Wanneer zeg je ‘ik zie je graag’ in een relatie?

0

Hoe bepaal je het juiste moment in een relatie om tegen je partner te zeggen: ik hou van jou?  Netelig vraagje voor jong en zelfs wat ouder, vermits er op dit vlak geen vaste regels bestaan. Omdat liefde geen exacte wetenschap is gezien elke relatie zo uniek is dat ze de tijd moet krijgen om zich organisch te ontwikkelen.  Om te rijpen in haar eigen tempo, zeg maar. En die tijd en dat tempo kunnen enorm variëren. Uiteraard lopen er ook mensen rond die deze woorden niet over de lippen kunnen krijgen en daar geen seconde van wakker liggen. Ook goed. Maar voor diegenen die wel met deze vraag worstelen, volgen hier toch een paar tips. Het zijn adviezen voorgesteld door deskundigen ter zake zoals psychologen en relatietherapeuten.

Mensen stellen zich vaak die vraag omdat je “ik zie je graag”, maar beter niet te snel of te vroeg in een relatie kan zeggen. Want deze woorden hebben gevolgen. Ze impliceren immers de start van een diepere intimiteit en van een solide, vaste band. Iets waardoor de andere partij die nog niet zo ver is of die gewoon andere bedoelingen heeft, op de vlucht kan slaan. Al of niet definitief.

Hoe vroeg is ‘te vroeg’?

“Er is niet zoiets als een bepaalde hoeveelheid tijd die het juiste moment oplevert.”, zegt Sofia Robirosa, een relatietherapeute uit Miami/VS. “Omdat de periode die we nodig hebben om te ontdekken of het gevoel van liefde wel degelijk echte liefde is of toch eerder verliefdheid, enorm varieert. Hoe meer quality time jullie samen spenderen in diverse settings en situaties, hoe sneller jij erachter kan komen of er aan beide kanten liefde in het spel is of niet. Of nog kan komen. Daarom hangth et juiste moment altijd af van de evolutie van de relatie.

Wanneer is het te vroeg om te zeggen: ik hou van jou?

Als jullie elkaar nog niet voldoende kennen. Zo eenvoudig is het antwoord op deze vraag, zegt Sofia Robirosa. Dus…

Weet jij al hoe je geliefde anderen behandelt? Want dat is echt een must. Zien, horen en meemaken hoe de ander zijn of haar familie, goede vrienden en ook vreemden behandelt, spreekt boekdelen.  Omdat het een prima indicator is van hoe je partner jou de komende jaren zal behandelen.  Zolang je daar geen idee van hebt, weet je nog te weinig over die persoon. Laat je partner zich bv. regelmatig vernederend uit over anderen of gedraagt hij/zij zich snel conflictueus tegenover hen? Besef dan dat jou in de toekomst eenzelfde lot wacht.
Blijven jullie allebei (of één van jullie) veilig aan de oppervlakte omdat wij mensen nu eenmaal behoefte hebben aan plezier? Niks mis mee. Maar bij ‘liefde’ horen ook de dagelijkse dingen die moeten gedaan worden en de verantwoordelijkheden die moeten genomen worden. Plus de doelen die moeten verwezenlijkt worden. Om nog maar te zwijgen over de onvermijdelijke moeilijkheden en ervaren hoe de ander daarmee omgaat. Zolang je dit nog niet ontdekt hebt, weet je nog te weinig van elkaar.

De Amerikaanse Dr. Jenn Mann is een psychotherapeute, auteur en spreker. Zij raadt dan weer aan om de temperatuur van je relatie te checken vooraleer de woorden ‘ik,zie je graag’ uit te spreken. En met een temperatuurcheck bedoelt ze:

Bekijk vooral de kwaliteit van de tijd die je samen doorbrengt. Gaat het in die tijd van warm naar koud en omgekeerd?  Zien jullie elkaar vaak en dan plots een tijd veel minder?  Of wordt de band regelmatig aangehaald en bevestigd en lijkt ie op een langzaam brandend vuurtje gevoed door wederzijdse toewijding en engagement?
Verder kan je de diepte van de relatie bepalen via de mate van exclusiviteit die de ander bereid is op te brengen. Omdat er tegenwoordig heel wat dingen zijn die continu onze aandacht opeisen. En dat gaat van open relaties tot profielen van onbekenden op de sociale media en dating-apps.  “Als iemand ertoe bereid is om exclusief met jou om te gaan, of je op zijn minst een plek in zijn/haar persoonlijke top 3 te geven, dan is dat een goed signaal dat er een diepte in de relatie zit die op zijn minst tot een vorm van liefde kan leiden”, zegt dr. Mann.
• Dr. Jenn Mann adviseert ook dat je vooraleer dat zinnetje eruit te gooien, in je gevoel moet duiken. Probeer er achter te komen wat jouw echte verwachting is omtrent de band. Wat moet volgens jou het gevolg zijn als je zegt: ik zie je graag? Misschien verwacht jij dan meteen een relatie vol engagement.  Next level, zeg maar.  Maar de ander kan dat gewoon bekijken als een volgende stap in een warme vriendschap. Tracht die zaken eerst helder te krijgen.
Tenslotte moet jij je voorstellen hoe je zult reageren als je gevoel niet met dezelfde woorden beantwoord wordt.  Jij kan gewoon niet langer wachten om te zeggen: ik hou van jou, waarbij je vurig hoopt hetzelfde te horen van de ander.  Maar ben je voorbereid indien dit niet gebeurt?  Kan je nu al accepteren dat de ander er nog niet aan toe is of simpelweg zegt: dat is lief van je.  Want daar sta je dan, belabberd en opgelaten. Kan je dit verteren? 

‘Ik zie je graag’ zeggen ongeacht het antwoord van je lief, is en blijft de meest ideale mentale instelling.  Aldus dr. Mann.

Meer over dit onderwerp lees je in een volgende bijdrage.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer