Intimiteit

0

As relaties ter sprake komen, hoor je heel vaak mensen beweren dat ze ‘intimiteit’ zoeken. En dat menen ze, zeker weten. Omdat ze oprecht verlangen naar intimiteit via een degelijke vriendschaps- of liefdesband.  Intimiteit is volgens de dikke Van Dale een grote vertrouwdheid. Anders gezegd: een stevige en bijzondere vertrouwensband. Die band kan fysiek zijn maar komt in de praktijk vooral tot uiting op het emotioneel en spiritueel vlak. Indien er geen of weinig emotionele intimiteit aanwezig is, zal er maar zelden een goede, blijvende lichamelijke intimiteit ontstaan tussen mensen. Omdat er hier geen echte ontmoeting plaatsvindt. Echte intimiteit is een unieke bron van veilige, zuivere energie.  Het is een superbrandstof die mensen aan de gang en overeind houdt.  Intimiteit verrijkt, verwarmt, inspireert en bevordert bovendien de gezondheid en het evenwicht.

De meeste mensen zien intimiteit meestal als iets wat zich manifesteert tussen twee mensen. Binnen het kader van een of andere relatie dus. Maar daarmee gaan ze voorbij aan de belangrijkste van alle intieme relaties: die met zichzelf, met hun eigen, authentieke energie. En die relatie krijg je meestal niet zomaar cadeau. Om bij jouw originele energie te komen dien je eerst goede maatjes te worden met je jezelf.  Met je eigen gedachten en emoties dus. En je moet jezelf accepteren zoals je bent.  Daartoe moet je regelmatig je emoties en gedachten onderzoeken. Je gedachten bepalen je emoties en van daaruit ga je handelen. En kan je één en ander veranderen. Kan je evolueren, zeg maar.

Tijdens dit belangrijk proces is het goed je gedachten tegemoet te treden met precies hetzelfde begrip dat je opbrengt voor je geliefden. Leef je op goede voet met je gedachten en als gevolg daarvan met jezelf, dan kan een ander jou niet angstig, verdrietig of razend maken.  Omdat je de macht over jezelf niet snel uit handen zal geven.  Gebeurt het wel?  Dan is die ander je leermeester die je vertelt dat je nog beter/eerlijker/objectiever naar jezelf kan kijken. En dat is nu net iets wat we liever uit de weg gaan.  Erger nog, velen onder ons houden er zelfs niet van alleen te zijn met hun gedachten. Om dat te vermijden hebben mensen een uitgebreid gamma bruikbare vermijdingsstrategieën en trucjes ontwikkeld. Die helaas meteen ook de groei en evolutie van de betrokken persoon blokkeren. Omdat  ‘het goed kunnen vinden met jezelf ‘ uiteindelijk de enige vorm van intimiteit is, die je op termijn in evenwicht kan houden.

Veel mensen verwachten immers dat iets of iemand anders hen gelukkig en compleet zal maken. Zo werkt het helaas niet. Omdat we enkel onszelf gelukkig kunnen maken. En als je denkt dat een ander dat voor je zal doen of… dat jij een ander gelukkig moet maken, eindigt de zaak altijd met een sisser. Begeleid van de nodige pijn en teleurstelling, dat spreekt.  Neem jezelf in handen en ga voor de belangrijkste opdracht in je leven: de ontmoeting met jezelf.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer