De dertigersdip of de vervroegde midlifecrisis

0

Tegenwoordig worden we steeds vaker geconfronteerd met de dertigersdip, ook quarterlifecrisis, dertigerscrisis of zelfs het dertigersdilemma genoemd.  Een fenomeen dat dus bekijken waard is.

 

Wie belandt er in een dertigersdip?

Meestal jonge, hoogopgeleide mensen van eind twintig tot midden dertig, die het goed stellen. Bijzonder goed zelfs. En hoewel het dus zowel professioneel, materieel, sociaal als relationeel lekker voor ze loopt, zitten ze met een groot probleem. Een luxeprobleem, volgens sommigen, maar dat verhindert niet dat ze toch maar mooi in een dip raken. Omdat ze zich niet goed meer voelen in hun vel en in hun leven. Een gegeven dat zo treffend bezongen werd door de Nederlandse popgroep Doe Maar, die het probleem samenvatte in één enkele vraag: is dit alles wat er is?

Is dit alles wat er is?

Vraag die uiteindelijk door de dippende dertiger zal opgedeeld worden in een reeks kleinere en meer gerichte vragen zoals:

• Ben ik tevreden met mijn huidige job?
• Indien niet, wat voor werk wil ik dan wel gaan doen? Want keuze zat, toch?
• Moet ik dan opnieuw gaan studeren?
• Of wil ik liever reizen, alles laten bezinken, een sabbatjaar nemen?
• Is mijn huidige partner wel de ware voor mij?
• Indien niet, moeten we dan nu breken met elkaar?
• Of lassen we comfortabel een relatiepauze in?
• Zo ja, moet ik me dan gaan settelen met hem/haar?
• Al gesetteld? Moeten we nu kinderen nemen of niet? Zo ja, wanneer?

Hoe komt dit? Het antwoord is complexer dan we vermoeden omdat hier verschillende oorzaken kunnen aangestipt worden.

Dertigersdip = vervroegde midlifecrisis

Levenscrisissen zijn van alle tijden. Ze kunnen uitgelokt worden door traumatische gebeurtenissen of het gevolg zijn van het werkelijkheidsbesef verbonden aan een bepaalde leeftijd. Denk maar aan de beruchte midlifecrisis. Mensen tussen de veertig en de vijftig die hun piek bereikt hebben op familiaal, materieel en professioneel gebied, gaan zich vragen stellen. Fundamentele vragen. En proberen alsnog een nieuw hoofdstuk te breien aan hun levensverhaal. Want het is nu of nooit, gezien de eindmeet in zicht komt. En iedereen gaat die uitdaging aan op zijn of haar manier. De één verlaat de vaste partner en/of het gezin en gaat op zoek naar ander en beter. Een ander slaat een nieuwe professionele weg in of realiseert een lang gekoesterd verlangen. Zoals reizen of een nieuwe woonst bouwen. Nog anderen belanden in een dip of in de greep van alcohol, pillen of andere verdovende technieken.
Het gekke is dat dit fenomeen zich nu twintig jaar vroeger manifesteert omdat mensen op veel vlakken reeds op jonge leeftijd pieken. Analoog aan de snelle tijd waarin we leven. Mensen van eind twintig tot midden dertig hebben het al allemaal gehad, gezien en bereikt. Dus, wat valt er nu eigenlijk nog te doen, te beleven en te ontdekken? Wat rest er hen nog om naar uit te kijken?

 

Dertigers zijn slachtoffers van het moderne sprookje

Daarnaast zitten ze al te vaak gevangen in het moderne sprookje dat o zo zorgvuldig georkestreerd en gecultiveerd wordt door de multimedia. Mooi diploma, baan op niveau, leuke partner, vlotte levensstijl, eigen huis, kinderen. Op al die vlakken moet en zal gescoord worden.

 

En dertigers moeten nog zoveel meer…

Naast deze heksentoer dienen jonge mensen er goed uit zien, een pittige minnaar of minnares te zijn plus een goede moeder of vader voor de eventuele kinderen. Verder moeten ze voldoende energie bezitten om hun sociaal netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen. Mét de glimlach en een quasi perfect gebit. Spreekt vanzelf.  Daaruit volgt dat het logisch is dat meer vrouwen dan mannen een dertigersdip krijgen.

 

Een uitweg vinden uit de dertigerscrisis

Jonge mensen kunnen via die loodzware opdracht opgebrand raken en zichzelf daarbij verliezen. Waarna ze tot het besluit komen dat ze dringend een andere weg moeten inslaan. Op één of zelfs op meerdere vlakken. Want enkel zo kunnen ze zichzelf en hun leven nieuwe impulsen geven. En dat doen ze uiteindelijk dus ook. Ze kunnen dan kiezen voor een nieuwe partner, een nieuwe opleiding, een nieuwe baan of om het even welke nieuwe uitdaging.

Maar deze ingrepen gebeuren allemaal op hetzelfde horizontale en dus materiële vlak. Misschien ligt de oplossing hier wel in het toelaten van een andere dimensie. Die van verdieping, van inzicht verwerven. Eerst en vooral in zichzelf. Wat hen uiteindelijk dichter bij hun wezenlijke kern zal brengen. Vanuit deze basis kan aan bijna elke neerwaartse spiraal een opwaartse of genezende wending worden gegeven.

Ook deze dip gaat voorbij.  Maar intussen kan je best wat hulp gebruiken die je terug op de juiste weg helpt.

www.vindeentherapeut.be    –    www.Vind-een-Therapeut.nl

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer