Regelmatig wordt mij om advies gevraagd betreffende relaties. En dat is normaal. Want indien we enkel op ons eigen oordeel afgaan om een emotioneel geladen situatie uit te klaren, slaan we de bal nogal es mis. Omdat we er zo dicht bij staan dat we de noodzakelijke brede kijk op de zaak verliezen. Daarom is het vaak verstandig om te luisteren hoe een derde, liefst neutrale partij over de toestand denkt.
De vraag die me dus drie weken geleden bereikte, kwam van een vrouw. Maar ze zou net zo goed van een man afkomstig kunnen zijn, omdat de situatie voor veel mensen herkenbaar is. Precies daarom zal ik het er hier over hebben. De vraag gaat immers over wat te doen als je ex weer opduikt. De vrouw vroeg per e-mail hoe ze daarop moest reageren omdat het pad der liefde ook deze keer niet over rozen leek te gaan.
De vraagsteller werd na een relatie van ruim twee jaar gedumpt door haar toenmalige vriend. Zo’n achttal maanden later, was ze nog steeds niet over de breuk en de ex-vriend heen. Ze miste ‘m meer dan ze zeggen kon. Maar zie, ongeveer tien weken geleden kreeg ze onverwacht een sms’je van hem. Haar hart ging hevig tekeer van blijdschap en ze kon en wou het bericht uiteraard niet onbeantwoord laten. Waarna de sms’jes over en weer vlogen. Daaruit bleek dat hij opnieuw vrijgezel was en sindsdien vaak aan haar dacht. En van het één kwam dus het ander.
De eerste date na de breuk draaide uit op een concertbezoek gevolgd door een etentje, omdat beiden van goede muziek en lekker eten houden. Tijdens die date vernam ze meer over zijn voorbije relatie en over hoe hij zonder enige verklaring plots gedumpt werd. Na afloop wandelde haar ex haar netjes naar huis waar ze afscheid namen met een niet mis te verstane kus. Overweldigd lag ze nog na te genieten op de sofa toen ze twee uur later een sms-je van hem ontving. Daarin las ze hoe leuk het weerzien wel was geweest en hoe haar ex hoopte dit snel over te kunnen doen. Omdat ze door het dolle heen was, raakte ze die nacht en de volgende nachten maar moeilijk in slaap.
Ze landde opnieuw met beide voeten op aarde toen ze drie weken later nog steeds niets van hem had gehoord. Zij was destijds door hem gedumpt en vond terecht dat haar ex daarom best wat moeite kon doen. Wat hij blijkbaar niet deed. Het wachten beu, contacteerde ze hem zelf tweemaal met het voorstel elkaar opnieuw te ontmoeten. En tweemaal wimpelde hij haar af omdat hij het professioneel te druk had. Vier weken later stelde hij eensklaps een tweede date voor. Ze gingen al het daaropvolgend weekend samen een stukje eten. In het restaurant dat hij uitgezocht had, liepen ze toevallig een bevriend koppel van de ex tegen het lijf. Een koppel dat de vraagsteller ook kende uit de tijd toen ze nog bij haar ex was. Haar ex vroeg meteen aan het stel of ze zin hadden om samen een tafel te delen. En jawel, dat hadden ze en het was nog best gezellig ook want het voelde als vanouds.
Toch was de vrouw wat teleurgesteld want van een goed één op één gesprek zou er waarschijnlijk niets meer terecht komen. En gelijk had ze. Toen de avond erop zat, bracht haar ex-vriend haar immers meteen keurig naar huis, wisselden ze opnieuw een kus uit en reed hij daarna de straat uit. De vrouw vroeg zich toen wat verdrietig af wat zijn bedoeling was en of de ontmoeting met het bevriend stel echt wel zo toevallig was geweest als het had geleken. Waarna ze mij een e-mail stuurde met de vraag hoe het nu verder moest.
Ik heb haar geantwoord dat het duidelijk is dat haar ex geen romantische bedoelingen heeft met haar. Hij is evenmin uit op seks en contacteert haar maar mondjesmaat. Het lijkt erop dat hij haar gewoon laat opdraven wanneer hij even niets beters om handen heeft. Veel meer hoeft ze hier niet te verwachten. Ik heb haar geadviseerd om hem niet te vragen wat hij van plan is met dit contact. Op die manier geeft ze hem weer de leiding en kan hij verder met haar sollen. Zij moet zo snel mogelijk de leiding nemen middels een sterk signaal. Ze moet hem rechttoe rechtaan vertellen dat ze met dit gedrag niets aankan. Dat ze hem bijgevolg de keuze geeft: ofwel opnieuw in een echte relatie stappen met haar, ofwel het contact volledig verbreken. Deze aanpak kan vanzelfsprekend definitieve en pijnlijke gevolgen hebben voor haar. Maar dan weet de vrouw ook meteen waar ze precies staat.
Natuurlijk kan ze hem vriendschap voorstellen. Maar dan blijft ze hem zien (enkel als het hem uitkomt, zoveel is duidelijk) en blijft ze zo goed als zeker na iedere ontmoeting alleen en met pijn achter. Zichzelf zoveel pijn (laten) aandoen, is niet gezond. Ik weet niet wat ze uiteindelijk besloten heeft of nog zal besluiten, maar ik ben er bijna van overtuigd dat ze niet de moed had of heeft om voor het sterk signaal te kiezen en dus gelijk ook voor zichzelf. Jammer, heel jammer…
Zie ook: Omgaan met afgewezen worden