die het meest kan gemanipuleerd worden. En natuurlijk mag en moet je zelfs investeren in de man en de relatie. Want zonder engagement en investering, is er gewoon geen relatie. Maar opgelet: probeer te vermijden dat je man, zijn leven en zijn geluk jouw levensdoel en topprioriteit worden. Je mag investeren, maar laat je er niet volledig door opslorpen.Blijf daarentegen investeren in jezelf, je dromen, je ambities, talenten en passies. Blijf zelf nummer één in jouw leven. Je man en de relatie maken delen uit van je leven, maar vormen niet de kern van je leven. Verlies jij je echter totaal in je partner en de relatie, dan kan het zeer hard aankomen als hier iets fout loopt. Ontzettend hard zelfs. Omdat je intussen zwaar afhankelijk wordt van de partner en het verloop van de relatie. Vergeet dit niet.
 • Stop energie in je eigen leven, niet in dat van hem.
  Jij hebt genoeg aan je eigen leven en problemen. Je bent niet verantwoordelijk voor het leven van je vriend/man. Het is niet je plicht zijn leven in goede banen te leiden. Hij alleen draagt de verantwoordelijkheid voor zijn keuzes en hun gevolgen. Je kan je man niet veranderen. Op geen enkele manier. Elke poging daartoe van jou zal enkel tot frustratie en ruzie leiden tussen jullie. Hij (en zijn leven) kunnen enkel veranderen als hij daar zelf bewust voor kiest. Hij moet de innerlijke behoefte voelen aan verandering en positieve evolutie. Als je man blijvend problemen heeft, zit je bij de verkeerde man. Dan eindigt de relatie vroeg of laat, omdat jouw energie/geld/geduld op de duur op raken.
 • Blijf trouw aan jezelf en aan je principes. Dat is het beste bindmiddel tussen jou en je partner.
  Jij hebt bepaalde wensen, principes en je hanteert een bepaalde standaard? Blijf jezelf en je wensen trouw en durf het aan weg te wandelen van een man die er niet aan beantwoordt. Dat zal hem wakker schudden en ertoe aanzetten je meer te waarderen. Hij zal harder zijn best doen om je te heroveren en je te houden. Laar niet over je heen walsen in een poging hem dichter naar je toe te halen. Laat hem bewijzen wat hij echt waard is en hoe hij echt staat tegenover jou. En de relatie. Zeg hem niet te snel en/of te vaak dat je van hem houdt. Dan voelt hij zich veilig en doet hij minder of zelfs geen enkele moeite meer. Je bent een trofee, weet je nog wel? En een trofee moet verdiend en bevochten worden. Omdat hij symbool staat voor het feit dat de winnaar ervan de beste is. De beste is altijd diegene die het meest tijd, energie en aandacht geïnvesteerd heeft in zijn passie. In jou dus.
 • Het is belangrijk dat je een en ander vanuit het standpunt van de man beschouwt.
  Wanneer je voelt dat je man/vriend afstand neemt van jou, forceer dan niets. Kijk liever naar het waarom ervan vanuit zijn gezichtspunt.
  *Leg je teveel en te vaak beslag op hem? Ook voor zaken die je zelf zou kunnen aanpakken. Anders gezegd: verstik je hem?
  *Dring je hem vaak zaken/verplichtingen op waar hij een hekel aan heeft?
  *Gun je hem voldoende tijd om te genieten van het leven op de manier die hij verkiest?
  *Heb je kritiek op hem? Op zijn vrienden? Op zijn familie? Op de manier waarop hij de dingen aanpakt of bekijkt?
  *Tracht je hem voortdurend te veranderen? Aanvaard je hem dus niet als de man hij in werkelijkheid is?
  En zo kunnen we nog even doorgaan.
  Als het voor jou duidelijk is dat er teveel moet veranderen aan je man, verander dan gewoon van man. Iedereen heeft het recht zichzelf te zijn. Investeer liever in een man die meer aanleunt bij het type waar jij warm voor loopt.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer