Tips voor vrouwen in een beginnende relatie

1

Ben je een vrouw en heb je een beginnende relatie met een man? Hoe pak je de zaak het best aan? Moeilijke vraag. Je kan er uren over kletsen met vriendinnen. En we weten het allemaal: dat doet deugd. Maar is het ook productief? Volgende suggesties kunnen je zeker helpen bij het activeren van een rendabele houding tegenover je jezelf, je vriend en de relatie.

 1. Stel jezelf de vraag: wil ik de rest van mijn leven delen met deze man?
  Want dit is en blijft de hamvraag. Start nooit een ernstige band zonder deze uiterst belangrijke vraag aan jezelf te stellen en voor jezelf eerlijk te beantwoorden. Er moet hier duidelijkheid zijn. Daartoe heb je moed en maturiteit nodig.
  Volgende vraagjes kunnen je daarbij helpen:
  Is hij het type man dat zich wenst te settelen met een vrouw en/of gezin?
  Weet hij sowieso wat hij verwacht van het leven, zijn partner, een relatie?
  Weet hij wat hij verwacht van jou?
  Deelt hij spontaan zijn gevoelens met jou?
  Is er voldoende wederzijdse aantrekking, lust en eensgezindheid?
  Als je het grondig wilt doen, haal er dan de bijdrage ‘Alledaagse liefde of liefde met een L’ bij. Je vindt die elders op deze site onder de rubrieken Relatietips en Relatie ABC.
  Het heeft immers geen zin je liefde, tijd en moeite te investeren in iemand die van bij de start kampt met onzekerheid omtrent jou, de relatie en zijn toekomst.
 2. Zijn verleden is wel degelijk belangrijk.
  Misschien ben jij het type vrouw dat zegt: weg met gisteren, we leven nu, vandaag. Het verleden van mijn man interesseert me niet. Dat is voorwaar een mild maar niet erg verstandig uitgangspunt. Waarom? Omdat het verleden mee bepaalt wie we op dit moment zijn. Luister dus aandachtig als je vriend over zijn relatieverleden praat. Luister hoe hij praat over zijn exen en bij wie hij de fout legt. Altijd bij de exen, niet één keer bij zichzelf? Of kan hij gewoon geen reden aanhalen waarom het altijd mis is gelopen? Dan heb je te maken met een man die emotioneel onvolwassen en niet relatievaardig is. En hier dus nodig dient bijgespijkerd te worden. Helaas ziet dit type man daar vaak de noodzaak niet van in. Het is wel duidelijk dat hij niet van plan is te veranderen. En dat is zijn keuze en tevens zijn volste recht. Maar, wil jij echt scheep gaan met zo’n partner, wetend dat jullie relatie van bij de start gehypothekeerd is?
 3. Wees op je hoede als hij te nieuwsgierig is naar jouw verleden.
  Want dit kan twee dingen betekenen. Hij kan inderdaad oprecht geïnteresseerd zijn in de vrouw die jij bent en daar speelt je verleden een rol in. Anderzijds is het heel goed mogelijk dat dit een man is die zijn hoofd bij de zaak houdt. Dan verzamelt hij zoveel mogelijk info die de basis zal vormen voor het maken van een keuze omtrent jullie contact. Indien je een moeilijk relatieverleden achter de rug hebt, is het verstandig hier aan de oppervlakte te blijven. Vermijd uitspraken als: mijn exen waren waardeloos, nietsnutten, bedriegers, emotionele pubers. Of, mijn ex heeft me geslagen, compleet kaalgeplukt, achter gelaten met een berg schulden, enz. Deze uitspraken jagen een man de kast op en versterken zijn besluit om geen langdurige relatie met jou te starten. Om diverse redenen. Geef toe, hoe zou je zelf zijn. Laat je na een paar glazen wijn dus niet verleiden tot het gooien met modder naar je exen en/of mannen in het algemeen. We weten allemaal dat er ook heel wat andere mannen rondlopen. Mannen die echt een maatje zoeken, een vrouw benaderen met goede bedoelingen en haar vervolgens met zorg behandelen. Worstel je met een zwaar relatieverleden? Zeg dan: ik heb mijn deel wel gehad, maar ergens ben ik er dankbaar voor. Ik heb er wijze lessen uit getrokken. Het heeft van mij een ander en beter mens gemaakt. De ware toedracht kan je hem later vertellen in een periode waarin de relatie steviger geworteld is. Op dat moment zal de man meer gevoelsmatig met jou verbonden zijn en meer begrip opbrengen voor jou. En voor je verleden.
  Heeft je date belangstelling voor je familie en het gezin waarin je geboren bent? Zelfde uitleg als hierboven. Heeft je vriend daarentegen, zelfs na meerdere dates nog niet één gerichte vraag gesteld in verband met je familie? Dan mag je er quasi zeker van zijn dat hij
  1) geen oprechte belangstelling koestert voor jou en
  2) helemaal niet van plan is je een belangrijke plaats in zijn leven te geven. Zelfs al laat hij het anders uitschijnen.
 4. Luister niet naar zijn woorden, focus je daarentegen op zijn daden.
  Dit is een belangrijke tip. Want praatjes vullen geen gaatjes. Kijk aandachtig naar wat een man effectief doet. In het algemeen, verder specifiek naar jou toe en vooral nadat hij jou iets beloofd heeft. Want niet zijn woorden maar zijn daden weerspiegelen zijn echte bedoelingen, zijn echte gevoelens en zijn al dan niet toekomstig engagement naar jou toe. Belooft hij jou terug te bellen voor een nieuwe date omdat jullie toch zo’n fijne avond hadden, maar doet hij het niet? Belooft hij je ergens mee naartoe te nemen, maar doet hij het niet? Belooft hij je ergens bij te helpen, maar doet hij het niet? Dit gedrag zal je aanvankelijk in verwarring brengen tot je beseft dat het je iets vertelt. En wel dat er niks gebeurt omdat de interesse van zijn kant naar jou toe onvoldoende groot is. Eind van het verhaal. Indien je tenminste consequent durft te handelen en geen excuses gaat zoeken om zijn gedrag te rechtvaardigen. Want die zijn er niet.
 5. Verwacht niet dat een man zich onmiddellijk engageert.
  Zich snel engageren naar een vrouw/relatie toe, is zelden evident voor een man. Mannen voelen zich vaak overrompeld door relaties en de bijhorende emoties en zijn er zelfs bang voor. Omdat ze er de pedalen bij verliezen en daarnaast vrezen voor hun persoonlijke vrijheid. Leer dus als vrouw wat geduld te oefenen en niets te forceren. Breng het onderwerp engagement zo weinig mogelijk ter sprake en geef hem de tijd om met zichzelf en de relatie in het reine te komen. Dit voorkomt dat hij zich gevangen voelt en zich meteen wil bevrijden. Bepaal voor jezelf de limiet van de wachttijd. Hou je aan die limiet. Blijf intussen jezelf en wacht gewoon af tot hij kleur bekent. En uiteindelijk kiest voor jou en de relatie of…niet.
 6. Je bent beter af alleen dan met een man die niet beantwoordt aan jouw wensenpakket.
  Vooral vrouwen die langere tijd alleen zijn, neigen ertoe een partner te nemen om te ontsnappen aan de eenzaamheid. Een partner die niet beantwoordt aan hun wensenpakket. Dit is een vaak voorkomende situatie. Want het leven is toch leuker met zijn tweeën, of niet soms? Helaas is het absoluut niet leuker met twee als je partner niet de juiste man is voor jou. Neem geen genoegen met een man die maar half bij je past. Wacht liever tot je de juiste partner ontmoet. Ben je toch in een relatie beland met een man die niet aanvoelt als de juiste? Dan is het belangrijk je moed te verzamelen en de relatie te beëindigen. Liefst zo snel mogelijk. Zo beperk je de emotionele schade voort jezelf. Omdat je in een relatie met de verkeerde, teveel emotionele stress opbouwt. Doe dit jezelf niet aan, want daarvoor is het leven te kort.
 7. Vermijd het een man grondig te restylen of emotioneel bij te spijkeren.
  Vertoont je nieuwe partner kantjes waar je absoluut niet mee kan leven? En denk je: no problem, dat fix ik wel even? Waarna je effectief aan de slag gaat en je man vestimentair, sociaal en/of emotioneel onder handen neemt. Dat kost je tijd, energie en vaak geld. En misschien wel bloed, zweet en tranen. Hoe dan ook, tijdens dit proces breng je hem heel wat bij. Een slimme kerel neemt al die tips ter harte. Om gewapend met die kennis nieuwe wegen te bewandelen. Het komt immers vaak voor dat een vrouw haar partner op één of meerdere vlakken opschoont. Om nadien vast te stellen dat hij zijn nieuwe vaardigheden verzilvert door een andere vrouw (of andere vrouwen) in te palmen. En daar sta je dan, alweer een illusie rijker.

Wellicht zijn ook volgende bijdragen voor jou interessant.
Onrust in een relatie
Liefdestest: aardse liefde of liefde met een grote L

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

1 reactie

Reageer