Waarom we steeds weer de foute partner kiezen

0

Ik krijg soms vragen omtrent relaties. Vaak klinken die relatievragen identiek: hoe komt het dat ik steeds weer bij iemand beland die niet bij me past? Die veelgestelde vraag kan ook anders geformuleerd worden: waarom slaag ik er niet in de juiste partnerkeuze te maken? Of de juiste partner aan te trekken?

De kracht van het verleden

Onze opvoeding, jeugd en vroegere relaties hebben stuk voor stuk sporen nagelaten in ons. Die sporen bepalen ongewild hoe we diep vanbinnen echt denken over onszelf, anderen en relaties. Het is een volautomatisch mechanisme geworden dat ons maakt tot wie we zijn, hoe we reageren en welke keuzes we uiteindelijk maken in het leven. Telkens opnieuw. Deze werkelijkheid heeft een immense impact op ons. En op de mensen waarmee we in aanraking komen. De vraag of een nieuwe relatie bijvoorbeeld al dan niet succesvol zal worden, is er rechtstreeks mee verbonden.

Maar uiteindelijk moeten we altijd opnieuw de keuze maken: wil ik blijven gestuurd en dus geleefd worden door overtuigingen gevormd in  het verleden? Of leer ik voluit kiezen vanuit bewuste, actuele overtuigingen? Bijna ieder mens neemt (altijd onbewust) bagage uit eerdere relaties mee in elke nieuwe relatie. Positief en/of negatief. En dat kan stoorzenders creëren die uiteindelijk brokken maken. Door deze toestand niet te onderzoeken, houden we zelf de vicieuze cirkel in stand waar we maar niet uit lijken te raken.

We moeten eerst beseffen dat het mogelijk is de mentale en gevoelsmatige input van vroeger te veranderen. Pas dan kunnen we die vicieuze cirkel doorbreken en uit die tredmolen stappen.  Als we die oude input blootleggen, deleten en proberen te vervangen door actuele gedachten, veranderen tegelijk onze keuzes. En uiteraard de kwaliteit van onze relaties en ons leven.

Albert Einstein verwoordde het zo. Hij zei: Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.

 

Veranderen is moeilijk

Maar veranderen is vanzelfsprekend moeilijk. Die vastzittende, onbewuste overtuigingen nemen het roer van ons over telkens we een cruciale keuze moeten maken.  Specialisten zijn er zelfs van overtuigd dat wij voor 95%  gestuurd worden door ons onderbewuste en slechts voor 5% door onze bewuste gedachten. Dat onderbewuste bepaalt voor 95% ons voelen, onze reacties en ons handelen. De impact van het bewust systeem echter dat gaat over logica, communicatie en oplossingen vinden, is slechts voor een povere 5% actief.  Het is daarbij onthutsend vast te stellen hoe ons brein bij voorkeur kiest voor de weg die het makkelijkst is en het minst energie vreet. Voor de inzet van het onderbewuste dus.  Als je dit bekijkt, besef je hoezeer onze onbewuste input de verwezenlijking van onze bewuste keuzes en verlangens domineert, blokkeert en verhindert. 

Breng het onbewuste dus aan de oppervlakte. Laat je in dit proces ook leiden door je innerlijke gids of intuïtie. Ook bij het kiezen van een partner bijvoorbeeld. We hebben allemaal momenten waarop onze innerlijke stem ons waarschuwt iets niet te doen. Waarna we het lekker wel doen. Om ons achteraf af te vragen hoe dat in godsnaam is kunnen gebeuren. Waarom we toch zo stom, blind en doof zijn geweest. Indien we maar naar onze innerlijke stem of buikgevoel hadden geluisterd, dan was ons veel miserie bespaard gebleven, toch?  Maar, dat deden we uiteraard niet. We lieten en laten ons zoveel liever overrompelen door oude, ingeslepen patronen en/of door onze hormonen. Met telkens opnieuw hetzelfde resultaat.

Het traject van bewustmaking wordt een stuk makkelijker als jij je laat bijstaan door een goede therapeut die je kan helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en in de mechanismen die jou aansturen en je finale keuzes bepalen. In dit geval heb je een professionele praatpaal tot je beschikking, wat verhelderend werkt.

 

De weg naar meer bewustzijn bewandel je stap voor stap

Maar hoe je het ook aanpakt, dit is en blijft een werk van lange adem. Het op één lijn krijgen (want dat is het) van de bewuste en de onbewuste overtuigingen is een proces dat steunt op voortdurende alertheid, zelfonderzoek en zelfevaluatie. Omdat de vicieuze cirkel doorbreken meestal een lange, moeilijke reis blijkt te zijn. Een reis die echter de moeite loont omdat ze je toelaat nieuwe wegen in te slaan. Laat je dus niet ontmoedigen omdat de rit naar meer zelfbewustzijn lang en moeilijk aanvoelt. Want die rit is tegelijk boeiend en leerrijk. En vergeet vooral niet dat ook een moeilijke reis  -net als een makkelijke of een succesvolle overigens-  samengesteld is uit ontelbare kleine stappen voorwaarts. En dat je onderweg momenten en soms zelfs langere periodes van geluk, blijheid, inzicht en schoonheid kan ervaren die je meer energie en zelfvertrouwen schenken. En die signaleren dat je op de juiste weg zit.

Hierbij aansluitend:  www.vindeentherapeut.be    –   www.Vind-een-Therapeut.nl

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer