Uit een relatie stappen doe je beter zo

0

“Breaking up is hard to do”, zong Neil Sedaka way back in 1976. Vandaag, veertig jaar later, is dat natuurlijk niet anders. Een relatie beëindigen is en blijft een zware, emotioneel energie vretende opgave. En wat meer is: een huwelijk of een relatie eindigen vandaag sneller in een breuk of scheiding dan vroeger. Je kan dus maar beter goed voorbereid zijn op een eventuele breuk. De tijd die verloopt tussen het besef dat de relatie niet houdbaar is en de eigenlijke breuk, zit meestal vol angst, stress en onzekerheid. Heb je voor jezelf uitgemaakt dat je beter af bent zonder je partner?

Ga in dit geval doordacht te werk en vermijd impulsiviteit.

Via volgende tips kan je de zaak doordachter aanpakken

  • 1) Zorg er, vooraleer het tot een finale breuk komt, vooruitziend voor dat je over eigen geld en een eigen bankrekening beschikt. Want er wacht je niet enkel een tijd van emotionele maar evengoed van financiële beproeving. Met eigen geld en een eigen bankrekening sta je alvast sterker. Zet ruim vooraf regelmatig wat geld opzij. Je zal het zeker nodig hebben.
  • 2) Roep de hulp in van een relatietherapeut. Meestal zal die er niet in slagen jullie bij elkaar te houden. Toch zal de tussenkomst van de therapeut jullie meer bewust maken van wat jullie precies verlangen van een partner en/of van een relatie. Wil jij uit de relatie stappen? Dan kan je dit tijdens de therapeutische sessie duidelijk aangeven. De relatietherapeut is immers de geknipte persoon om jullie op dat moment met raad en daad bij te staan. En om je ontredderde partner zo nodig, op te vangen.
  • 3) Breng de boodschap dat je met de relatie stopt, in verschillende fasen aan bij je partner. Zeker als je geen relatietherapie volgt, want dan moet je het echt in je eentje klaren. En reken maar dat je partner van de kaart zal zijn bij het horen van je beslissing. Hij/zij zal kwaad, gekwetst of in shock zijn. Poets de plaat en geef je partner voldoende tijd om af te koelen en terug wat in balans te raken. Pas daarna kan je de volgende, praktische stappen aankaarten.
  • 4) Beschuldig je partner nergens van en leg de klemtoon vooral bij je zelf. Zeg dus niet: “jij geeft mij het gevoel dat…”of “ jij behandelt me altijd als…”. Spreek daarentegen vanuit jezelf en zeg bijvoorbeeld: “ik vind mijn draai niet meer in deze relatie” of “ik heb de juiste gevoelens niet meer naar jou toe”. Want waar er twee in de clinch gaan, is er altijd een gedeelde verantwoordelijkheid.
  • 5) Bespreek -indien dat kan- vooraf of toch zo snel mogelijk, wie er moet verhuizen. Uiteraard is het gemakkelijker om zelf weg te gaan dan om je partner de deur te wijzen. Het beste is dat je snel ergens een tijdelijk onderkomen kan regelen in afwachting van een vaste eigen plek. Pas daarna kan je de breuk aankondigen. Als je partner vertrekt en jij in de woning blijft, is het beter dat je weg bent als hij/zij verhuist. Een citytripje maken gedurende die tijd zorgt ervoor dat een eventueel conflict of moodswing niet kan escaleren.
  • 6) Reageer niet op beschuldigingen, verwijten en schimpscheuten van je partner. Als jij de relatie verbreekt zal dit immers het slechtste in je partner naar boven halen. Laat het gewoon over je heen komen. Dit is een fase waar je doorheen moet. Weerleg niets, verdedig je niet, ga niet in de aanval. Ga gewoon weg.
  • 7) Verhuis, indien nodig, naar een ander stadsgedeelte of naar een ander dorp. Gedraagt je partner zich echt onvolwassen? Komt je veiligheid en/of welbevinden in het gedrang? Dan is het ook verstandig je nieuw adres niet bekend te maken en hem of haar zeker niet binnen te laten in je nieuwe stek. Hebben jullie nog één en ander te bespreken? Doe dit dan altijd op neutraal terrein. In dit geval op publieke plaatsen waar voldoende mensen aanwezig zijn. In een goed draaiende pub of brasserie bijvoorbeeld. Stap naar de politie als het te erg wordt of als hij of zij je stalkt.
  • 8) Kijk doorheen het eventueel veranderd gedrag van je partner. Heb jij de breuk in gang gezet? Dan kan je partner zijn/haar gedrag plots veranderen. Hij of zij kan vriendelijker zijn, guller, meegaander, meer geïnteresseerd, enz. Bekijk dit voor wat het is: een doorzichtige poging om je alsnog van mening te doen veranderen. Wil je uitzoeken of je partner echt veranderd is? Vraag hem/haar om je 6 maanden lang volledig met rust te laten. Ook via mail, sms en de sociale media. Als je partner na die 6 maanden effectief terugkomt, kan je alsnog bekijken of de verandering echt of fake is.
  • 9) Neem voldoende tijd om te rouwen. Of jij nu op de breuk aanstuurde of je partner, speelt hier geen rol. Voor de niets of weinig vermoedende partner, zal de breuk sowieso harder aankomen. Maar jullie zullen hoe dan ook, allebei op een emotionele rollercoaster terecht komen. Aanvaard deze waaier aan overwegend pijnlijke gevoelens. Ze zijn onvermijdelijk en gelukkig maar, doorgaans van voorbijgaande aard. Want langzaam maar zeker zal je leven opnieuw draaglijker worden en terug in balans raken.
  • 10) Geniet met volle teugen van je onafhankelijkheid. Je hoeft immers met geen partner meer rekening te houden. Je kan nee zeggen tegen wat je niet graag doet en ja, tegen alles wat je tijdens de voorbije relatie niet kon maar wel graag wou ervaren. Ja, je kan nu meer kanten uit. Geniet er dus van.

Misschien heb je ook iets aan deze bijdrage:
Het-recht-op-ongelukkig-zijn
Blijven-of-weggaan-doe-de-test
Onrust in een relatie

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer