Mensen hebben vandaag meer exen dan vroeger. En van exen neem je uiteraard op een gegeven moment afscheid. Maar soms kan of wil je een bepaalde ex maar moeilijk voorgoed loslaten.
Dus… misschien heb je het ook al meegemaakt of sta je op het punt het mee te maken: de beslissing nemen om bevriend te blijven met je ex.
In de praktijk zal één van jullie beiden het voorstel gedaan hebben om vrienden te blijven. Omdat hij/zij vindt dat vrienden blijven beter is dan helemaal niks en/of een goed alternatief voor de ander definitief te verliezen. De ander kan hem of haar daarin volgen, vaak wegens persoonlijke redenen.
Maar, zo’n goed idee is deze optie nu ook weer niet! Waarom? Omdat vrienden blijven met je ex in werkelijkheid het ideale recept is voor nog meer onnodig hartzeer. Vooral in de eerste zes maanden na de breuk. Want je moet één en ander reeds grotendeels verteerd en geplaatst hebben vooraleer je de confrontatie met je ex op een min of meer “normale” manier aankan.
Dat geldt niet enkel voor het geval jij terug met je ex wil aanpappen, maar evengoed indien je klaar bent om een andere weg in te slaan en liever niet meer samen wilt zijn met je ex.
En je hebt er geen idee van hoeveel mensen in de val trappen die “vriendschap met je ex” heet en al snel een vreselijk pijnlijke plek blijkt te zijn.
In het begin zijn jullie (of 1 van jullie althans) ervan overtuigd dat vrienden blijven een geweldige overgangsfase is. Een soort buitenkans waarin jullie zachtjes afscheid kunnen nemen van elkaar en de voorbije liefde. Zonder de pijn en de eenzaamheid uiteraard die meestal gepaard gaan met een definitieve breuk. Dus weinig afkickverschijnselen hier. De perfecte optie, zeg maar!
Maar helaas levert dit perfect lijkend compromis meestal weinig voordelen op. Omdat het proces van afsluiten en verder gaan, hierdoor enkel langer en moeilijker uitdraait dan nodig.
En net zo belangrijk: als jij denkt je ex intussen opnieuw voor jou te kunnen winnen, dan denk je verkeerd. Lees hieronder waarom.
Waarom je via “vrienden blijven met je ex” die ex meestal niet kan terugwinnen
- 1) Als jij je ex terug wilt, geef jij hem/haar via de vriendschap, niet de kans om je te missen. Echt te missen. Eén van de belangrijkste ingrediënten om een relatie te herstellen, is immers dat je de ander zo erg mist dat je opnieuw hevig naar hem of haar verlangt. En hoe zorg je ervoor dat de ander je mist? Precies. Door op een mooie dag plots en volledig uit het leven van de ander te verdwijnen. En daarbij tegelijk zowat alle communicatielijnen af te sluiten. Via een vriendschap echter wordt dit scenario helaas onmogelijk.
- 2) “Vriendjes blijven met je ex” terwijl je hem/haar terug wilt, zorgt ervoor dat die ex de touwtjes in handen houdt omtrent jullie relatie en omtrent jouw welbevinden. Ook in geval zij of hij nog wel de relatie wou verbreken. Als je ook maar een greintje zelfrespect overhoudt, maak je de ander duidelijk dat 1) jij geen voetveeg bent en 2) dat als de ander geen romantische bedoelingen met jou heeft, jij de navelstreng volledig zal doorknippen.
- 3) Jij dient als handig vangnet voor je ex terwijl hij/zij lustig uitkijkt naar en experimenteert met een nieuwe partner. Want het onvermijdelijke zal gebeuren. Je ex zal je vroeg of laat in vertrouwen nemen over de avonturen/escapades met zijn/haar nieuwe verovering(en). Kan dat effe pijn doen, zeg! En verder: wil jij dan echt de gratis praatpaal zijn? En zo nodig, een doekje voor het bloeden wezen indien één en ander verkeerd uitdraait met de nieuwe liefjes? Nee toch. Aan jou dan om in een directe, klare taal je ex te vertellen dat het haar/zijn keuze was om uit te kijken naar ander en beter. En dat uithuilen bij jou niet kan telkens de spannende zoektocht eventjes tegenvalt.
Zoals je kan vaststellen, biedt “vrienden blijven met je ex” direct na de breuk meer nadelen dan voordelen. Aan jou om de juiste keuze te maken, aan jou om voor jezelf te kiezen!
Aansluitend bij deze bijdrage:
Uit een relatie stappen doe je beter zo
Omgaan met afgewezen worden
Hoeveel leugens zijn we bereid te slikken in naam der liefde