Het is weer zover: de Valentijnsgekte bereikt weldra haar hoogtepunt. Dat betekent dat we hoe dan ook en volledig ongevraagd, overstelpt zullen worden met attributen voor een geslaagde Valentijn. Valentijn, dat wellicht ook dit jaar, één van de commerciële hoogtepunten zal vormen van de liefde. Of van wat voor liefde moet doorgaan.
De oorsprong van Valentijnsdag (of Saint-Amour)
De naam Valentijn verwijst naar de heilige Valentinus, een geestelijke die leefde in de 3de eeuw na Christus. Volgens sommige bronnen leefde hij in Rome, volgens andere in Terni. Volgens de ene bron was hij een bisschop, terwijl andere bronnen hem een broeder noemen. Hoe dan ook, die Valentinus was er heilig van overtuigd dat de liefde alles overwint en zodoende zijn tijd vooruit.
Zoals verwacht, doen er verschillende versies de ronde omtrent de oorsprong van Valentijnsdag.
In de ene versie zegende Valentinus bijvoorbeeld, geheel tegen de keizerlijke wetten in, het huwelijk in van een heidens soldaat en een christelijke vrouw. Waarna ook andere gemengde paren zich bij de geestelijke aanboden om in de echt verbonden te worden. In een andere versie zegende hij, alweer tegen de keizerlijke wetten in, het huwelijk in van soldaten. In die tijd was het verboden soldaten in de echt te verbinden. Men ging er toen immers van uit dat vrijgezellen sneller bereid waren te sterven op het slagveld, dan gehuwde mannen.
Hoe dan ook, uiteindelijk liet de toenmalige Romeinse keizer Claudius II, Valentinus martelen en daarna onthoofden. Niet enkel omwille van het bovenstaande, maar ook en vooral omdat hij weigerde het christelijk geloof af te zweren. Het was pas in 496 dat Paus Gelasius I, 14 februari uitriep tot de dag van de heilige Valentinus.
Valentijnsweetjes
Geschreven Valentijnswensen en Valentijnsgroeten gaan terug tot de 15de eeuw.
Sindsdien is deze gewoonte behouden gebleven. Ze kende echter een steile opmars in de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen werd vanuit de Angelsaksische landen, Amerika op kop, de echte, harde commercialisatie van Valentijn ingezet. Waarna Europa en de rest van de wereld, stapsgewijs volgden. In Amerika worden met Valentijn, momenteel circa 1 biljoen Valentijnskaarten (post + digitaal) verstuurd. Daarmee eindigt Valentijn op de 2de plaats na Kerstmis, qua verstuurde wensen.
Als het regent in Amerika, druppelt het bij ons. Nog steeds, jawel.
Want hier bij ons, in de lage landen, loopt het echt niet zo’n vaart. Een rondvraag in nuchter Nederland leidde tot de vaststelling dat ruim 80 procent van de mannen (van alle leeftijden) niet van plan is af te dokken of moeite te doen voor de partner op Valentijn. Gelukkig zit de helft van de Nederlandse vrouwen daar ook niet op te wachten.
Het gros van de Belgen laat zich al evenmin opjutten door dat obligaat en opgeklopt Valentijnsgevoel.
In België gaat ruim de helft van diegenen die Valentijn vieren op 14 februari lekker romantisch tafelen in een restaurant, terwijl de rest Valentijn gezellig thuis viert met een speciaal etentje. De helft van de feestvierders kiezen die dag voor champagne of schuimwijn. Tot slot: 60% van de Belgische aanhangers van Valentijn (zowel mannen als vrouwen) besteedt circa €100 aan het cadeau voor de geliefde. Zie ook: Valentijn in de lage landen
Kijk uit met Valentijn
Heb je een geheime liefde waarmee je het op Valentijn gezellig wil maken? Kijk dan uit. Naar het schijnt komen detectives gewoon handen te kort met Valentijn. En zelfs de dagen erna, want niet iedereen pikt het als de partner net op Valentijn zegt dat hij/zij moet overwerken. Of net dan de koffers moet pakken voor bijvoorbeeld een tweedaagse zakentrip. Daarom wordt het feestmoment vaak naar één tot twee dagen later verschoven.
En dankzij de gesofisticeerde software die momenteel vlot verkrijgbaar is, kan de ene partner de ander moeiteloos volgen. Maar… is het je toch gelukt om stiekem je verboden liefde te zien op Valentijn? Gooi dan vooruitziend eventuele bewijzen van etentjes en een B & B of hotelverblijf, meteen erna weg. Hetzelfde geldt voor verdachte aankopen. Niet thuis weggooien natuurlijk, maar ergens onderweg. Want onoplettendheid kan de argwaan van je vaste partner aanzwengelen en in een catastrofe doen eindigen.
Meer info rond Valentijn vind je hier:
Valentijn: voor elk wat wils! – 10 tips voor een spannende Valentijn en Blut met Valentijn? Scoren kan toch via onze tips!