De eerste date…

0

Rond Valentijn dwalen mijn gedachten nogal es af naar wat er in mijn leven allemaal gebeurd is betreffende zaken van het hart. En dan denk ik vaak met een glimlach (soms zelfs gierend, jawel) terug aan mijn dates. En aan hoe mensen er ongewild in slagen zichzelf al tijdens een eerste date uit de markt te prijzen door het doen van gespierde uitspraken. Want niettegenstaande gezichten en namen vervagen, blijven de energie van de respectievelijke personen plus hun uitspraken, nog lang nazinderen.

Er zijn datingpartners die al tijdens de eerste tien minuten van de date, de toon zetten via ondoordachte uitlatingen die ware afknappers blijken te zijn zoals:

 • Ik stel voor dat we elk onze eigen drankjes betalen.
 • Ik wil meteen duidelijk stellen dat ik nooit ga klussen voor jou.
 • Het is belangrijk dat je weet dat mijn kinderen altijd numero uno zullen blijven voor mij. Dat betekent dat we maar om het andere weekend zullen kunnen afspreken.

Dat waren, alles wel beschouwd, mannen die van bij het begin klare wijn schonken. Anderen maakten me pas wijzer in de loop van ons gesprek. En dan denk ik aan uitspraken als:

 • Ik neem doorgaans weinig initiatief. Ik laat de dames gewoon tot mij komen.
 • Kijk nu toch es wat een prachtige vrouw daar loopt. Waw! Jammer dat ik van zo’n vrouw alleen maar kan dromen.
 • Zou jij bereid zijn om mijn was en strijk te doen? Deze woorden waren afkomstig van een man die nog netjes bij zijn vrouw woonde, maar vooruitziend hulp zocht. Ik zag hem toevallig een paar jaar later terug tijdens het winkelen in Carrefour. Zijn vrouw of was het zijn nieuwe partner, liep voor hem uit, terwijl hij haar futloos achterna drentelde.
 • Ja, ik weet van mezelf dat ik een man ben met alles erop en eraan.
 • We mogen niet te kieskeurig zijn, gezien onze situatie. We zijn immers allebei al eens “gebruikt”…
 • Ik? Ik ben echt niet zo moeilijk inzake vrouwen. Als het “iets” is, is het allang goed voor mij.
 • Ja, ik blijf beschikbaar voor mijn ex. Geef me één goede reden waarom ik dat niet zou doen. Morgen help ik haar bijvoorbeeld bij het monteren van een nieuwe Ikeakast die ze gekocht heeft.
 • Oké, ik heb gelogen in mijn onlineprofiel. So what? Ik vertel je nu toch de waarheid!’
 • Weet je wat mijn ervaring is met datende vrouwen? Velen onder hen proberen gewoon elk weekend een of ander gratis etentje mee te pikken.

En dan zijn er nog de mannen die tijdens de date telefoontjes beantwoorden, al dan niet binnen gehoorsafstand. Na het telefoontje verontschuldigden ze zich nooit, maar gaven vaak een streepje uitleg aan mij. Dat klonk, onder andere, zo:

 • ’t Was mijn ex. Ik ga nog elke vrijdagavond gezellig tafelen bij mijn ex, haar nieuwe partner en onze kinderen. Supertoffe bende, echt waar! (deze positivo bleef tijdens het telefoongesprek bij mij aan tafel zitten)
 • ’t Was mijn zoon. Ik moet hem morgen een uurtje vroeger gaan ophalen bij mijn ex. Madam gaat stappen met haar nieuw vriendje! Pfff…(ook deze man bleef aan tafel zitten)
 • Tja, dat was een collegaatje met problemen. Ik ben altijd beschikbaar voor vrouwen met problemen. Ik help hen graag uit de nood indien mogelijk en vrouwen maken daar dankbaar gebruik van, hé? (deze goede ziel stond op en wandelde een eind weg tijdens het bellen)
 • Iemand van op het werk is zijn badge kwijt en zoekt nu hulp bij mij. (man ging naar buiten om er zeker volle tien minuten lang te bellen, waarbij ik enkel zijn rug zag).

En ik ben er zeker van dat datende mannen van hun vrouwelijke dates net zo goed de nodige bedenkelijke uitspraken moeten aanhoren.

Bij het begin van mijn datingparcours dacht ik: jakkes, dat soort uitspraken zijn echt not done op een eerste date. Maar gaandeweg ging ik de zaak anders bekijken, omdat ik ging beseffen dat ook deze medaille een keerzijde heeft. En die is, dat boude uitspraken van datingpartners op een eerste date goud waard zijn. Omdat ze direct duidelijk maken dat de betrokken personen doorgaans geen verdere investering qua tijd en energie waard zijn.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer