Waarom mannen zwijgen en vrouwen praten

0

Mannen zwijgen, vrouwen praten. En ja, het is algemeen geweten dat vrouwen (veel) meer praten dan mannen. Uit onderzoek ter zake blijkt zelfs dat vrouwen ongeveer 20.000 woorden per dag gebruiken. Daartegenover staan slechts 7.000 woorden van mannen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wel, in de linkerhersenhelft ligt het gebied voor taal. Zowel bij de vrouw als bij de man. Er is hier echter een verschil waar te nemen. Terwijl dit taalgebied bij de vrouw scherp begrensd is, ligt het bij de man verspreid over de voor- en achterkant van de linkerhersenhelft. Dit heeft tot gevolg dat vrouwen praatvaardiger zijn en hun emoties beter en sneller kunnen verwoorden. En niettegenstaande we inmiddels allemaal weten dat vrouwen van Venus en mannen van Mars komen, vragen vrouwen zich toch vaak het volgende af.

Waarom zwijgt hij?

Een vrouw kan zich terecht afvragen waarom een man zo vaak zwijgt. Eén ding is zeker: als een man zwijgt, hoef je niet gelijk het ergste te denken of er iets (verdachts) achter te zoeken. Want meestal zwijgt een man gewoon omdat hij echt niets te vertellen heeft.
En nochtans ziet een man wel degelijk het nut in van een goede communicatie. Maar hij geeft hieraan vaak een andere invulling. Zo kan hij zwijgen omdat:

 • Hij vindt dat zijn mening er in een bepaald gesprek niet toe doet. Waarom er dan woorden en speeksel aan verspillen?
 • Hij weet dat als hij eenmaal begint met praten, hij niet meer te stoppen is.
 • Hij denkt: wanneer ik nu ga praten kan de hel losbarsten. Het is dus raadzaam op een ander moment te praten.

Waarom luistert hij niet?

Er zijn uiteraard meerdere redenen waarom een man niet kan of wil luisteren:

 • Je vertelt hem dingen die hem geen moer interesseren (moet je nu es horen wat mijn vriendin Paulien me net verteld heeft…);
 • je vraagt zijn mening over zaken waar hij geen verstand van heeft zoals: welke jurk trek ik aan, de rode of de zwarte?;
 • hij wil het gewoon niet horen, want antwoorden leiden tot een gesprek en misschien moet hij zelfs zijn gevoelens gaan uiten. Stel je voor! Is trouwens iets waar veel mannen een bloedhekel aan hebben.

Hoort hij me wel?

Natuurlijk hoort hij je prima, maar hij reageert er op zijn manier op. Door bijvoorbeeld ineens van de bank op te staan om het gras te gaan maaien. Iets wat je hem trouwens al vier maal gevraagd hebt. Of hij besluit eindelijk die al weken lekkende kraan te repareren. Weliswaar late reacties, maar beter laat dan nooit.

Hoe krijg ik hem aan de praat?

 • Om een man aan de praat te krijgen, heb je wel wat geduld nodig plus een flinke dosis vrouwelijke charme.
 • Vooral op een eerste of tweede date. Kies bij je datingpartner het juiste moment, bijvoorbeeld tijdens een aangenaam onderonsje of etentje.
 • Zorg er vervolgens voor dat hij zich op zijn gemak voelt en dat je hem het gevoel geeft dat hij je alles mag en kan zeggen. Dit geldt evengoed buiten het daten en zelfs in het dagelijks leven.
 • Straal vertrouwen uit en laat hem weten dat je oprecht in zijn mening geïnteresseerd bent.
 • Je kunt beginnen met voor hem comfortabele onderwerpen, zoals zijn werk, zijn vrijetijdsbesteding en zijn vrienden. Zo krijgt hij de smaak te pakken en moet je hem later in het gesprek wellicht afremmen in plaats van andersom.

In een goede relatie gaat het om evenwicht vinden. Evenwicht tussen hoe de man communiceert en hoe de vrouw communiceert. Dat betekent dat de vrouw mag verwachten dat de man aandacht voor haar opbrengt, indien er haar echt iets dwars zit. Op zijn beurt mag een man van zijn vrouwelijke partner hetzelfde verwachten plus dat ze hem niet voortdurend lastigvalt met een stroom nutteloze informatie.

Ook interessant:
Duurzame communicatie

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer