Dr. Helen Fisher over intimiteit

0

De meesten onder ons, zowel mannen als vrouwen, koesteren het oerverlangen om in dit leven een oprechte en bevredigende relatie te mogen meemaken. Een vaste band gebaseerd op wederzijds engagement, vertrouwen, eerlijkheid, jezelf mogen zijn, respect, waardering, steun en samenhorigheid.
Maar waar het intimiteit betreft, hebben mannen en vrouwen wel een wat afwijkende visie. Dat is althans de conclusie van dr. Helen Fisher, biologisch antropologe en liefdesdokter. En om tot dat besluit te komen ging ze niet over één nacht ijs. Ze bevroeg daartoe online 4876 bezoekers omtrent intimiteit.

Dr. Helen Fisher kwam op basis van haar online enquête tot volgende conclusies:

 • Vrouwen zien intimiteit meestal als een babbel onder vier ogen. Als een face-to-face gesprek, waarin de blikken van beide partijen in elkaar verankerd zijn. Waarna er open en bloot over hoop en zorgen kan gepraat worden. Wellicht startte dit gedrag miljoenen jaren geleden bij onze voorouders, aldus dr.Fisher. De vrouwen zaten immers dag in dag uit, aan de kinderen gekluisterd die ze aankeken terwijl ze hen susten en kalmeerden via woorden.
 • Mannen daarentegen bekijken intimiteit eerder als samenwerken of als zij-aan-zij spelen. Natuurlijk kunnen ze wel es met elkaar praten over een slechte werkdag of de problemen in hun leven. Maar ze zullen zelden hun dromen en grote angsten met elkaar delen. En als ze dat al doen, verpakken ze het in een grapje en camoufleren ze hun gevoelens met humor. Mannen zullen elkaar daarbij niet diep in de ogen kijken zoals vrouwen dat altijd doen. Ook dit gedrag stamt uit de oertijd. Mannen verscholen zich samen achter bomen en struiken, terwijl ze stilletjes de omgeving (of de verten) afspeurden naar loslopend wild. Want er moest nu eenmaal eten op tafel komen. Ze keken de vijand of de prooi uiteindelijk meestal in de ogen, maar deden dat zelden bij hun vrienden omdat ze altijd naast elkaar zaten.
  Intimiteit betekent voor mannen dus vooral “samen dingen doen” en er eventueel bij praten zonder elkaar echter recht in de ogen te kijken.

In de online peiling werd aan de deelnemers gevraagd wat ze verstonden onder een intieme activiteit met een partner. Daarbij kregen ze de keuze uit verschillende opties.

 • Het gros van de mannen beschouwde met elkaar debatteren als een vorm van intimiteit. Dat verwonderde dokter Fisher niet. Omdat je maar intiem met iemand kan worden als je in je comfortzone zit en omdat testosteron nu eenmaal voor competitie staat. Daarom voelt competitie voor veel mannen aan als zich in de comfortzone bevinden. Denk maar aan sport en de vollopende voetbalstadia.
 • Het gros van de vrouwen daarentegen koos bij dezelfde vraag voor het samen organiseren van een buurtfeest of een vakantie met dichte familie of vrienden. Ook dit antwoord verbaasde dr.Fisher niet. Oestrogeen is immers gelinkt aan sociale vaardigheden en het koesteren van anderen.
 • Tot grote verbazing van dr.Fisher gaven 95% van alle ondervraagden te kennen dat ze een openhartig gesprek met de partner over hun relatie beschouwden als een vorm van intimiteit
 • 94% van alle ondervraagden voelden dat samen iets avontuurlijks doen, de intimiteit en samenhorigheid verbeterde. Dit constateerde dr. Fisher dus zowel bij de mannelijke als bij de vrouwelijke deelnemers aan de online peiling. Dr.Fisher juichte dit toe en besloot eruit dat mannen de nood om te praten van vrouwen actueel meer aanvaarden. En dat de dames tegenwoordig sneller begriipen dat voor hun mannelijke partner daden meer betekenen dan woorden. Bravo, aldus dr.Fisher.

7 tips van dr.Fisher om de intimiteit tussen jou en je partner te verhogen

 • Vergroot de samenhorigheid tussen jullie.
 • Pak (jullie) problemen aan als een team.
 • Probeer dezelfde spirituele of religieuze benadering van het leven te ontwikkelen.
 • Doe meer taken/klussen samen.
 • Start een nieuw project/hobby waar jullie allebei achter staan.
 • Speel samen leuke spelletjes. Jawel!
 • Laat de oxytocine stromen in jullie beiden. Oxytocine is een hersenstofje dat een gevoel van vertrouwen en hechting produceert. Mannen worden erdoor overspoeld bij het kussen. Vrouwen daarentegen krijgen zelfs hetzelfde goed gevoel wanneer ze met hun partner hand in hand zitten of wandelen. Op regelmatige basis vrijen met elkaar is een aanrader, want tijdens het vrijen stroomt de oxytocine overvloedig.
  Als je deze weetjes van dokter Fisher toepast, geven jullie de bestaande intimiteit tussen jullie alle kansen om te groeien. Het proberen waard,toch?

Ook goed om weten
Oxytocine, het hormoon van de liefde
Tongzoen
Seks houdt je gezond
De 36 vragen van dr. Arthur Aron
https://www.bol.com/nl/p/waarom-hij-waarom-zij/1001004010951331/

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer