Als je partner van je weg drijft…

0

Mensen kunnen uit elkaar groeien op elke leeftijd. Drijft jouw partner van je weg? Dan is voorkomen beter dan genezen. Het is verstandiger kort op de bal te spelen van zodra je voelt dat de klad in de relatie komt. Anders gezegd: als de emotionele en fysieke afstand tussen jou en je huidige partner groter wordt en zij/hij verder van je af drijft. Dit enkel op voorwaarde dat je nog houdt van haar of hem. Indien je niet ingrijpt in dit stadium, bestaat de kans dat je partner straks je ex-partner wordt. Bij wat volgt, ga ik ervan uit dat er (nog) geen derde in het spel is.

Symptomen die erop wijzen dat jullie uit elkaar drijven

Hoe weet je dat de afstand tussen jullie groter wordt? Want vaak sta je te dicht bij wat er aan het gebeuren is, om het ook echt te zien. Je gevoel kan het je wel vertellen. Maar als je hieromtrent nog twijfelt, kan jij je baseren op de aanwezigheid van één of meer van volgende symptomen:

 • Jullie zijn minder vaak en/of minder lang samen. Jullie doen en ondernemen ook minder samen. Met andere woorden:‘qualitytime’ tussen jullie wordt schaars. Gewild of ongewild.
 • De ander (of jijzelf of allebei) heeft het zogezegd steeds ‘razend druk’. Akkoord. Daar zit het drukke hedendaagse leven en de vermoeidheid die het meebrengt, zeker voor iets tussen. Want er zijn het werk, de familie, het sociaal netwerk, de kinderen en kleinkinderen, de vriendenkring, de hobby’s en last but not least: de huishoudelijke beslommeringen. Het is niet eenvoudig om dit alles vlotjes te combineren. Kijk wat je kan schrappen ten voordele van je relatie. Die keuze zal je vroeg of laat moeten maken. Want niemand kan alles gelijktijdig hebben in het leven.
 • Jullie lijken of zijn effectief minder geïnteresseerd in de ander. Op allerlei gebieden…
 • De noodzakelijke communicatie tussen jou en je partner via een gewoon gesprek, telefoontje, sms of e-mail, wordt duidelijk schaarser. Of valt zelfs helemaal stil.
 • Er wordt minder of helemaal niet meer gevrijd.

Vanuit die toestand wordt één van jullie of allebei, vatbaarder voor nieuwe prikkels van buitenaf. Wat tot ontrouw kan leiden. Waarna de neerwaartse spiraal ingezet wordt.
Uiteraard kan je (of kunnen jullie samen) het tij doen keren op een eenvoudige maar opvallend logische manier. Over die manier zijn de meeste actuele liefdesgoeroes het trouwens eens. Jij wil dus van een sleurrelatie of een tanende relatie naar een happy relatie? Dan adviseren ze allemaal je naar je partner toe, te gedragen zoals je dat deed in de beginfase van de relatie. De duur van de relatie speelt hier geen rol. Je kan deze eenvoudige adviezen ook opvolgen als de romantiek tussen jullie bijna volledig verdampt is. Volgens seksuoloog en relatietherapeut Alfons Van Steenwegen is liefde immers een werkwoord, omdat liefde blijvend moet gevoed worden.

Hoe weer dichter tot elkaar te komen

 • Hou voor ogen wat je zo aantrok in de ander in de beginfase van jullie relatie. Focus je op die eigenschappen.
 • Communiceer meer. En daartoe zijn alle middelen goed. Verwarm het hart van je partner wat vaker via een lief of positief getint telefoontje, sms-je of e-mailbericht.
 • Gebruik het verrassingselement met behulp van een ondeugende e-card, een onverwachte picknick, candlelight dinner of een andere een passende attentie. Maak gebruik van een onverwachte post-it op de keukentafel of ijskastdeur. Of in de jaszak, rugzak, handtas of lunchdoos van je partner.
 • Drijf de spanning wat op, door zijn/haar sms of mailtje niet altijd meteen te beantwoorden. Dan vertoeven de gedachten van ja partner automatisch langer en vaker bij jou. Hij/zij wordt nieuwsgieriger naar jou. Net goed toch!
 • Doe en zeg dingen die je in het begin van de relatie niet vaak genoeg kon doen of zeggen. Vergeet niet dat je moet blijven investeren in je relatie.
 • Trek tijd uit om wat vaker samen dingen te doen en doe zelf voorstellen in dit verband. Waar trokken jullie heen in dat eerste anderhalf jaar dat jullie elkaar kenden? Etentje? Film? Lange wandeling of fietstocht? Weekendtrip? Concert? Samen shoppen? Uitgebreide bedsessie? En noem maar op. Maak een keuze.
 • Gebruik dit samenzijn om bij te praten. Vooral over jullie beiden en de relatie. Dit alles uiteraard in een leuke, positieve en zelf speelse sfeer. Want…hou het vooral allemaal luchtig. Het moet immers naar meer smaken. Dat ‘meer’ zou 1 x per maand kunnen worden. Regel daarbij een oppas voor de kind(eren) indien nodig.
 • Maak er een gewoonte van om minstens 1 x per maand samen wat leuks te doen. Zo kan de intimiteit tijdens het praten opnieuw groeien. Praten over koetjes en kalfjes is oké. Maar, introduceer naarmate de maanden vorderen ook druppel na druppel de zwaardere thema’s. Zet je trots en angst opzij. Durf je hart te openen. Heb de moed te zeggen wat je echt bezighoudt. Wees evenzeer bereid je partner en zijn (haar) eventuele grieven te beluisteren indien het moment daar rijp voor is. Toon interesse. Ga moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Dit alles in een sfeer van begrip en bereidwilligheid. Als je daarentegen met veel behendigheid moeilijke kwesties blijft vermijden, is de echte liefde en de wil om de relatie te vernieuwen helaas al ver te zoeken.
 • Zeg es vaker: “Ik zie je graag”. Liefst op een moment dat hij of zij het niet verwacht. Iedereen veronderstelt dat de partner dit wel weet, maar iedereen hoort dit maar wat graag op gezette tijden nog eens bevestigd door de partner. Kijk je partner daarbij zeker in de ogen.
 • En ook belangrijk: reserveer bewust tijd om een potje te vrijen. Desnoods op daarvoor gereserveerde tijden. Alvast sukses gewenst.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer