In 12 stappen naar een duurzame relatie

0

Liefde is een werkwoord en dat verkondigen niet enkel de relatiespecialisten. Dat ondervindt ook iedereen die in een vaste relatie zit en dat lange tijd zo wil houden. Want ongemerkt droogt de verliefdheid op en doet de sleur haar intrede. Waarna het echte werk begint. Dag na dag. Omdat verliefdheid verschilt van liefde. Liefde is immers een ander, veel kostbaarder verhaal. Ga jij voor een duurzame relatie? De Amerikaanse psychologe Harriet Lerner schenkt je daartoe deze 12 kosteloze tips. Lezen dus en gebruiken. Alvast succes gewenst.

  • 1. Respecteer de verschillen tussen jullie. We zien het leven en de realiteit allemaal door verschillende filters. Filters die afhankelijk zijn van onze sociale status, geslacht, genetische code, rangorde in het gezin, cultuur en onze unieke familiegeschiedenis. In een goede relatie blijven we emotioneel verbonden met onze partner die echter anders denkt, voelt en reageert. En dit zonder dat we de drang voelen hem of haar te veranderen, te overtuigen of te manipuleren.
  • 2. Verwarm je partners hart. Doe moeite om je te focussen op de goede kanten van je partner. En doe de kleine dingen voor je partner die hem of haar het gevoel geven geliefd, gewaardeerd en bijzonder te zijn. Wellicht vind je dit een superzware opdracht omdat je een lange lijst hebt met (al of niet) terechte klachten over hem/haar. Maar weet dat punt 2 niet onmogelijk is, maar inderdaad zeer moeilijk te realiseren. Dit is wel de minst simpele stap van de 12.
  • 3. God zit in de details. Besef dat het nodig is je positieve commentaar naar je partner toe specifiek te houden. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vond het leuk te horen hoe jij alweer onze opgewonden overbuur gekalmeerd hebt met humor. Toppie, schat’. Of: ‘Niemand kan zo’n lekkere lasagne maken als jij. Niemand. En dat meen ik’.
  • 4. Beperk je kritiek (ook de opbouwende) en breng die zachtjes aan. Niemand kan het blijvend aan om continu meer kritiek dan bewondering te moeten slikken. Natuurlijk kan je opbouwende kritiek geven aan je partner en dit met de beste bedoeling, Maar waak erover zelfs die voorzichtig aan te brengen. Men zegt wel eens dat elke toegediende dosis kritiek gebalanceerd moet worden met 5 complimentjes. Wat uiteraard maar zelden gebeurt. En dat is zichtbaar in de echtscheidingscijfers en het aantal relatiebreuken.
  • 5. Excuseer je. Zelfs al ben je er heilig van overtuigd dat de grootste schuld bij je partner ligt, dan kan je toch zeggen: ‘Sorry voor mijn aandeel in dit probleem’. Geen poging doen om uit de impasse te raken of niet reageren op de pogingen van de ander om het probleem op te lossen, zijn sterke signalen. Ze betekenen dat je relatie in het slop is geraakt.
  • 6. Eis geen excuses van je partner. Als je een excuus eist of verwacht van een partner die niet verbaal ingesteld is, kan je wachten tot sint-juttemis. Bovendien wordt de frustratie intussen alleen maar erger. Weet dat dit soort partner meestal probeert om op een andere, meer tastbare manier de plooien glad te strijken. Ongevraagd je fiets repareren, je lievelingsgerecht bereiden of spontaan de keukenkraan herstellen, enz. Want de mogelijkheden zijn hier eindeloos.
  • 7. Hou het kort. Vooral mannen verafschuwen het om verstrikt te raken in een eindeloos lijkende stortvloed van woorden en zinnen waar ze zich geen raad mee weten. Daarom: draai niet om de hete brij heen. Spreek traag, duidelijk en breng je boodschap over in maximum 3 zinnen. En ja, het zal wat oefening vergen om kort en bondig te zeggen: ‘Ik wou af en toe toch eens bedankje als ik zomaar je favoriete gerecht klaarmaak.’ Of ‘Het is al de 3de maal deze maand dat je het huisvuil vergeet buiten te zetten.’ En, hou het daarbij. Reken maar dat dit meer effect sorteert dan een ellenlange monoloog die de mist ingaat.
  • 8. Doe wat je belooft. Je mag dan welke elke maand je bijdrage leveren aan de relatie, vergeet je beloftes niet. Heb je beloofd de garage op te ruimen? Doe het! Beloofde je het kruidentuintje te wieden? Doe het! Heb je beloofd de auto te wassen? Doe het! Heb je beloofd het huiswerk van de kinderen na te kijken? Doe het! Op die manier beseft je partner dat er op jou kan gerekend worden.
  • 9. Stop je defensief gedrag. Defensief gedrag is een universeel gegeven. Maar het is ook de aartsvijand van luisteren. Stap in elke conversatie met de bedoeling enkel te luisteren om te begrijpen. Dat betekent dat je de ander niet onderbreekt, geen advies geeft, jezelf niet verdedigt en geen overdrijvingen, verdraaiingen en onjuistheden verbetert. Bewaar je verdediging liever voor een tweede gesprek.
  • 10. Zet de ander niet onder druk in een stresssituatie. Op die manier zal de ander nog meer afstand nemen.
  • 11. Blijf jezelf. Het is oké je soepel op te stellen met de bereidheid jezelf te veranderen voor je partner. Maar offer je basiswaarden, je basisgeloof en je prioriteiten nooit op onder druk van een partner of een relatie. Teveel flexibiliteit zal ten koste gaan van je eigenheid en je zelfrespect. Waarna ook de relatie in een neerwaartse spiraal zal belanden.
  • 12. Doe het stap voor stap. Kies een of twee tips uit deze lijst die je het meest aanspreken en probeer er een drietal maanden mee te werken. Lukt dat niet? Probeer het dan 3 weken of zelfs 3 dagen en ga vanaf dit punt verder. Vergeet niet dat het veranderen van ingeslepen gewoontes, hopen tijd kost. Heb geduld met jezelf. Veel geduld. Zolang jij je maar in de juiste richting beweegt, zit je goed.

Bijkomende info:
https://www.bol.com/nl/p/huwelijkse-voorwaarden/9200000005530630/
7 tips om je relatie gezond te houden volgens John Aiken
6 tekenen dat je een relatie hebt met de ware

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer