Wat wel en niet te doen in een nieuwe relatie

0

Stel: Je bent intussen al een tijdje samen met je partner. Jullie zijn druk doende met elkaar en de mogelijkheid van een vaste relatie, af te tasten. Wat niet zo eenvoudig is. Omdat een vaste relatie aangaan met iemand, in de praktijk kan neerkomen op balanceren op het slappe koord. Omdat beide partners genoeg water bij de wijn moeten doen zonder daarbij zichzelf te verloochenen. Deze evenwichtsoefening valt niet altijd evengoed mee. Want vaak zien we hoe iemand de leiding neemt terwijl de ander daarbij te weinig aan bod komt.

Hier volgen toch enkele vuistregels die het overwegen waard zijn. Niet enkel in een prille maar zelfs ook in een meer belegen relatie.

Wel doen:

  • De moed opbrengen om eerlijk te communiceren. Moeilijke opgave omdat jij je dan kwetsbaar moet opstellen. En dat haalt je uit je comfortzone. Het vereist dus moed om vrijuit te spreken. Om je gevoelens kenbaar te maken en/of de ander te confronteren met zijn/haar gedrag tegenover jou. Probeer eerlijk te zijn zonder de ander te kwetsen. Als je vanuit je hart kan zeggen wat je bedoelt en daarbij eerlijk meent wat je zegt, ben je helemaal jezelf. En dat kan jou én de relatie enkel ten goede komen.
  • Dankbaar zijn. Dankbaarheid beoefenen is belangrijk in alle levensgebieden, maar vooral in relaties. Daar is het zelfs van essentieel belang. Wees dankbaar om de aanwezigheid van je partner, voor zijn of haar anders-zijn. Want dat kan je leven verrijken. Fixeer je niet constant op de tekortkomingen. Omarm het nieuwe plus de energie van je partner en wees dankbaar voor de positieve dingen die hij of zij in de relatie meebrengt.
  • Bereid zijn om vergiffenis te schenken. Iedereen gaat wel eens de mist in. Als je partner je kwetst, kaart de zaak dan aan en klaar ze uit. Toont hij of zij oprechte spijt, schenk dan vergiffenis. Blijf daarna niet meer bij de zaak hangen en kijk samen vooruit.
  • Voor engagement kiezen. Onze tijd op aarde is beperkt. Besteed deze tijd vooral aan en met hen die je vreugde en geluk schenken. Neem de tijd om je partner te leren kennen. Stel vragen en toon je engagement. Steun hem of haar indien nodig en spreek je partner moed in wanneer die even in een dip zit.
  • Authentiek durven zijn. Wees en blijf jezelf. Kom op voor jezelf. Vind een aanvaardbare en respectvolle manier om in alle omstandigheden jezelf te blijven. Jezelf begrenzen of kleiner maken voor iemand anders, is niet enkel ongezond maar eist zijn tol op de lange duur.
  • Geduld oefenen: De meesten onder ons komen een relatie binnen met de gekende rugzak . Breng geduld op voor de ander en voor jezelf en voor je plaats en rol in de relatie. Vooral geduld en liefde kunnen tot een goede relatie leiden.
  • De kracht van fysieke nabijheid gebruiken. Het fysiek contact onderhouden in een relatie houdt de relatie sterk. En dan gaat het hier niet enkel over seks, maar ook over hand in hand lopen, kussen, strelen, elkaar omhelzen, knuffelen of masseren.

Niet doen:

  • Je normen en waarden veranderen. Heb jij een partner die jouw normen en waarden bekritiseert of belachelijk maakt? Die jou aanzet of dwingt om die normen en waarden opzij te schuiven? Te veranderen? Dan zit het fout. Want indien iemand van je houdt, zal hij of zij je normen en waarden respecteren en je levensvisie aanvaarden. Is dat niet het geval, dan zijn jullie geen goede match.
  • Je vrienden en familie verwaarlozen of op een afstand houden. Heeft je partner opvallend veel kritiek op je familie en vrienden en stuurt hij of zij erop aan om hen zoveel mogelijk uit je leven te bannen? Ga hier niet in mee. Zorgt dit gegeven vervolgens voor voortdurende wrijving tussen jou en je partner? Besef dan dat je helaas op het verkeerde paard hebt gewed.
  • Jezelf uiterlijk en innerlijk veranderen om je partner te plezieren. Veranderen is oké, zolang het maar uit jezelf komt. Zolang jij daartoe de behoefte voelt. Maar als je tevreden bent met wie je nu bent, mag jij je nooit door iemand anders laten veranderen. Blijf liever jezelf! Maar wil je veranderen om je partner meer te behagen? Om je van zijn of haar affectie te verzekeren? Omdat hij/zij zich bijvoorbeeld schaamt om gezien te worden met jou zoals je bent? Dan zijn dit echt niet de juiste redenen om aan jezelf te gaan werken. Denk hier nog maar eens goed over na.
  • Jezelf verloochenen. Natuurlijk moeten er compromissen gesloten worden in een relatie. Maar als je systematisch het gevoel krijgt dat jij degene bent die keer op keer moet inbinden teneinde de ander tevreden te houden, dan zit het hier fout. Dan vergeef je teveel, duw je jouw dromen en wensen weg en zwijg je om conflicten te vermijden. Bovendien bewaak jij je grenzen niet meer, leg je de lat steeds lager en verlies je beetje bij beetje je identiteit en je zelfrespect. Word wakker en wees en blijf opnieuw jezelf. Gaat dit ten koste van de relatie? Het zij zo, tenzij je een levende leugen wil zijn.
  • Toelaten dat de ander jou en je leven controleert. Je partner kan je leven op verschillende manieren controleren. Dit kan gaan van willen weten waar en bij wie je geweest bent, je smartphone checken, de manier waarop jij je kleedt bepalen tot het uitpluizen van je uitgaven toe. Maar het kan ook via de vierkante weigering je een kind te schenken, ziekelijke jaloezie of het verbod om met je vrienden of vriendinnen uit eten te gaan. Misschien moet je wel je favoriete shampoo vervangen door een goedkoop huismerk, of mag je een bepaald tijdschrift niet meer in huis halen. Reageer vooraleer het te laat is of…maak je als de wind uit de voeten.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer