3 redenen waarom financiële onafhankelijkheid cruciaal is in een relatie

0

Relatiedeskundigen zijn ervan overtuigd dat het vandaag wenselijk is dat mensen over eigen inkomsten beschikken vooraleer in een relatie te stappen.

Het is immers een feit dat het financieel luik als stoorzender kan fungeren in een relatie. Omdat het als een sluipend gif voor onrust, spanning, ruzie, geweld en ongezonde machtsverhoudingen kan zorgen en de band zelfs ongemerkt kan uithollen. Want hoe men het ook draait of keert, de beslissing van wie het geld bezit en wie uiteindelijk het vaakst betaalt, weegt op termijn het zwaarst door. Omdat geld bezitten gelijk staat met macht bezitten.

Dat is zo omdat geld, al bij al, een energie is. Net zoals jeugd, schoonheid, intelligentie en een goede komaf dat zijn. Geld is dus een sterke, alom werkzame kracht die tig mogelijkheden creëert. Op alle vlakken. Die deuren voor je opent of sluit. Een energie die geschikte mensen aantrekt die je verder kunnen helpen of … niet.  Een energie ook die je vrijheid schenkt en vooral vrijheid  van keuze.  Je hebt dus meer of minder opties al naargelang de hoeveelheid geld die je bezit of … niet.

Waarom financiële onafhankelijkheid van cruciaal belang is in een relatie

1. Financiële onafhankelijkheid maakt je sterker.

Het is immers moeilijk om je ongenoegen, problemen of het teleurstellend gedrag van je partner te bespreken, als je in de relatie moet blijven om te overleven.
Je kan het vergelijken met situaties op de werkvloer. Ook als men je daar vraagt meer te doen dan goed voor je is, durf je vaak niet (terecht) argumenteren of weigeren uit schrik afgedankt te zullen worden. Omdat je dat werk financieel en sociaal gezien, broodnodig hebt. Dit verzwakt je positie. En ook jezelf als persoon.
Net hetzelfde principe wordt actief in privé relaties. Helaas kan geen enkele privé relatie goed blijven draaien op brandstof die vooral bestaat uit angst, onrust, schaamte, onzekerheid of een gevoel van minderwaarde.
Weten dat je het financieel kan rooien zonder de relatie, maakt je sterker. Zo sterk dat je dan stelling kan nemen tegen wat er gebeurt, tegen dat wat je niet zint. Je durft dus je mening te uiten en die te verdedigen tegenover je partner.
Men blijft niet langer in de relatie uit angst, nood of onmacht, maar uit vrije wil. Men kiest ervoor om in de relatie te blijven.

 

2. Financiële onafhankelijkheid maakt waardevolle energie vrij.

Omdat het alles zoveel makkelijker maakt bij het dagelijks gebeuren in de relatie. En dat is te wijten aan minder discussies, wrijvingen en spanningen omtrent wie betaalt en wie wat betaalt. Omtrent geld dus! Als jullie beiden geld hebben, kunnen de gemeenschappelijke kosten simpelweg gedeeld worden.
Bovendien zorgt de manier waarop elke partner haar/zijn eigen geld verder besteedt voor beduidend minder herrie.
Gezien er geen heibel is over geld, blijft er meer energie over om jouw of jullie tijd leuker, zinvoller of gerichter te besteden in dit korte leven.

 

3. Financiële zelfstandigheid schenkt je een goede onderhandelingspositie.

Vanzelfsprekend is de relatie meer in balans tussen partners die een een min of meer gelijke financiële inbreng kunnen leveren aan de gemeenschappelijke kosten. Daardoor groeit ook het respect voor en vaak ook de interesse in, de ander. Er moet hier immers rekening gehouden worden met elkaar. Er kan niet meer zomaar over de ander heen gewalst worden. Beide partners bevinden zich op hetzelfde niveau. Beide partners worden wederzijds “gezien en gehoord”, hetgeen een gezonder relatieklimaat creëert.

Meer over dit onderwerp vind je hier
Geld in een nieuwe relatie
Over geld in een nieuwe relatie
Wie betaalt wat op een eerste date

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer