Als je verliefd wordt op een vriend of vriendin…

0

Het zal je maar overvallen, verliefd worden op een goede vriend of vriendin.  Jullie kennen elkaar al een hele poos of zelfs al jaren en plotsklaps schiet Cupido raak. En daar sta je dan. Want, wat moet je hiermee? En moet je sowieso iets doen met dat gevoel? Omdat dit nu eenmaal een delicate zaak is. Pakt het verkeerd uit, dan verlies je niet enkel een lief maar vooral een goede vriend of vriendin.

Het lijdt geen twijfel dat vriendschap tussen 2 mensen belangrijk is om de liefde te laten duren. Een vriend is iemand met wie je kan praten en plezier maken, iemand door wie jij je begrepen en geaccepteerd voelt. Ook kan je bij een vriend of vriendin grotendeels of zelfs helemaal jezelf zijn. En zelfs al gaat de ander in de fout, je blijft steun en advies bieden.  En andersom. Dit is dus een excellent bindmiddel, dat net zo goed in een goede liefdesrelatie thuishoort.  En indien niet,  zal de band niet lang overeind blijven. Of in het beste geval geen voldoening schenken aan een partner of zelfs aan allebei.

Voor een hoop mensen komt aantrekkingskracht eerst. De beruchte klik, weet je wel! De coup de foudre, de blikseminslag… Waarna men gaat daten en elkaar verkennen. Tijdens dit proces ontstaan er gevoelens  en soms zelfs al vriendschap. Voor anderen werkt het net andersom.  Zij zijn eerst vrienden en pas daarna geliefden. Via de reeds aanwezige veiligheid en vertrouwen tussen die twee wordt de seksuele aantrekking opgebouwd. En natuurlijk is er hier liefde in het spel en waarschijnlijk heel veel liefde.  Relaties die het gevolg zijn van een vriendschap houden vaak stand. Omdat na verloop van tijd de passie vanzelf afneemt en zelfs verdwijnt, terwijl de vriendschap blijft.

 

Enkele werkpunten indien vriendschap, liefde wordt

Een 1ste  werkpunt van liefde die voortspruit uit vriendschap, is het ontbreken van het spanningselement. 

De spanning en opwinding van het nieuwe, weet je wel, van de ontdekkingstocht.  De spanning die de aantrekkingskracht nog verder aanzwengelt, ontbreekt hier.  Als maatjes weet je immers al hoe je vriend of vriendin emotioneel en qua karakter in elkaar zit.  Wat overblijft om te ontdekken is hoe je vriend of vriendin fysiek en seksueel in elkaar steekt.  Als mens kennen jullie elkaar, maar niet als geliefden.

Een 2de werkpunt is dat je als geliefden zal moeten onderhandelen over één en ander.

Over voorwaarden en grenzen bijvoorbeeld.  Grenzen zoals het feit dat je niet meer eindeloos en complexloos met hem of haar kan kletsen over dat lekker stuk van op het werk dat quasi onbereikbaar voor je is.  Of over hoe je eigenlijk het hele singlegebeuren en het daten, inclusief de mislukkingen, mist.  Dat soort gezellige babbels kan je voortaan vergeten.

Een 3de werkpunt is leren omgaan met de realiteit van een liefdesrelatie.

Want bij een liefdesrelatie horen immers ook jaloezie, verwarring, onzekerheid, angst en bezitterigheid.  En van zodra je verliefd wordt,  steekt dit niet zo fraai vijftal de kop op.  Omdat jij de geliefde in het oog wilt houden en hem of haar (onbewust) begint te controleren.  Ook wil je vaker met hem of haar samen zijn.  Lukt dat niet dan begin jij je vragen te stellen.  Hoe dan ook raak je in de greep van het eerder genoemd kwintet. En reken maar dat dit zoals in veel liefdesrelaties, ook hier een chronische energievreter kan worden.

Tot slot

Ben je verliefd geworden op je vriend of vriendin?  Op je bestie?  Wil je ervoor gaan en de zaak een zetje geven? Besef dan heel goed dat er hier veel op het spel staat.  Indien het niet lukt kan de ander voorgoed of grotendeels uit je leven verdwijnen.  Direct of beetje bij beetje. Veel mensen durven het om die reden niet aan om hun liefde te bekennen aan een vriend of vriendin.  Denk dus goed na vooraleer tot actie over te gaan om van je vriend of vriendin, je geliefde te maken. Tenzij je duidelijk voelt: dit komt van beide kanten.

Hierbij aansluitend: Als je in de “friendzone” belandt

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer