Abby

0

Ik keek Abby na toen ze de bus verliet en traag naar huis stapte. De bijna dertigjarige, hoogopgeleide Abby was een dorpsgenoot. Ik wenste haar veel sterkte toe nadat we de hele rit lang gepraat hadden over haar relatieprobleem. En dat was niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste keer. Abby woont immers sinds anderhalf jaar samen met Flor, een man die er aan houdt zijn eigen ding te doen. Met collega’s of vrienden die Abby tot dusver nog niet echt ontmoet heeft, trekt Flor er bijvoorbeeld twee tot drie maal per week op uit. Zonder Abby natuurlijk. En daar wringt uiteraard het schoentje.

‘Ik hou van Flor en veel tussen ons gaat erg goed.’ beklemtoonde Abby. ‘En ik zou hem het liefst willen accepteren zoals hij is en hem echt willen vrijlaten. Maar ik vind dat zo moeilijk omdat ik snak naar meer tijd met hem. Ik heb filmpjes in mijn hoofd over hoe het zou kunnen zijn. En dan bedoel ik hier gezamenlijke vrienden hebben en dus meer samen doen. Soms maakt het me zo verdrietig omdat het allemaal zo anders is. Omdat het allemaal zo moeilijk is terwijl het zo gemakkelijk zou kunnen zijn. Ik heb het er wel al over gehad met Flor, maar hij zegt dat hij nu eenmaal tijd en ruimte voor zichzelf nodig heeft. Wat denk jij ervan?’

Ik vertelde haar dat er een snelle en eenvoudige oplossing voor dit probleem bestaat. Zij zou, gezien er nog geen kinderen zijn, op de dagen dat Flor er alleen op uit trekt, hetzelfde kunnen doen. Ze kan dan plezier maken of activiteiten ondernemen met mensen uit haar vriendenkring of familie. Of ze kan in haar eentje iets nieuws verkennen.

Dat is niet wat ik wil, antwoordde Abby. Ik wil toch liever meer samen doen met Flor.

‘Je moet echt de realiteit leren accepteren.’ zei ik.
‘Het gaat hier vooral om jou, want jij en niet je vriend, bent degene die zich slecht voelt in deze situatie. Waar of niet? En de mooie film in je hoofd over hoe jij deze relatie ziet, is helaas bepalend voor jouw welbevinden. Je moet dat droomscenario dus loslaten.
Vraag je af wat hier nu echt aan de gang is. De werkelijkheid is dat je partner op bepaalde punten weinig rekening houdt met jouw wensen. Wat overigens zijn volste recht is. Je vriend heeft ruimte nodig en die neemt hij. Dit is alweer zijn volste recht. En intussen speel jij maar filmpjes af in je hoofd over hoe de relatie zou kunnen zijn indien je partner nu toch eens zijn gedrag zou willen veranderen. Hij zou dit inderdaad kunnen doen, maar doet het niet. Hij gaat gewoon zijn eigen gang. En intussen gaan jouw tijd en gedachten steeds maar weer op aan Flor en zijn gedrag. En aan hoe hij dat gedrag zou moeten bijsturen in de richting die jou bevalt. Wat onmogelijk is. In je hoofd stop je dus teveel tijd en teveel energie in je partner en in wishful thinking die nergens toe leidt. Nergens. En wie bekommert zich intussen om jou? Jij niet en Flor al evenmin. Geen wonder dat je gestrest en ongelukkig achterblijft, Abby. Snap je wat ik bedoel?’

Ze knikte flauwtjes. Heel flauwtjes.

‘Als je dat echt inziet’ probeerde ik verder, ‘kan je eindelijk tot jezelf komen. Bekommer je niet om het gedrag van Flor, Abby. Dat is zijn zaak. Denk aan jezelf. Zorg eerst en vooral voor jezelf. Niemand anders zal dat in jouw plaats doen. Eens jij je eigen grenzen duidelijk aangeeft en ernaar gaat leven, zal het gedrag van Flor vanzelf mee veranderen. In welke richting, blijft voorlopig nog een open vraag.

Het gaat in het leven meestal niet om wat er gebeurt, want daar heb je doorgaans weinig of geen greep op. Hier bijvoorbeeld doet Flor zijn ding en jij kan daar geen verandering in brengen. Hoezeer je dat ook zou willen. Het gaat hier dus vooral over hoe jij omgaat met dit vaststaand feit. Blijft je focus bij jezelf in plaats van bij Flor, dan ben je goed bezig. Dan ben je eerlijk bezig. En dat levert op termijn altijd de beste resultaten op. Ook en vooral voor jou. Zelfs al passen die resultaten niet altijd in de droomscenario’s waaraan jij je momenteel blijft vastklampen.’

Ik zag dat dit antwoord bijlange niet was wat mooie Abby verwacht had. Ze had op een soort toverformule gehoopt waarmee de situatie snel te fiksen viel. Een magisch recept als het ware dat Flor in een wip zou veranderen in de partner die hij volgens haar moest zijn. En dat terwijl niemand een ander kan veranderen. We kunnen enkel proberen onszelf wat bij te slijpen. Met heel veel moeite en met heel veel geduld.

Good luck, Abby, dacht ik. Wellicht tot een volgende keer…

Misschien vind je ook het volgende interessant:
Foutu
Duvel
Date nummer 11

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer