Misschien heb jij er tot dusver nog niet echt bij stil gestaan, maar heb je soms het gevoel dat je intieme relaties (en/of dichte vriendschappen) vaak een onzeker karakter hebben? Dat ze alles wel beschouwd, hetzelfde verontrustend patroon vertonen? Dit gebeurt dikwijls indien men als kind niet het juiste soort aandacht en/of bevestiging kreeg. Maar dit patroon komt net zo vaak voor als gevolg van meerdere teleurstellende relaties of vriendschappen tijdens het volwassen leven.
Als je meerdere of zelfs alle vier van de onderstaande signalen herkent in je liefdesrelaties, heb je te maken met een onzeker relatiepatroon.
4 symptomen van een onzekere liefde en hoe ermee om te gaan
1. De relatie maakt je onrustig
Word je onrustig eens je partner uit het oog verdwenen is? Dus eens jij niet meer weet wat hij/zij doet of waar hij/zij zich bevindt? Wellicht racen er dan continu gedachten en wel 10 verschillende scenario’s door je arme hoofd die allemaal tot negatieve mogelijkheden leiden. Je kan je afvragen of de ander zijn/haar interesse in jou verloren heeft of misschien wel iemand tegen het lijf liep die begeerlijker is dan jij. Je kan daarbij zelfs in paniek raken en helemaal opgefokt een contact met hem/haar forceren via meermaals bellen, mailen of sms’en. Waarbij blijkt dat hij of zij moeilijk bereikbaar is of je berichten niet eens beantwoordt. Is dit herkenbaar voor jou? Probeer dan het volgende te doen.
Tip: je moet leren hoe jezelf te kalmeren, anders heb je geen leven meer. Trek daartoe 10 minuutjes per dag uit. Tracht er via mindfulness bijvoorbeeld achter te komen wat er met je gebeurt tijdens die toestand. Ga een dagboek bijhouden over wat er precies in jou gebeurt op deze moeilijke momenten. Leer ervan.
2. Je gaat herhaaldelijk uit elkaar en maakt het daarna weer goed
Merk je dat je relatie het ene moment prima aanvoelt en het volgende moment alsof ze een (definitief) dieptepunt bereikt heeft? Anders gezegd: je zit constant op een emotionele rollercoaster? Weet dat dit zeer uitputtend is voor jou. Dit soort relatie wordt ook vaak een “knipperlichtrelatie” genoemd. Als je enkel leeft van hoogtepunt naar hoogtepunt, blijf je uiteindelijk op je honger zitten. Want dit is dan wel een relatie maar geen volwaardige relatie. Herhaaldelijk uit elkaar gaan en het dan weer goedmaken, lost de disfunctie in jullie band niet echt op. Het verlicht slechts tijdelijk je angst en pijn over de mogelijkheid om iemand van wie je houdt, te verliezen.
Kijk ook even bij: De knipperlichtrelatie – Knipperlichtrelatie
3. Je voelt je vaak als het ware ‘onzichtbaar’ bij je partner
Voelt een deel van jou zich ongezien door je partner? Misschien heb je samen wel plezier en lijkt hij of zij geïnteresseerd in jou, maar het is niet op een verbindende en nieuwsgierige manier. De partner houdt er niet van dat je van streek of triest bent, dat wel, maar hij/zij trekt nooit voldoende tijd uit om je echt te begrijpen. Diep van binnen zou je willen dat hij of zij vragen stelt en oprechte interesse toont, maar dit lijkt nooit te gebeuren in jullie relatie. Probeer om meer jezelf te zijn bij je partner, zowel op goede als op slechte dagen. Praat over je behoeften, emoties en de moeilijke dingen waarmee je te maken hebt. Als je partner zich daarvoor afsluit of dat wat jij vertelt systematisch negeert, minimaliseert of zelfs ridiculiseert, dan is het aanbevolen geen energie meer te stoppen in deze band.
Lees ook: De eenzijdige relatie in liefde en vriendschap
4. Je hebt het gevoel dat je partner je continu in het ongewisse laat
Verlang je naar lange termijn plannen? Naar een vaste verbintenis of meer gevoelsmatige stabiliteit met je partner? Wanneer jij onzeker bent in de liefde, trek je vaak het soort partner aan dat jou constant een onzeker gevoel bezorgt. Dus in plaats van concrete plannen te maken zoals “Ik haal je morgenavond om 19 uur op”, krijg je hier vooral vaagheid op je bord van de kant van je partner. Zoals: “Ik ben nog niet zeker van mijn plannen, stel dat er wat tussenkomt”. Of ook nog: “We bellen nog wel.” Let hier vooral op het woordje “we”, daar waar het op zijn minst “ik” zou moeten zijn. Ook is de ander vaak niet zo makkelijk te bereiken. Op die manier laat je partner je zorgeloos bengelen aan een touwtje en houdt zij of hij de teugels in handen.
Bij een dergelijk gebrek aan zekerheid, maak jij je continu zorgen over wat er in de relatie gaat gebeuren plus over het feit of deze persoon je nu echt leuk vindt of niet. Denk na. Heb je iemand aangetrokken of uitgekozen die niet in staat is om zich echt te binden op een manier waardoor jij je veilig voelt? Indien dat zo is, laat je vooral niet van de wijs brengen. Jouw behoefte om te willen weten waar je aan toe bent is een volkomen natuurlijke menselijke behoefte. Mensen in een relatie willen nu eenmaal meestal weten waar de band naartoe gaat en wat de toekomst samen brengt. Dat en niets anders is de normale gang van zaken.