Veel koppels wisselen in de loop van de dag lieve sms-berichten uit begeleid van veelzeggende emoticons. Dat betekent volop hartjes, kusgezichtjes tot zelfs de afbeelding van een gezinnetje toe, die over en weer vliegen. En velen doen er nog een schepje bovenop en publiceren kiekjes op de sociale media die getuigen van het perfecte privégeluk.
En aan het eind van de dag dan komen de partners dan thuis van het werk en zien ze elkaar terug in ‘real life’. De doorheen de dag opgebouwde romantische vibes, vervagen vaak al binnen de 30 minuten. Want thuis staan mensen tegenover elkaar in het echte leven en worden ze besprongen door de realiteit. En die realiteit is altijd een mix van vermoeidheid, humeurigheid, tijdsgebrek, huishoudelijke klussen, maaltijden bereiden, kinderen die geduld en aandacht eisen, huisdieren die moeten verzorgd worden, enz. Zonder de financiële, professionele en relationele perikelen te vergeten. Waarna irritaties en gekibbel nooit veraf zijn. Mensen gaan daarbij tegen elkaar tekeer om kleine en grote ergernissen. Want we voelen ons naast al dat ‘moeten’ door de partner vaak niet gezien, gehoord of begrepen. Het lijkt wel alsof we als vanzelfsprekend beschouwd worden, als deel van het meubilair. En meestal staan we dan perplex over hoe het mogelijk is dat we zo snel in de loop van één dag van een leuke plek (online) naar een grimmige (het thuisfront) gaan.
Online intimiteit versus echte intimiteit
Dat komt omdat veel mensen vandaag in de valkuil trappen van het creëren van valse intimiteit via het online communicatienet. Valse intimiteit inderdaad, want die staat ver af van echte intimiteit.
Echte intimiteit komt immers pas tot stand wanneer mensen zich veilig genoeg voelen bij de ander om hun ware zelf aan elkaar laten zien. Dat ware zelf bestaat uit sterke punten, fouten, angsten, twijfels, verlangens en hoop. Als ze dit met elkaar durven delen en vervolgens voor elkaar blijven kiezen als romantische partners of vrienden, ontstaat er vertrouwen. En vooral dat vertrouwen is de basis voor een langdurige relatie. Maar jezelf zo kwetsbaar opstellen is moeilijk voor iedereen. Het kan voor sommigen zelfs angstaanjagend zijn, afhankelijk van onze kindertijd en verleden. En van het zelfrespect dat we daaraan al of niet hebben overgehouden.
Die moeilijkheid is de reden waarom online verbindingen zo verleidelijk zijn. Je kunt er makkelijk alles zelf in de hand houden. Zoals wat je niet en wel wilt delen. Wat je wel wilt delen kan je in een wip (laten) bevestigen via ‘vind-ik-leuk’, tweets, emoticons of wat dan ook. En dit alles zonder veel risico. Die korte, actuele online intimiteitjes zoals: hé, we houden blijkbaar allebei van science fiction, kunnen helpen om een band te creëren. Maar dit is in wezen niets meer dan jouw ‘hallo en hoe gaat het vandaag’ aan het adres van de bakker bij wie jij ’s ochtends je verse croissants haalt.
Echte en sterke intimiteit daarentegen draait meer om geluk en tevredenheid in persoonlijke relaties. En dus om geluk in jouw leven. Daarom dien jij je communicatie via e-mail, sms en sociale media te combineren met hoogwaardige offline intimiteit om je partner en de relatie, de moeite waard te maken. En dit zo te houden. Hier volgen 3 tips om de intimiteit met te partner te bevorderen.
3 tips om de echte intimiteit met je partner te versterken
- Doe moeite om erachter te komen hoe jij je partner het best benadert en tevreden stelt. Voor bepaalde mensen is dat bijvoorbeeld via een intellectueel getint en uitdagend gesprek. Voor anderen is dat middels veel geknuffel op de sofa begeleid van grapjes of sfeervolle muziek. Meer weten hierover? Volg deze link: De 5 talen van de liefde
- Fysieke affectie is meer dan seks. Het is een essentieel onderdeel van de romantische liefde. Huidcontact maakt oxytocine, ook wel het hechtings- of liefdeshormoon genoemd, actief. Het versterkt de band en de intimiteit tussen 2 mensen. Waarna het moeilijk wordt om echt kwaad te zijn op iemand waar je fysiek mee verbonden bent. Hier lees je meer over dit stofje: Oxytocine, het hormoon van de liefde.
- Ontdek samen nieuwe dingen. Een klimmuur bestormen, op dansles gaan, kooklessen nemen of een cursus wilde kruiden herkennen volgen, enz. Samen iets nieuws proberen, betekent dat beide partners vanaf nul vertrekken, kwetsbaar zijn en zich belachelijk kunnen maken. Het houdt ook in dat jullie een andere kant van elkaar ontdekken en toch voor elkaar blijven gaan indien de kleine kantjes van de ander naar boven komen.