5 dingen die je NIET moet doen als je ontdekt dat je partner vreemdgaat

0

Ben je er (toevallig of niet) achter gekomen dat je partner je bedriegt?  Dat hij of zij achter je rug om rotzooit met een ander? Weet dan dat je niet de enige bent. Het is wel zo dat de manier waarop je dit schokkend nieuws aanpakt, voorspelt hoe goed jij je zal herstellen van dit bedrog. En dit staat los van het feit of de plooien nadien weer gladgestreken zullen worden of niet.

Pak het dus goed aan en gebruik onderstaande tips van de Amerikaanse dr. Jill Weber ingeval jouw partner zijn of haar b(r)oekje te buiten is gegaan.    

5 dingen die je zeker niet moet doen als je ontdekt dat je partner vreemdgaat

1. Ga niet panikeren.  

Wanneer je in de greep raakt van een gevaar of bedreiging, maakt je lichaam direct een golf van stresshormonen en adrenaline aan. Die zijn in eerste instantie bedoeld om je hyper alert en klaar voor actie te maken. Alhoewel je dus vanbinnen aangezet wordt om in beweging te komen, is dit niet wat jij nu nodig hebt. Wat je nu wel nodig hebt, is een adempauze. Rust vinden dus in plaats van de kleren van je partner in een Franse colère in de voortuin of op straat te gooien. Rust vinden in plaats van meteen zijn/haar werkplekje onderste boven te halen. Of zijn of haar gsm en pc proberen uit te pluizen. Geef de chemicaliën in je lijf de tijd om hun ding te doen in je zenuwstelsel. Doe even niets. Omdat niemand, echt niemand die in paniek is, de voor haar of hem juiste beslissing kan nemen op dat moment. Daartoe dien je eerst min of meer kalm te worden zodat je weer min of meer normaal kan nadenken. Over hoe je de situatie het best aanpakt.

2. Ga het niet meteen aan iedereen vertellen

De paniek omtrent het bedrog van de partner dwingt veel mensen om direct rond te bazuinen hoe slecht ze wel behandeld werden. Jouw woede kan tot het soort reactie leiden die er moet voor zorgen dat je de bevestiging krijgt dat jij het slachtoffer bent van je ontrouwe partner. Die op dat moment en volgens jou, de grote boosdoener is. En natuurlijk verdien je steun, maar weersta de drang om meteen je moeder, collega’s, vrienden en buren op de hoogte te brengen van deze ramp. Je zou er later wel eens spijt kunnen van krijgen. Spijt omdat je zoveel intimiteit hebt prijs gegeven aan mensen waarmee je anders niet zo close bent. Vooral als jullie als koppel sterker uit deze crisis komen. Want ook dat gebeurt frequent, reken maar! Het is dus beter 1 of 2 loyale mensen uit te zoeken aan wie jij dit met een gerust hart kan vertellen. Omdat ze jou oprecht genegen zijn.

3. Stop niet met zorgen voor jezelf

De schok van de ontdekking van de ontrouw van je partner kan ervoor zorgen dat jij je terugtrekt in je cocon. Dat jij jezelf niet meer verzorgt zoals dat hoort. Je zit nu in een ongewone situatie. Een beetje zoals je de griep hebt. Wees dus warm, attent, zorgzaam en lief voor jezelf. Ga door met eten en drinken. Drink vooral voldoende water, soep en thee. De cocktail woede, verdriet en ontreddering, creëert immers stofjes in je lichaam die je welbevinden verder afzwakken. Voldoende drinken helpt bij de eliminatie ervan. Rust, zelfs al raak je niet in slaap. Wandel elke dag, rommel wat aan in je tuin en voel de zon, regen en wind op je gezicht. Neem een warm bad met etherische olie. En onthoud vooral: het verraad van je partner is geen waardeoordeel over jou of over wie jij bent als mens.

4. Ga niet meteen op zoek naar een advocaat

Ontdek je dat je partner vreemdgaat en ben je getrouwd? Dan is dit een zaak van overspel. Je eerste impuls kan zijn om zo snel mogelijk een advocaat te zoeken en de echtscheiding in te zetten. Doe dit niet. Nog niet. Weersta die verleiding. Wacht liever tot de zaak bezonken is, tot jij en je partner met elkaar gepraat hebben op een volwassen manier. Misschien was dit maar een eenmalige uit de hand gelopen flirt. Misschien wou je partner ook een keer van iets anders proeven… misschien…ach, er kunnen zoveel redenen voor zijn.  Jij moet zelf eerst (met of zonder therapeutische hulp) een en ander op een rijtje zetten vooraleer een advocaat te contacteren. Want wellicht moet het niet eens zo ver komen. Te snel en te ondoordacht handelen, zal je verdriet meestal rekken in plaats van het te verhelpen. Omdat het de zaken vaak onnodig bemoeilijkt.

5. Ga je overspelige partner en zijn/haar partner in crime, niet stalken

In deze eeuw is dit een moeilijke opdracht. Want iedereen laat vandaag zowel off- als online sporen na. Probeer die niet te volgen om uit te vlooien en te analyseren met wie en hoe, wanneer en waar je partner je bedroog. Probeer niet om via Facebook, LinkedIn, Google en andere sociale media aan de weet te komen wie de man of vrouw is waarmee je partner de koffer indook of induikt. Het is wat het is. En de liefdespartner van je man of vrouw in beeld krijgen, is jezelf nog meer overspoelen met rampzalige info dan goed is voor jou. Want bepaalde info en beelden zullen maar blijven rondfladderen in je arme, vermoeide hoofd. En bovenal: besef grondig dat de persoon die met jouw partner samen was/is, niet het probleem vormt. Het probleem is jouw partner en het feit dat hij of zij een voor jou pijnlijke keuze heeft gemaakt.

Aansluitend bij deze bijdrage: Omgaan met afgewezen worden  –  Als je partner twijfels heeft over de relatie

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer