Praktische tips om de confrontatie met je ex de baas te blijven.

0

Deze bijdrage gaat over “onverwacht tegen je ex oplopen”.  Niemand kijkt er naar uit en toch gebeurt het vaak. Vooral als je in hetzelfde gebouw werkt, in dezelfde buurt leeft en winkelt en/of gemeenschappelijke vrienden hebt. Het gaat hier over plots tegen je ex oplopen. Een ex die jou gedumpt heeft. Of die jij hebt gedumpt. Hoe dan ook, het blijft een frustrerende en zelfs uitdagende ervaring.

Weet dat de allereerste confrontatie de moeilijkste zal zijn. De volgende zullen makkelijker te hanteren en te verteren zijn. Het beste is: Bereid je erop voor. Maak een plan.  Dan krijgt paniek meteen minder kans.

Hier volgen enkel praktische tips die je misschien van pas kunnen komen als jij in zo’n situatie verzeilt.

 

Praktische tips om de confrontatie met je ex de baas te blijven

Bereid je alvast voor op een ontmoeting en stel daarom vooruitziend een plan op.

Lijst de plaatsen op waar de kans het grootst is dat je tegen je ex op botst. Op het werk? Bij gemeenschappelijke vrienden? Bij de bakker of in de plaatselijke supermarkt?  Of in jullie favoriete coffee shop of eethuis? Het zal makkelijker zijn voor jou als je weet waar je hem of haar kan verwachten.

 • Denk vooraf na over wat je in dat geval kan zeggen en dat is liefst zo weinig mogelijk.
 • Vergeet daarbij nooit zo koel als een kikker te blijven.
 • Blijf beleefd.
 • Blijf vriendelijk. Verdrink hem of haar in beminnelijkheid.
 • Word niet persoonlijk en praat zelfs over het weer als het moet.
 • Maar bovenal … hou het zakelijk, kort en gebruik deze tijd niet om wat bij te praten.
 • Hou je emoties onder controle. Want als je dat niet doet, wint je ex.
 • Raak de ander niet aan en sta niet toe dat je ex jou aanraakt.
 • En vooral geen gekus, want dat kan tot situaties leiden waar je achteraf heel veel spijt van hebt.
 • En als laatste: hou een excuus klaar om snel weg te raken van je ex als de situatie te frustrerend voor je wordt.

Voorbeeldje?  Als je ex voor, achter of naast je staat in de rij bij Starbucks en je aanklampt met: ‘Hoe gaat ie? Wat doe je verder nog vandaag?’ Begin dan (met of zonder koffie) vooruitziend naar de uitgang te wandelen en zeg dat je over 10 minuten een gesprek hebt op het werk. Of bij de kapper of tandarts moet zijn. Vermijd het dat je ex je in het nauw drijft en ga er beslist vandoor.

 

Probeer je niet te verstoppen of te vluchten.

Want dit kan je eerste en instinctieve reactie zijn. Vooral als 1 van jullie de ander zomaar gedumpt heeft. Niet doen. Jij hebt immers evenveel recht als je ex om op die plek te zijn.

 • Druk je neiging om je te verstoppen, te vluchten of de ander zelfs straal te negeren, de kop in.
 • Bedenk dat hoe sneller je de zaak onder controle krijgt, hoe beter.
 • Gun je ex niet de voldoening te veronderstellen dat hij of zij nog macht over je heeft.
 • Daarom: glimlach en probeer je ongedwongen te gedragen.

Voorbeeld? Stel dat je ex je gedumpt heeft en dat jullie elkaar toevallig tegenkomen in de lift en de ander losjes vraagt hoe je dag verloopt. In plaats van te roepen: ‘ t Zal jou toch een zorg wezen’ kan je beter kalm blijven en zeggen ‘gaat wel’ en nog beter: ‘hoe is jouw dag?’ Dit zal je ervan weerhouden 1) een scène te maken en 2) de ander de indruk geven dat je over hem of haar niet heen bent.  Zelfs al ben je dat inderdaad (nog) niet.

 

Panikeer niet.

Voel jij je nerveus en vraag jij je af of je het aankan je ex van zo dichtbij te zien? Te horen? Te ruiken?  Ben je zo sterk?  Besef dat je inderdaad zo sterk bent.  Adem diep in en besef ook dat, normaal gezien, het contact met je ex kort zal zijn omdat hij of zij immers ook een agenda heeft. Ga dus niet fantaseren over wat er wel en niet kan gebeuren. Bovendien bijt je ex niet. Of toch niet meteen.

Bedenk wat het ergste is dat er kan gebeuren.

Als we ergens bang voor zijn, verliezen we onszelf vaak in worstcasescenario’s. De catastrofe kan in onze verbeelding niet groot genoeg zijn. Maar denk even na over wat er eventueel echt zou kunnen gebeuren…

 • Je ex zou tegen jou kunnen schreeuwen en scheldnamen gebruiken. Misschien, maar wat dan nog? Hij of zij maakt zichzelf daarbij immers onsterfelijk belachelijk.
 • Of misschien probeert hij of zij je er zelfs van te overtuigen dat hij/zij nog steeds van je houdt. Laten we eerlijk zijn, dit zal wellicht niet gebeuren, zeker als de ander jou gedumpt heeft. Want daarvoor had je ex een reden. Maar indien dit wel gebeurt, moet je onthouden dat je sterk moet blijven en je niet moet laten meeslepen door zijn of haar tijdelijk of berekend gewauwel.

De waarheid is dat het waarschijnlijk niet zo erg zal zijn als jij je ex daadwerkelijk ziet. De kans is groot dat die gewoon effe ‘hallo’ zegt en verder gaat. En zelfs als die met je probeert te praten, zal het dan echt zo erg zijn?

Het komt er immers op neer dat wat er ook gebeurt, jij klaar bent om hem of haar en het eventueel bijhorend gezwam en gedrag, nuchter onder ogen te zien.  Misschien verontschuldigt je ex zich omdat ie je gedumpt heeft. En wat dan nog! Blijf een beetje in de verte staren, produceer een zwakke glimlach en prik er snel doorheen.

 

Negeer je ex niet.

Doe niet alsof je haar of hem niet kent. Dit is geen goed idee maar wel onvolwassen gedrag. Eens hadden jullie een intieme band, remember? Eens maakte hij of zij deel uit van je leven. Leer leven met de huidige realiteit.

 

En verder

 • Verontschuldig je nooit, voor niets.
 • En je hoeft helemaal niet bij te praten. Zeg goeiedag, knik met je hoofd of spreek even kort en zakelijk met de ander. Dat volstaat.
 • Hou afstand tussen  jullie.
 • Sta met zelfvertrouwen tegenover je ex en laat je door hem/haar geen slecht gevoel aanpraten.
 • Verander nooit je plannen omdat je vermoedt dat je ex er ook zou kunnen zijn. Jij hebt evenveel recht om daar te zijn als je ex.
 • Ben je ergens in gezelschap van je vrienden en blijkt je ex er ook te zijn? Zorg ervoor dat er iemand uit je vriendenkring naast je blijft staan als je ex op je toe komt lopen.

Tot slot:  Verwijder het telefoonnummer van je ex(en)

En ja hoor,  het kan een prima keuze zijn om het nummer van je ex te deleten.

Waarom?  Omdat je ergens oog in oog kan komen te staan met je ex waarbij jullie op een vriendelijke manier toch wat info uitwisselen. En plots kunnen al de vroegere gevoelens de kop weer opsteken en je zelfs overrompelen. Want jullie waren vroeger zo close.

Waarna jij of je ex, eens thuis, kan beginnen sms’en. Genre: “Het was zo leuk je weer te zien en te horen. Ik was vergeten hoezeer ik je miste!” En daar ga je dan…  Je kan in die kwetsbare toestand sms’jes sturen (of zelfs een belletje plegen) waar je later (heel) veel spijt van krijgt. Met mogelijks een hoop drama tot gevolg.

Door het nummer van je ex te verwijderen, bescherm jij jezelf daartegen. Want uiteindelijk moet vooral  jij voor jezelf zorgen en erover waken je nieuw verworven evenwicht te bewaren,  te bestendigen en te versterken.

Ook het weten waard:   Ex-partners en late/nachtelijke sms’jes, mails en telefoontjes…   –     Ex-partners en de sociale media    –    4 redenen  om het contact met je ex te verbreken.

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer