Hoe verbreek je de relatie met iemand waar je nog van houdt

0

Je kan van iemand houden en zelfs blijven houden, die echter om verschillende redenen de foute partner voor jou blijkt te zijn. Omdat hij/zij steevast het slechtste in jou naar boven haalt en/of omgekeerd. Waardoor de relatie verzuurt en verschraalt. Jij voelt steeds vaker dat “uit de relatie stappen” dus het beste is om jezelf (en de ander) een dienst te bewijzen.
Maar laten we wel wezen: dit vereist moed. Want een relatie verbreken is en blijft moeilijk. En de relatie verbreken met iemand waarvoor je nog liefde koestert, is extra moeilijk. Omdat dit heel wat emoties op gang zal trekken. Aan beide kanten. Emoties die tot reacties leiden bij jou en bij je partner die niet te voorspellen zijn.

Er zijn 2 manieren om uit zo’n relatie te stappen: een foute en een goede manier.

Een relatie verbreken op de foute manier

De foute manier is meestal een variatie op hetzelfde thema en dat is: een confrontatie vermijden. Dan forceer je de breuk op een onhandige/laffe/kwetsende/onvolwassen wijze. En dat gebeurt vaak op volgende manieren:

  • Per sms
  • Per mail
  • Per telefoon.Tijdens een “normaal” telefoongesprek deel jij je partner terloops mee dat jullie echt te verschillend zijn om blijvend met elkaar om te gaan. Je faket dan een soort instant inzicht dat je duidelijk maakte dat jullie niet samen horen.
  • Of ook nog door de ander zodanig te kwetsen of te beledigen dat hij/zij kwaad wordt. Wat jou of hem/haar dan een reden geeft om er direct een punt achter te zetten.
  • Of door je opzettelijk fout te gedragen. En dat kan op veel verschillende manieren. Dan dwing je de ander als het ware om het vuile werk op te knappen en je de bons te geven. Indien zij/hij tenminste nog een greintje zelfrespect wil behouden.

Helaas zorgen de hogervermelde foute manieren om met iemand te breken meestal niet voor de korte pijn, maar voor een langere beproeving. Want de ander zal bijvoorbeeld meer uitleg vragen, jij kan onderweg bezwijken, jullie kunnen gaan kussen, weer in bed belanden, herbeginnen of in een onbevredigende knipperlichtrelatie verzeilen. Kies dan liever voor de nette breuk. Anders gezegd, voor:

Een relatie verbreken op de goede manier

Indien je weet en voelt dat je huidige partner niet degene is die jou gelukkig kan maken en omgekeerd, kies dan voor een goede breuk in 8 stappen. En nee, ook dit is niet bepaald makkelijk, maar het zorgt wel voor een volwassen en respectvolle afsluiter.

  • 1) Blijf je partner gewoon verder zien tot aan de breuk. Of liever, tot het 1 op 1 gesprek over “waarom het je beter lijkt uit elkaar te gaan”. Besef dat je partner recht heeft op dit gesprek en op duidelijkheid omtrent je gevoelens bij de relatie. Negeer je partner nooit in dit stadium.
  • 2) Hou in gedachten waarom je dit gesprek hebt. Het kan misschien wat kinderachtig overkomen, maar lijst de redenen op waarom je de band wilt verbreken. En hou je eraan tijdens en ook na het gesprek, want je partner zal zeker weerwerk bieden.
  • 3) Het eigenlijke gesprek. Dit live 1 op 1 gesprek moet er echt komen. Verwacht je een hevige, ongewenste reactie van je partner? Spreek dan zeker af op een neutrale plaats waar ook andere mensen aanwezig zijn. Zoals een rustige brasserie waar jullie makkelijk kunnen praten. Ga vooral niet met modder gooien. In dit geval: met beschuldigingen. Uiteraard zullen jullie er verschillende meningen op na houden. Maar het heeft geen zin tijdens het gesprek nog meer conflicten te creëren.
  • 4) Weet je niet hoe het gesprek te starten? Wat denk je van het volgende:
    Jij: Er is iets waar ik al een tijdje met jou wil over praten, maar ik weet niet hoe ik het moet aanbrengen.
    Partner: Wat is het? Vertel!
    Jij: het spijt me, maar ik ben niet gelukkig met de gang van zaken in onze relatie.
    Partner: Wat? Meen je dat? Waarom?
    Jij: Ik heb heel veel over nagedacht de laatste weken en geef toe dat we veel aanvaringen hebben. Die jammer genoeg steeds vaker voorkomen. Al die conflicten maken ons leven er zeker niet beter op. Wellicht zijn we allebei prima zoals we zijn maar zijn we niet geschikt om samen te leven.
    Partner: wat bedoel je nu eigenlijk. Wees duidelijk.
    Jij: Ik denk dat het best is om elk onze eigen weg te gaan. We zien elkaar wel graag, maar samenleven maakt ons duidelijk niet gelukkiger.
    Enz., want intussen zal de conversatie wel los lopen.
  • 5) Leg duidelijk uit waarom het beter is met elkaar te breken. Wees eerlijk omtrent dat wat je deed besluiten om elkaar los te laten. Indien je echt nog geeft om de ander, dan bespreek je de zaak in detail. Let er hier wel op de ander niet op stang te jagen via voorbije voorvallen die te gevoelig liggen. Als je nog houdt van de ander, voer je dit gesprek op een behoedzame, hoffelijke manier.
  • 6) Definitieve verbreking van de relatie. Eens je kalm uit de doeken hebt gedaan waarom het beter is uit elkaar te gaan, stap dan uit de relatie zonder rancune. Als jullie dat beiden kunnen, is het een ideale breuk. Maar zelfs bij een ideale breuk zal je innerlijk te maken krijgen met tegenstrijdige gevoelens. En dat is alleen maar normaal. Willen jullie vrienden blijven? Dat is dan jullie keuze maar weet dat dit een pijnlijke keuze is. Las, indien mogelijk, zeker een periode van 4 tot 5 maanden in waarin jullie elkaar helemaal niet zien. Geef de onvermijdelijke wonde aan beide kanten de tijd om ietwat te helen.
  • 7) Het definitieve afscheid. Laat die allerlaatste vrijpartij asjeblieft achterwege. Dit zorgt enkele voor totale verwarring. Over een laatste kus daarentegen zijn de meningen verdeeld. Sommige experten zijn ervan overtuigd dat die net als seks moet vermeden worden. Anderen blijven erbij dat een laatste kus plus een stevige omhelzing de finaliteit van de band kan bevestigen. Aan jou om in te schatten of je daarbij al dan niet opnieuw zal bezwijken voor degene waar je zo graag afstand wil van nemen.

Ook nuttig om lezen
Uit een relatie stappen doe je beter zo
Blijven of weggaan? Doe de test!
De 5 belangrijkste oorzaken van relatiebreuken

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer