Going Dutch is een Engelse uitdrukking die staat voor het feit dat elke persoon opdraait voor zijn of haar eigen verbruik. Verwante uitdrukkingen die dezelfde lading dekken zijn: Dutch date, doing Dutch en Dutch treat. “Going Dutch” wordt tegenwoordig vaak toegepast tijdens een date of etentje, waarbij de daters elk hun eigen drankjes en/of eten betalen.
Oorsprong van going Dutch
Er wordt beweerd dat de oorsprong van de uitdrukking “Going Dutch” (of Dutch date/doing Dutch) te vinden is in de 17de eeuw. Toen lagen de Engelsen en de Nederlanders immers constant met elkaar in de clinch omtrent handelsroutes en politieke grenzen. Voor de Britten had het woord “Dutch” toen een duidelijk negatieve bijklank. Omdat Nederlanders de reputatie meedroegen krenterig of hebberig te zijn. Hoe dan ook, vandaag betekent de uitdrukking “Going Dutch” hoofdzakelijk dat twee mensen tijdens een date hun eigen verbruik betalen.
Going Dutch in dating
Ongeacht hoe de date verlopen is, zal het moment waarop de rekening moet vereffend worden verwarring zaaien. Vooral op een eerste date dan, want meestal zijn er vooraf geen afspraken gemaakt. En zelfs als de date smaakt naar meer, ontstaat er lichte paniek over wie wat hoort te betalen.
Mannen vragen zich af: Ik wil haar terug zien. Dus…waarschijnlijk moet ik nu alles betalen. Want indien niet, zal ze me nadien nog willen zien als ik nu niet alles betaal?
Vrouwen denken: Oei, de rekening! Moet ik nu voorstellen om mijn deel te betalen? Anders zou hij wel eens kunnen denken dat ik enkel uit ben op free drinks en food.
In deze tijden, waarin er volop gedate wordt en ook meer en meer vrouwen het initiatief nemen tot een date of een etentje, wordt de toestand uiteraard steeds waziger.
Hoe moet het verder na die eerste date?
Ja, hoe moet het verder op financieel gebied na die eerste date(s)?
Een enquête hieromtrent, uitgaand van NBCNews.com waar 17.000 alleenstaande hetero’s tussen 18 en 65 jaar aan deelnamen, leverde volgend resultaat op:
- 84% van de mannen tegenover slechts 58% van de vrouwen deelden mee dat mannen de meeste kosten dragen nadat ze elkaar meerdere keren hadden ontmoet. Let hier wel op het opmerkelijk verschil in percentage tussen mannen en vrouwen.
- 57% van de vrouwen biedt aan om haar deel te betalen, maar 39% ervan hoopt erop dat de man het aanbod zal weigeren.
- 44% van de vrouwen kreeg geen goed gevoel bij de vraag of ze haar deel wou betalen.
- 64% van de mannen gaf te kennen dat vrouwen wel degelijk financieel moeten bijdragen wat de relatie betreft.
- 76% van de mannen voelt zich ergens schuldig als een vrouw betaalt.
- 44% van de mannen zou een relatie uiteindelijk beëindigen als een vrouw systematisch aan een financiële bijdrage in de restaurant- en/of reiskosten, probeert te ontkomen.
- 75% van de mannen en 83% van de vrouwen delen de uitgaven tijdens een date tot ze ongeveer 6 maanden samen zijn. Daarna steekt het allemaal niet meer zo nauw wie wat en wanneer betaalt.
Daten en de rekening vereffenen in de praktijk
In de praktijk wordt vaak de regel gebruikt: wie uitnodigt, betaalt.
Maar wie goed luistert, blijft de meest verrassende verhalen horen omtrent het vereffenen van de rekening op een date.
Algemeen gesproken kunnen we zeggen dat, indien een man een vrouw ziet zitten, hij zonder morren de rekening betaalt. Verstokte krentenkakkers niet meegerekend. Dat komt omdat de belofte aan eventuele seks en/of liefde, ervoor zorgt dat de meeste mannen dan meteen alle zeilen bijzetten. Ja, dat het beste, waaronder hoffelijkheid, in hen op dat moment aangesproken wordt. Ziet hij de vrouw niet zitten, dan is de man opvallend minder vaak geneigd haar drankjes of eten te betalen. Dat betekent anderzijds dat de vrouw dan meteen ook weet waar ze aan toe is. En dat is dat de man aan de andere kant van de tafel, niet echt warm loopt voor haar. En dat evenmin ooit zal doen. Komt er toch een soort relatie van dan is die vroeg of laat gedoemd te stranden.